چگونه با هدف گذاری واقع گرایانه به موفقیت برسیم؟
به گزارش مهسان بلاگ، گاهی اوقات در زندگی تصمیم می گیریم تا برای خودمان اهدافی معین کنیم و یک بازه زمانی برای رسیدن به آن معین می کنیم. اما در بسیاری از مواقع به این اهداف نمی رسیم یا اضطراب رسیدن به آن ها، باعث ایجاد فشار روانی روی ما می شود. یکی از دلایل نرسیدن به اهداف، در نظر نگرفتن اهداف واقع گرایانه است. چطور می توانید اهداف واقع گرایانه تنظیم کنیم و به آن ها برسیم؟
اهداف واقع گرایانه چیست؟
گاهی اوقات اهدافی که در زندگی برای خودمان در نظر می گیریم فراتر از توانایی های ما است یا آن قدر مبهم است که نمی توانیم به درستی برای آن برنامه ریزی کنیم. این اهداف به جای اینکه باعث رشد و تعالی ما شوند، برعکس، بر استرس و فشارهای روانی زندگی اضافه می کنند.
در نظر گرفتن هدف برای زندگی می تواند بسیار چالش برانگیز باشد و گاهی برای بعضی از افراد، دستیابی به اهداف، غیرممکن به نظر می رسد. اما حتی در سخت ترین شرایط می توانید با در نظر گرفتن اهداف واقع گرایانه به زندگی تان نظم و هدف بدهید.
اهداف واقع گرایانه یعنی اهدافی که توانایی رسیدن به آن در شما وجود دارد و بازه زمانی مناسبی برای رسیدن به آن ها در نظر دارید. برای تغییر نگرش خود درباره تنظیم اهداف واقع گرایانه، این بار که می خواهید هدفی برای خودتان در نظر بگیرید، این سوالات را از خودتان بپرسید:
- این بار چه فرقی با دفعات دیگر دارد؟
- این بار باید چه تغییراتی در نوع زندگی خودم ایجاد کنم؟
- آیا قبلا این هدف را بدون رسیدن به موفقیت دنبال کرده ام؟
- آیا برای رسیدن به این هدف به درستی برنامه ریزی کرده ام؟
- آیا برنامه ای که ریخته ام من را به هدفم می رساند؟
- اگر مسئله ای در راه رسیدن به هدفم ایجاد شود چه واکنشی خواهم داشت؟
- آیا توانایی رسیدن به این هدف در من وجود دارد؟
ممکن است شما نتوانید تمام دنیای اطراف خود را کنترل کنید اما کنترل افکارتان دست خودتان است. به جای ناکامی هایی که ممکن است در طول راستا با آن روبرو شوید، روی نتیجه نهایی کار تمرکز کنید.
چطور اهداف واقع گرایانه تنظیم کنیم؟
برای اینکه اهدافتان واقعی تر و دست یافتنی تر باشند، نکات زیر را در نظر بگیرید.
به جای اهداف جزئی، یک هدف کلی در نظر بگیرید
در نظر گرفتن اهداف نو دو جنبه متفاوت دارد؛ یکی اینکه باعث ایجاد انگیزه می شود تا بیشتر تلاش کنید یا اینکه باعث افزایش استرس و نگرانی های شما در زندگی می شود. تأثیر تجربه های تلخ گذشته که مانع از رسیدن شما به هدف شده در کنار فاکتورهای دیگر باعث می شود که نتوانید عادت ها و روتین های نوی برای زندگی خود ایجاد کنید. به همین دلیل است که به جای در نظر گرفتن اهداف جزئی با بازه زمانی دقیق، بهتر است که کلیت اهداف خود را معین کنید.
مثلا فرض کنید که تصمیم دارید بیشتر از قبل فعالیت بدنی داشته باشید و وزن کم کنید. به جای اینکه میزان معینی برای کاهش وزن در نظر بگیرید، هدف کلی خود را سلامتی و فعالیت بیشتر در نظر بگیرید. در این صورت با انجام ندادن تمرینات روزانه ای که برنامه ریزی کرده اید، دچار اضطراب نمی شوید. اگر هدف شما فعالیت بدنی بیشتر باشد، پیاده روی هم به میزان ورزش روزانه مفید است.
بعضی از اهدافی که برای خودمان در نظر می گیریم، از همان ابتدا شکست خورده هستند. چون بدون در نظر گرفتن شرایط آن ها را می نویسیم. مجموعه ای از آمار و ارقام را کنار هم می گذاریم و بازه های زمانی خاصی برای رسیدن به هدف خاصی در نظر می گیریم. شاید بعضی از این اهداف روی کاغذ کاملا قابل دستیابی هم باشند اما روال زندگی همیشه آن طور که دوست داریم پیش نمی رود. تغییر در برنامه نباید باعث ناامیدی و اضطراب شود. نباید خودتان را به اعداد محدود کنید. اهداف گسترده تری در نظر بگیرید و پیشرفت خود را در یک بازه زمانی وسیع تر میزان گیری کنید.
اهداف کلی بر خلاف اهداف جزیی، انعطاف پذیرتر هستند. با توجه به تغییر شرایط، می توانید راه های رسیدن به هدف را هم تغییر دهید. با در نظر گرفتن اهداف کلی، بدون اینکه هیچ فشاری روی روح و روان خود احساس کنید به سمت هدف قدم بر می دارید. اهداف کلی معمولا واقع گرایانه تر هستند و احتمال رسیدن به آن ها بیشتر است.
استراتژی های هدف گذاری را بشناسید
با در نظر گرفتن اهداف کلی، شما زندگی آینده خود را ترسیم می کنید. با داشتن هدف، راستاتان معین می شود. اما این هدف باید با توجه به شرایط و واقع بینانه باشد. در نظر گرفتن یک هدف خوب، به تنهایی کافی نیست وقتی برنامه و زمان کافی و حتی شرایط رسیدن به آن را ندارید.
تحقیقات متعددی نشان داده است که در نظر گرفتن اهداف ساده، بسیار تأثیرگذارتر از تنظیم اهداف پیچیده است. مثلا فرض کنید که قصد دارید برنامه نویسی یاد بگیرید. به جای اینکه این هدف بزرگ را مد نظر داشته باشید آن را به چند مرحله تقسیم کنید و هر مرحله را به نام یک هدف جداگانه در نظر بگیرید. برای شروع ثبت نام در یک کلاس آموزشی و گذراندن آموزش های پایه کافی است.
در موقع هدف گذاری از روش نامارت (SMART) استفاده کنید. این کلمه به معنای هوشمندانه است و از کنار هم گذاشتن حروف ابتدای چند کلمه تشکیل شده است. هر کدام از این کلمات یکی از ویژگی های مهم اهداف هوشمندانه را معین می کند. این ویژگی های عبارت اند از:
- معین
- قابل میزان گیری و ارزیابی
- قابل دستیابی
- مرتبط
- محدود به زمان
فرض کنید هدف شما این است که در زندگی میزانی پول پس انداز کنید. یکی از اهداف هوشمندانه ای که در این راه می توانید برای خودتان معین کنید این است که به مدت 6 ماه، هفته ای 50 هزار تومان کنار بگذارید.
این یک هدف معین و قابل میزان گیری است. اگر یک هفته را فراموش کنید در انتهای این شش ماه 50 هزار تومان کم می آورید و باید یک هفته دیگر ادامه دهید. ممکن است متوجه شوید که کنار گذاشتن هفته ای 50 هزار تومن برای شما واقع بینانه نیست و امکانش را ندارید. می توانید دفعه بعد آن را به 25 هزار تومان کاهش دهید. در انتهای 6 ماه هم می توانید نتیجه را مشاهده کنید.
یکی دیگر از روش های هدف گذاری استفاده از روش BSQ است. در این روش باید مراحل زیر را برای هدف گذاری دنبال کنید:
- بزرگ فکر کنید (اهداف کلی در نظر بگیرید).
- کوچک عمل کنید (آن را به اهداف کوچک تر تقسیم کنید).
- سریع اقدام کنید.
اهداف بزرگ دست نیافتنی به نظر می رسند اما وقتی آن ها را به اهداف کوچک تر تقسیم کنید، نزدیک تر و نزدیک تر می شوند و می توانید قدم به قدم به آن ها برسید. مثلا اگر می خواهید رژیم غذایی سالم تری داشته باشید با اضافه کردن سبزیجات به رژیم غذایی خود شروع کنید. کم کم غذاهای مضر را حذف کنید و قدم به قدم به هدف نهایی برسید. به این ترتیب می توانید میزان پیشرفت خود را بررسی کنید.
چند نکته درباره هدف گذاری و رسیدن به اهداف واقع گرایانه
روشی که برای یک نفر جواب می دهد ممکن است برای یک نفر دیگر مناسب نباشد. همین طور که در راستا رسیدن به اهداف خود قدم برمی دارید بررسی کنید که چه روش هایی برای شما مفید بوده و کدام روش ها مناسب شما نیست. مثلا شاید نوشتن یک برنامه ریزی هفتگی، به شما کمک کند که انگیزه خود را حفظ کنید و در جهت هدف تان قدم بردارید. شاید گزارش دادن در مورد فعالیت هایتان به یک دوست یا آشنا، برایتان ایجاد انگیزه کند و باعث شود که در راستا رسیدن به هدف باقی بمانید. در هر صورت با در نظر گرفتن نکاتی که در ادامه نام می کنیم، می توانید انگیزه خود را حفظ کنید و به اهدافی که در نظر گرفتید برسید.
اهداف خود را محدود کنید
بسکمک از ما فکرهای زیادی در سر داریم و اهداف زیادی داریم که دوست داریم زودتر به آن ها برسیم. ولی هر بار بهتر است یک یا دو هدف را انتخاب کنید و روی آن ها تمرکز کنید. داشتن اهداف متعدد باعث می شود که تمرکز لازم برای رسیدن به آن ها را از دست بدهید و حتی ممکن است به هیچ کدام از آن ها نرسید.
البته این نکته به این معنا نیست که نمی توانید اهداف خود را به هدف های کوچک تر تقسیم کنید. برعکس، تقسیم کردن یک هدف بزرگتر به چند هدف کوچک تر شما را به موفقیت نزدیک تر می کند. ولی منظورمان این است که اهدافی که هم زمان دنبال می کنید در یک جهت و راستا باشند. داشتن اهداف مختلف در زمینه های متفاوت، تمرکز شما را کم می کند و نظارت بر فرایند پیشرفت را هم سخت تر می کند.
دفتر ثبت وقایع روزانه داشته باشید
نوشتن اهداف واقع گرایانه و کارهایی که برای رسیدن به آن ها انجام می دهید فواید زیادی برای سلامت فکر و روح دارد. از دفترچه های ثبت وقایع روزانه می توانید برای نوشتن راستا و پیگیری کردن پیشرفت خود استفاده کنید. می توانید برنامه های یک هفته ای یا ماهانه بنویسید و طبق آن ها پیش بروید. می توانید چالش های مختلفی برای خودتان طراحی کنید و آن ها را به انجام برسانید.
یکی دیگر از کاربردهای این تکنیک این است که می توانید مسائل و موانع را هم روی کاغذ بیاورید. با نوشتن این مسائل و فکر کردن به روش های حل آن، مهارت حل مسئله را یاد می گیرید و از قبل برای بسکمک از مسائلی که ممکن است ایجاد شود، برنامه ریزی می کنید. در نهایت وقتی چندین سال گذشت و به اهداف و رویاهای خود رسیدید، این دفتر مثل یک یادگاری ارزشمند، فراز و نشیب های زندگی را به یادتان می آورد و باعث می شود قدر چیزهایی که دارید بیشتر بدانید.
نه گفتن را یاد بگیرید
یکی از موانعی که بر سر راه بسکمک از ما ایجاد می شود، دردسرهایی است که خودمان ایجاد می کنیم. اگر نه گفتن را بلد نباشیم ممکن است در موقعیت های ناخوشایندی قرار بگیریم که حرکت ما را کند می کنند و بی فایده وقت و انرژی ما را هدر می دهند. اگر دائما در فکر جلب رضایت دیگران باشید و به هر پیشنهادی جواب مثبت بدهید، راه را برای خودتان دشوارتر می کنید.
به هم ریختن برنامه روزانه می تواند روح و روان شما را آشفته کند. هر چند بار که به خاطر پذیرفتن پیشنهاد دیگران، از برنامه ریزی خود عقب بمانید، استرس و فشار روانی روی شما بیشتر می شود. حتی اگر استرس هم نداشته باشید، از راستا دور می شوید. مثلا فرض کنید که تصمیم دارید ورزش کنید و رژیم غذایی سالمی را دنبال کنید. اگر هر بار به پیشنهاد دوستان خود برای خوردن فست فود جواب مثبت بدهید، از راستا اصلی منحرف می شوید.
گوشی را خاموش کنید
گوشی های هوشمند قابلیت های زیادی دارند و این روزها کار چندین وسیله مختلف را برای ما انجام می دهند؛ هم رادیو و تلویزیون هستند، هم کتابخانه، تلفن، نقشه، پخش کننده موسیقی، کلاس آموزشی و… تصور کردن زندگی بدون گوشی های هوشمند برای ما کار سختی شده اما همین گوشی ها در کنار هزاران فایده ای که دارند، یکی از اصلی ترین دلایل از دست دادن تمرکز و ایجاد اضطراب هستند. اگر استفاده شما از رسانه بیش از میزان باشد، تمرکز شما را برای عادی ترین کارهای زندگی از بین می برد.
گاهی اوقات برای یک روز کامل گوشی را خاموش کنید و زندگی غیردیجیتال را تجربه کنید. دنیای اطراف را تجربه کنید و تفریحات و فعالیت هایی را که مدت هاست کنار گذاشته اید دوباره انجام دهید. سایر روزها هم برای استفاده از گوشی، یک محدوده زمانی و مکانی معین در نظر بگیرید. گوشی را در اتاق خواب نبرید و از ساعتی به بعد به صفحه آن نگاه نکنید. این روش کمک می کند که تمرکز بیشتری روی اهداف و حتی زندگی روزمره خود داشته باشید.
منتظر اتفاقات پیش بینی نشده باشید
اجازه ندهید که اتفاقات پیش بینی نشده، شما را از هدفتان دور کنند. بسکمک از مسائل را می توانید از قبل پیش بینی کنید و برای آن ها راه های جایگزین پیدا کنید. اگر راه حلی نبود، این اتفاقات نباید شما را از راستا دور کنند. به جای ناامید و تسلیم شدن، زمانی برای خودتان در نظر بگیرید تا در مورد شرایط فکر کنید، کمی استراحت کنید و دوباره راستاتان را از سر بگیرید.
از قلم نیاندازید که هدف گذاری کردن و انجام کارها طبق برنامه، بسیار مهم است اما زندگی همیشه آن طور که دوست داریم و انتظار داریم، پیش نمی رود. کاری کنید که راستا رسیدن به هدف، برایتان مجذوب کننده و دوست داشتنی باشد. اگر در میانه راه با مسئله ای روبرو شدید، دوباره شروع کنید و به راهتان ادامه دهید. موفقیت های کوچک خود را جشن بگیرید تا برای موفقیت بزرگ تر، انگیزه داشته باشید.
یک همراه پیدا کنید
یکی از مسائل رایج بسکمک از آدم ها این است که اهداف خوبی برای خود در نظر می گیرند و برای آن ها برنامه ریزی می کنند اما ثبات قدم ندارند و خیلی زود تسلیم می شوند. برای اینکه همیشه انگیزه داشته باشید، یک همراه برای خودتان انتخاب کنید و هر بار گزارشی از پیشرفت خود را به او ارائه کنید. از دوست و همراهتان بخواهید تا از شما در مورد کارهایی که انجام می دهید سوال کند. این همراه می تواند در شرایط سخت که به هدف نرسیده اید یا موانعی در راهتان وجود دارد، حامی شما باشد.
اطلاع دادن به دیگران در مورد اهداف تان و در واقع علنی کردن اهداف، احتمال موفقیت شما را بیشتر می کند. چون خودتان را در برابر حرفی که زدید، مسئول می دانید. می توانید با کسی که اهداف مشابهی با شما دارد، همراه شوید و این راستا را در کنار هم طی کنید.
حرف آخر
در راستا رسیدن به هدف، تمام چیزهایی که تمرکز شما را به هم می زنند یا انرژی شما را هدر می دهند یادداشت کنید؛ مثلا دور زدن در شبکه های اجتماعی، تماشای اخبار و برنامه های شبانه تلویزیون، گذراندن وقت با یک فرد خاص یا کار کردن بدون استراحت. این عادت های مخرب می توانند شما را از هدف هایتان دور کنند و حتی باعث استرس شوند. هر زمان که خواستید دنبال این حواس پرتی ها بروید، به خودتان یادآوری کنید که هدفی مهم تر و ارزشمندتر دارید. هر دقیقه ای که برای هدف خود تلاش کنید، از آن نتیجه می گیرید و مطمئن باشید هیچ تلاشی بی نتیجه نمی ماند.
با در نظر گرفتن اهداف واقع گرایانه یعنی هدف هایی که متناسب با توانایی و شرایط شما تنظیم شده باشند، می توانید استرس را از خودتان دور کنید. وقتی هدفی دست نیافتنی در نظر می گیرید، بعد از مدتی احساس می کنید که تلاش هایتان بی نتیجه است. اما اشکال از تلاش کردن شما نیست، بلکه در هدف گذاری اشتباه کرده اید. با هدف گذاری صحیح احتمال موفقیت شما بیشتر می شود.
منبع: Verywellmind
منبع: دیجیکالا مگfungroups.ir: گروه سرگرمی، مجله و انجمن سرگرمی
namit.ir: نامیت | مجله بازاریابی و مدیریت بازار