راهکارهای عبور از خواب ابدی (اینفوگرافیک)

به گزارش مهسان بلاگ، در شش هفت ماه نخست سال احتیاج چندانی به وسایل گرم کننده نداریم اما متاسفانه آمارهای پزشکی قانونی در فصل سرما از فوت 291 هموطن طی همین مدت بر اثر مسمومیت با گاز منوکسیدکربن (CO) خبر می دهد.

راهکارهای عبور از خواب ابدی (اینفوگرافیک)

جهت دریافت مشاوره خدمات چاپ کاتالوگ ارزان تهران از بهترین و مجربترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی تا چاپ کاتالوگ های تبلیغاتی حرفه ای را با بهترین قیمت از ما بخواهید.

ناگفته نماند در این میان استان تهران با 50نفر تلفات، رتبه اول را دارد. این درحالی است که 749نفر نیز در سال 1397 و 784نفر هم در سال 1398 به دلیل گازگرفتگی جان خود را از دست داده اند.

واقعیت این است مرگ بر اثر مسمومیت با منوکسیدکربن هر سال به ویژه با افزایش آمار در فصل سرما بسکمک از خانواده ها را داغدار می نماید و افزایش آگاهی نسبت به نشانه های این نوع مسمومیت و پیشگیری از آن لازم است.

احمد کمک، مدرس دانشگاه و مشاور صنایع در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در گفت وگو با جام جم نکات مهمی را برای پیشگیری از مسمومیت با گاز مطرح نموده است.

مسمومیت با گاز منوکسیدکربن چرا خطرناک است و آیا لزوما در همه موارد به مرگ منتهی می گردد یا با آسیب هایی به دستگاه اعصاب مرکزی همراه خواهد بود؟

منوکسیدکربن، گازی بی بو، بی رنگ، بی مزه و سمی است که از سوخت ناقص سوخت های پایه کربنی نظیر گاز، نفت، چوب و زغال سنگ فراوری می گردد. سوخت های پایه کربنی برای استفاده ایمن هستند اما مشکل از جایی آغاز می گردد که سوخت ناقص اجرا شده و مقادیری از گاز منوکسیدکربن فراوری می گردد.

زمانی که منوکسیدکربن وارد بدن می گردد، مانع از انتقال اکسیژن به سلول ها، بافت ها و اندام ها در خون می گردد؛ البته مرگ تنها نتیجه روبروه با این گاز سمی نیست و مقادیر کمتر روبروه فرد به مفهوم بی خطربودن آن نیست. مقادیری از این گاز که فرد را نمی کشد، می تواند خطرات شدیدی را برای سلامت وی به همراه داشته باشد که با افزایش زمان تنفس، افزایش پیدا می نماید. حتی مواردی نظیر فلج و آسیب های مغزی را می توان از جمله نتایج قرارگرفتن طولانی مدت در معرض این گاز برشمرد.

مهم ترین نشانه های خطر فراوری گاز منوکسیدکربن به وسیله وسایل گازسوز و سیستم های حرارتی در منازل و اداره ها که باید به آنها توجه کنیم چه هستند؟

دیدن نشانه های زیر باید شما را به فکر خطر فراوری منوکسیدکربن بیندازد:

شعله های زرد یا نارنجی برای تجهیزاتی که آبی سوز هستند.

وجود دوده های نارنجی یا قهوه ای در اطراف یا روی وسایل.

افزایش تعریق در جدار داخلی پنجره ها.

البته توجه داشته باشید سوختن هر سوختی ممکن است با خطر فراوری منوکسیدکربن همراه باشد و باید راهکارهای خاص در امان ماندن از این گاز را در نظر بگیرید. این سوختن می تواند در موتور ماشین، زغال، چوب، بنزین و مایعات قابل اشتعال، گاز و... صورت پذیرد.

آیا نشانه های مسمومیت با منوکسیدکربن شبیه انواع دیگر مسمومیت به ویژه مسمویت غذایی است؟

دقیقا! علائم اولیه مسمومیت با منوکسیدکربن می تواند شبیه بعضی از بیماری ها بوده و از این رو تشخیص آن را مشکل می نماید. این علائم می تواند مشابه علائم و تظاهرات مسمومیت غذایی، عفونت های ویروسی، آنفلوآنزا یا خستگی ساده باشد و اشتباه گرفته گردد. شاید حتی تا حدودی شبیه علائمی در خصوص کووید 19 نیز دیده می گردد.

در این صورت چگونه می توان به درستی این علائم را تشخیص داد و از بروز عوارض جدی گازگرفتگی پیشگیری کرد؟

در صورتی که در محیطی بسته هستید که در آن سوختن یک سوخت انجام می گردد، بروز علائمی مثل سردرد یا سرگیجه، تنگی نفس، تهوع، کاهش هوشکمک، احساس خستگی، احساس درد در قفسه سینه یا ناحیه معده، ایجاد مشکل در بینایی و دوبینی و ایجاد اختلال در رفتار (سردرگمی روانی) را به عنوان احتمال گازگرفتگی با منوکسیدکربن در نظر بگیرید و به دنبال آن بی درنگ خود و اعضای خانواده را به هوای آزاد منتقل کنید و به یاد داشته باشید برای تشخیص مسمومیت با منوکسیدکربن فقط به دنبال یافتن این علائم و نشانه ها نباشید زیرا ممکن است مسمومیت و مرگ به سرعت اتفاق بیفتد. کما این که متاسفانه افراد در خواب، فرصت توجه به این نشانه ها را نخواهند داشت.

در صورت روبرو با این علائم، مهم ترین اقدامات کمکی چه هستند؟

در صورت روبروه با مسمومیت خود یا دیگران به سرعت امکان رسیدن هوای تازه و آزاد را به فرد مصدوم مهیا کنید(خروج فرد از محوطه مسموم) و در صورت نبودن نبض اقدام به احیای قلبی-ریوی معمول کنید. همچنین خاموش کردن یا دورکردن وسیله فراورینماینده منوکسیدکربن نیز بسیار مهم است. تماس با اورژانس هم نباید فراموش گردد و داشتن کپسول های کوچک اکسیژن در منزل می تواند بسیار مفید واقع گردد.

کدام دسته از کارمندان یا کارگران در ادارات، کارگاه ها و کارخانه ها بیشتر در خطر گازگرفتگی هستند؟

افرادی که در سالن های دیگ بخار، پالایشگاه ها، کارخانه های فراوری خمیر و کاغذ، اطراف کوره ها، کارخانجات فراوریی، انبارها و افراد در معرض اجاق های زغال سنگی کار می نمایند در خطر زیادی از حیث مسمومیت با منوکسیدکربن هستند. همچنین جوشکارها، آتش نشان ها، سازندگان زغال، اپراتورهای موتورهای دیزلی، اپراتورهای لیفتراک، افسران پلیس، رانندگان تاکسی و شاغلان در پایانه های دریایی در خطر زیادی از حیث این نوع مسمومیت هستند.

با وجود همه گیری کرونا و همچنین راه های سرایت این بیماری و احتمال شیوع آن در محیط های بسته نظیر اداره ها یا منازل و نظیر آنها چه راهکارهایی را برای تامین هوای تنفسی سالم ارائه می کنید؟

پیشنهاد می گردد میزان جایگزینی هوای محیط با هوای تازه(از بیرون و نه هوای سیرکوله شده از داخل محیط) افزایش یابد که این امر در بسکمک از موارد منجر به باز بودن مقطعی یا دائمی پنجره های اتاق ها می گردد و از این رو می تواند باعث اتلاف بیشتر انرژی گردد و با توجه به تامین غالب انرژی از سوخت های فسیلی این امر در کلان می تواند به انتشار بیشتر گازهای گلخانه ای و تغییرات اقلیم دامن زند. از این رو اتخاذ تدابیری هوشمندانه و ترکیبی در این خصوص نظیر تدابیر مدیریتی و کنترل تعداد افراد حاضر در یک محیط بسته یا کاهش زمان اقامت افراد، افزایش فاصله های فیزیکی و استفاده از ماسک و... یا ترکیبی از این موارد و همچنین پوشیدن البسه گرم در محیط و... می تواند به راهکارهای بهینه منجر گردد اما یک نکته مهم تاکید بعضی نتایج پژوهش ها بر تامین رطوبت نسبی محیط در حدود 40درصد است که در صورت خشکی هوا به واسطه افزایش حرارت می توان از دستگاه ها و روش های ایجاد رطوبت برای رسیدن به این محدوده استفاده کرد.

سامانه حرارتی در خانه را ایمن کنید

موارد ایمنی زیر در کاهش احتمال خطر مسمومیت با منوکسیدکربن می تواند بسیار مفید واقع گردد:

اطمینان از اتصال صحیح لوله بخاری و آبگرمکن به دودکش دیواری.

اطمینان از سالم بودن دودکش و آزمایش مکش.

داشتن کلاهک H در انتهای لوله بخاری و ارتفاع حداقل 70سانتی متری آن از پشت بام.

قرارندادن بخاری یا آبگرمکن در حمام.

تامین تهویه مناسب در زمان خواب یا در زمان استفاده از حمام به خصوص در حضور آبگرمکن های دیواری.

کنترل و پاکسازی دودکش ها به صورت مداوم و سالانه.

استفاده نکردن از شعله های باز نظیر اجاق خوراک پزی برای گرم کردن محیط نظیر آشپزخانه.

مسدود نکردن منافذ در و پنجره ها در صورت استفاده از بخاری و شومینه.

استفاده نکردن از لوله های دودکش و بخاری غیراستاندارد نظیر لوله های آلومینیومی و آکاردئونی.

استفاده از سنسور آشکارسازی منوکسیدکربن در منزل.

استفاده نکردن از وسایل گرمازای بدون دودکش در اتاق خواب.

روشن نکردن خودرو در گاراژ یا پارکینگ دربسته و محفوظ.

استفاده نکردن از گاز پیک نیک در خانه، داخل ماشین و محوطه های بسته.

جهت مشاهده تصویر اصلی بر روی عکس زیر کلیک کنید.

پونه شیرازی - سلامت / روزنامه خبرنگاران

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 13 بهمن 1399 بروزرسانی: 7 اردیبهشت 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 72909

به "راهکارهای عبور از خواب ابدی (اینفوگرافیک)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهکارهای عبور از خواب ابدی (اینفوگرافیک)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید