آسمان 5 دی میزبان خورشیدگرفتگی خواهد بود، پوشش آسمان از خلیج فارس تا سنگاپور

به گزارش مهسان بلاگ، آسمان صبحگاهی روز پنج شنبه، 5 دی ماه شاهد خورشیدگرفتگی از نوع حلقوی است که در سراسر کشور قابل مشاهده است و رصدگران در تهران می توانند این پدیده نجومی را در ساعت 7 و 13 دقیقه صبح این روز همزمان با طلوع مهر تابان از افق شرقی مشاهده نمایند و این رخداد تا ساعت 8 و 23 دقیقه ادامه دارد.

آسمان 5 دی میزبان خورشیدگرفتگی خواهد بود، پوشش آسمان از خلیج فارس تا سنگاپور

مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت وگو با خبرنگاران، گفت: در واپسین روزهای میلادی جاری و در ابتدای زمستان امسال آخرین گرفت خورشید در سال 98 رخ خواهد داد.

وی با بیان اینکه این گرفت در خاتمه هفته جاری و در روز پنج شنبه 5 دی ماه رخ خواهد داد، اظهار کرد: این گرفت از نوع حلقوی است که تنها در بخش های محدودی از کره زمین به صورت حلقوی دیده می گردد و خوشبختانه سراسر کشور تحت پوشش گرفت جزئی خورشید خواهد بود.

عتیقی با بیان اینکه مقدار پوشش کشور از این خورشیدگرفتگی در نقاط مختلف کشور از نظر درصد گرفت متفاوت است، ادامه داد: کمترین مقدار گرفت خورشید در کشور حدود 45 درصد و بیشترین مقدار به میزان 86 درصد خواهد بود که در جنوبی ترین نقاط کشور از جمله در جزایر کیش و قشم مشاهده خواهد شد.

به گفته وی، این گرفت در تهران با 61 درصد پوشش قابل مشاهده است.

راستا گرفت 5 دی ماه

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: شرایط گرفت حلقوی از کشور عربستان سعودی در حاشیه جنوبی خلیج فارس آغاز خواهد شد و پس از طی کردن کشورهای قطر، امارات و عمان از اقیانوس هند عبور نموده و با عبور از کشور هند در جنوب شرق آسیا خاتمه می یابد.

به گفته وی، راستا گرفت حلقوی 5 دی ماه پس از کشور هند، کشورهای سریلانکا، مالزی، اندونزی و سنگاپور را طی می نماید و از شمال جزایر ماریانا و گوام عبور خواهد نمود.

عتیقی افزود: هر چند در کشورهای خلیج فارس مدت زمان گرفت حلقوی یک دقیقه است، ولی این زمان در کشور هند به بیش از 3 دقیقه می رسد. بیشترین زمان گرفت حلقوی 5 دی ماه 3 دقیقه و 40 ثانیه خواهد بود.

وی با بیان اینکه این گرفت در بخش هایی از اروپا و آسیا و همچنین شمال و غرب استرالیا به صورت جزئی دیده می گردد، یادآور شد: خورشیدگرفتگی 5 دی ماه 98 متعلق به ساروس (دوره) 132 است و مربوط به چهل و ششمین گرفت از این ساروس است.

زمان های آغاز و خاتمه خور گرفت 98

وی زمان آغاز این خورشید گرفتگی را از ساعت 2 و 29 دقیقه و 53 ثانیه به وقت جهانی در روز 26 دسامبر 2019 برابر با پنج شنبه 5 دی ماه 98 دانست و افزود: این خور گرفت از اولین نقطه از کره زمین آغاز می گردد و تا ساعت 8 و 5 دقیقه و 40 ثانیه به زمان جهانی که سایه ماه زمین را ترک می نماید، ادامه خواهد داشت.

عتیقی، خورشیدگرفتگی روز پنج شنبه را سومین کسوف در امسال میلادی و دومین و تنها خور گرفت قابل مشاهده در سال 98 خورشیدی دانست و خاطر نشان کرد: این خورشید گرفتگی در تهران حدود ساعت 7 و 13 دقیقه صبح روز پنج شنبه 5 دی ماه همزمان با طلوع مهر تابان از افق شرقی قابل مشاهده است و تا ساعت 8 و 23 دقیقه صبح این روز ادامه دارد.

بعضی از زمان های آغاز و خاتمه کسوف 5 دی ماه به این توضیح است:

استان زمان آغاز مشاهده زمان خاتمه خور گرفت درصدپوشیده شده خورشید توسط ماه
کرمان 6:36 8:27 73 درصد
یزد 6:50 8:25 68 درصد
فارس 6:52 8:23 77 درصد
سیستان وبلوچستان 6:57 8:24 67 درصد
آذربایجان شرقی 6:57 8:24 67 درصد
اصفهان 7:02 8:23 68 درصد
مازندران 7:13 8:24 58 درصد
مرکزی 7:717 8:22 64 درصد
همدان 7:24 8:21 59 درصد
کردستان 7:32 8:20 56 درصد

وی تاکید نمود: زمان های مشاهده موجود در جدول فوق به این معنی است که از دقایقی قبل خورشید گرفتگی آغاز شده، ولی از آنجایی که خورشید در ایران طلوع ننموده است، ما قادر به مشاهده آغاز گرفت نیستیم؛ از این رو زمان های آغاز، به معنی زمان های آغاز مشاهده خورشیدگرفتگی است نه آغاز خورشید گرفتگی.

عتیقی با بیان اینکه در سراسر کشور امکان رصد خورشیدگرفتگی پس از طلوع خورشید وجود دارد، گفت: این در حالی است که ساعتی قبل این گرفت قابل مشاهده بوده و از آنجایی که خورشید در زیر افق واقع شده است، قادر به مشاهده خورشید گرفتگی در آن موقع ها نیستیم.

وی ادامه داد: در گرفت حلقوی 5 دی ماه سایه ماه بیش از 3 ساعت بر روی کره زمین واقع شده است و 12 هزار و 900 کیلومتر را طی می نماید.

توصیه به رصدگران

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تاکید نمود: برای مشاهده گرفت خورشید استفاده از عینک های رصد خورشید بسیار لازم است و استفاده از سایر روش های غیر استاندارد مانند شیشه های دود زده، فیلترهای جوشکاری و فیلم های رادیولوژی، مورد تایید نیست؛ چرا که این ابزار می تواند برای چشم انسان خطرات جدی در پی داشته باشد.

عتیقی با تاکید بر اینکه رصدگران به هیچ وجه با چشم غیر مسلح خورشیدگرفتگی را رصد نکنند، یادآور شد: علاوه بر آن برای رصد با تلسکوپ و یا دوربین های دو چشمی و عکاسی و فیلمبرداری از این رویداد از قبل باید تجهیزات مجهز به فیلتر استاندارد مانند فیلتر مایلار باشند و نگاه مستقیم به خورشید بدون استفاده از فیلترهای استاندارد حتی برای مدت بسیار کوتاه، خطرناک است و عوارض جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

ماه گرفتگی

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با بیان اینکه 2 هفته پس از خورشیدگرفتگی 5 دی ماه در شبانگاه آدینه 21 و بامداد شنبه 22 دی ماه جاری ماه گرفتگی رخ خواهد داد، اضافه نمود: این ماه گرفتگی از نوع نیم سایه است که با وجود آنکه کشور در منطقه تحت پوشش این خسوف است، ولی ماه گرفتگی نیمسایه که در علم نجوم قدیم به آن خسوف غیر مرئی می گفتند، با چشمان انسان چندان محسوس نیست و ارزش رصدی ندارد.

مجله کامپیوتر: از کامپیوتر و IT کلی مقاله و ترفند جالب اینجا داریم

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و گردشگری

پریها: مجله خبری، موفقیت، تفریحی، فناوری و گردشگری

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 9 شهریور 1400 بروزرسانی: 9 شهریور 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 30791

به "آسمان 5 دی میزبان خورشیدگرفتگی خواهد بود، پوشش آسمان از خلیج فارس تا سنگاپور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آسمان 5 دی میزبان خورشیدگرفتگی خواهد بود، پوشش آسمان از خلیج فارس تا سنگاپور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید