تفاوت تعطیلاتی ایران با سایر نقاط دنیا چیست؟ مقایسه تعطیلات ایران با آمریکا، چین و...

به گزارش مهسان بلاگ، خبرنگاران : یک تحقیق تصویری درباره تقویم تعطیلات رسمی کشورها در مقطع فعلی -که مجلس طرح تعطیلی سراسری پنج شنبه ها را در دستور کار دارد- می تواند به سوءبرداشت ها درباره تعطیلات در ایران پاسخ دهد.

تفاوت تعطیلاتی ایران با سایر نقاط دنیا چیست؟ مقایسه تعطیلات ایران با آمریکا، چین و...

با تور چین سفری خاطره انگیز را تجربه کنید.

به گزارش خبرنگاران آخر هفته در بیش از 100 کشور جهان به صورت رسمی- قید در تقویم کشورها- دو روزه است. در این کشورها، مجموع تعطیلات سالانه شامل تعطیلات مناسبتی و تعطیلات آخرهفته، بیش از 110 روز است. اما مجموع تعطیلات سالانه در ایران کمتر از 80 روز است. تفاوت ناگفته و مغفول، به اختلاف مجموع روزهای تعطیل محدود نیست، بلکه به تعطیلات مناسبتی برمی گردد. در عمده کشورها، تعداد تعطیلات مناسبتی حدود 10 روز در طول سال است؛ اما در ایران، این نوع تعطیلات- مناسبتی ها- بیش از 25 روز است. طبق اعلام علی مطهری، نماینده مجلس برخی تعطیلات مناسبتی، ناشی از بدسلیقگی و بی تدبیری است که می تواند حذف گردد. پژوهش های مستقل و رسمی نیز تایید نموده دوروزه شدن آخر هفته می تواند منافع متعددی در حوزه های فرهنگی، اجتماعی و مالی داشته باشد. دیروز نتایج یک نظرسنجی عمومی در فضای مجازی درباره آخرهفته دوروزه که بیش از سه هزار نفر در آن شرکت کردند، از مطالبه 81 درصدی برای تصویب طرح مجلس اطلاع داد.

اگر تصاویر تقویم رسمی کشورهای مختلف جهان با یک جست وجوی ساده اینترنتی رصد گردد، جهت بازنگری تعطیلات رسمی کشور در مجلس طی روزهای آینده هموار خواهد شد. طرح تعطیلی سراسری پنج شنبه ها بعد از تصویب در کمیسیون اصلی مجلس، قرار است این هفته برای آنالیز نهایی در صحن به رای گیری نمایندگان گذاشته گردد. چند روز پیش یک عضو هیات دولت از اعلام نظر مخالف کابینه خطاب به مجلس درباره تعطیلی پنج شنبه ها اطلاع داد. هرچند این موضع گیری دولت صرفا اعلام نظر محسوب می گردد و در صورتی که طرح مجلس مبنای کارشناسی داشته باشد -که دارد- دلیلی برای توجه به نظر مخالف وجود ندارد اما در این میان یک برداشت سنتی درباره تعطیلات در تقویم ایران وجود دارد که مجموع تعطیلات کشورمان را خیلی بیشتر از تعطیلات کشورهای مختلف می داند. طی سه سال گذشته تحقیقات و مطالعات متعددی درباره تعطیلات در کشورهای مختلف انجام شد که همگی بر کمتر بودن مجموع تعطیلات رسمی ایران در مقایسه با غالب کشورها حکایت داشت. در همه تقویم کشورهای جهان، تعطیلات رسمی از مجموع تعطیلی آخر هفته و تعطیلی مناسبتی تشکیل می گردد. در ایران روزهای تعطیل مناسبتی از خیلی از کشورها بیشتر است، اما تعطیلی آخر هفته کشورمان نصف عمده کشورها است و در بسیاری از کشورها تعطیلات مناسبتی بسیار کم، اما تعطیلات دو روزه آخر هفته آنها در مجموع موجب تعطیلات بیشتر این کشورها در طول یک سال است. در ایران با همانندسازی تعطیلات آخر هفته و کم کردن از تعطیلات مناسبتی مانند سایر کشورها می توان از آثار چندمنظوره این تغییر منتفع شد.

تعطیلات آخر هفته در تقویم رسمی حداقل 102 کشور جهان، دو روزه است اما در ایران آخرهفته فقط یک روزه (آدینه) است. اکنون تصاویر تقویم کشورها نیز نشان می دهد: رنگ دو روز آخر هفته آنها یعنی شنبه و یکشنبه، با رنگ بقیه روزها متفاوت است. در این کشورها، رنگ شنبه ها کمی متفاوت تر از یکشنبه است چون برخی ادارات خاص دولتی از جمله اداره پست و همچنین بانک ها برای ساعاتی از روز شنبه، فعالیت می نمایند، اما آخر هفته در این کشورها به شکل رسمی به صورت دو روزه تعطیل است. تصاویر تقویم 5 کشور می تواند به رای گیری صحیح درباره مناسب سازی تعطیلات آخر هفته در ایران یاری کند. در ایران میزان تعطیلات سالانه با احتساب تعطیلات مناسبتی و آخر هفته ها حدود 78 روز است که نسبت به سایر کشورها کم است، اگرچه تعطیلات مناسبتی ایران به 26 روز طی یک سال می رسد؛ اما تعطیلی آخر هفته در ایران فقط یک روز است. در مقایسه تعطیلات ایران با سایر کشورها باید کل تعطیلات رسمی اعم از مناسبتی و آخر هفته را در نظر گرفت و تفکیکی میان تعطیلات انتها هفته و مناسبتی قائل نشد.

تعطیلات انتها هفته با توجه به شغل افراد، فرهنگ و مذهب حاکم بر کشورها، متفاوت است. در اغلب کشورهای جهان، روزهای کاری هفته از دوشنبه تا آدینه است و دو روز انتهای هفته یعنی شنبه و یکشنبه به اوقات فراغت و انجام کارهای شخصی اختصاص پیدا می نماید. در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و برخی کشورهای مسلمان آدینه و شنبه دو روز تعطیلی آخر هفته است. براساس تحقیقات اجرا شده بر روی 114 کشور، معدود کشورها فقط یک روز از هفته را به عنوان تعطیلی رسمی آخر هفته اعلام نموده اند. از این میان دو کشور ایران و جیبوتی فقط در روز آدینه تعطیل هستند و کشورهای اوگاندا، پاکستان، کره شمالی، مکزیک، هند، هنگ کنگ، گینه استوایی، کاستاریکا و کلمبیا هم فقط یک روز تعطیل یعنی روز یکشنبه را در تقویم خود دارند. 102 کشور باقی مانده، دو روز تعطیلی هفتگی در تقویم رسمی خود داشته اند که برای اکثر کشورها، روزهای شنبه و یکشنبه و برای کشورهای مسلمان، روزهای آدینه و شنبه است.

در بسیاری از کشورهای پیشرو در جهان تعطیلات آخر هفته دو روز شنبه و یکشنبه است. در کشورهای کانادا، آمریکا، انگلیس و استرالیا با احتساب روزهای آخر هفته و تعطیلات مناسبتی طی یک سال حدود 114 روز تعطیل رسمی هستند. در فرانسه میزان روزهای تعطیل مناسبتی 14 روز است که با احتساب تعطیلات آخر هفته 118 روز تعطیلی سالانه ثبت شده است و اسپانیا 15 روز تعطیلی مناسبتی دارد که 119 روز طی یک سال تعطیل است. در برخی از کشورها مانند مالزی، ترکیه، چین و امارات که طی چند سال اخیر در بازار گردشگری رشد چشمگیری داشتند نیز تعطیلات آخر هفته دو روز است که با تعطیلات مناسبتی طی یک سال بالای 118 روز تعطیل هستند. میزان تعطیلات آخر هفته در چین 98 روز است و تعطیلات مناسبتی آن حدود 28 روز می باشد که در مجموع به 126 روز در طول یکسال می رسد. در تقویم رسمی این کشورها دو روز شنبه و یکشنبه تعطیل رسمی اعلام شده است اما با دو رنگ متفاوت نشان داده شده است. رنگ قرمز در روز یکشنبه ها به معنای تعطیلی کامل تمامی بخش های خصوصی و دولتی آن کشورهاست و رنگ دیگر در شنبه ها به معنای تعطیلی مدارس، دانشگاه ها، بخش های خصوصی و غالب ادارات دولتی است. اما بانک ها یا برخی ادارات دولتی که وظیفه خدمات دهی مستقیم دارند مانند اداره پست، اداره صدور گواهینامه در روز شنبه با ساعاتی کمتر از ساعات روزهای کاری دیگر کار می نمایند.

از جمله عوامل تاثیرگذار بر سیاست های اتخاذ شده در میزان تعطیلات آخرهفته و در مجموع تعطیلات سالانه در یک کشور، تفاوت های میان کشورها از نظر موقعیت جغرافیایی و شرایط فرهنگی، مالی و سیاسی حاکم بر هر کشوری است. در سوئد و نروژ یا دیگر سرزمین های شمالی اروپا به ازای هر سه هفته کار، یک هفته مرخصی برای سفر به دیگر کشورهای اروپایی اختصاص داده می گردد. براساس مطالعات اجرا شده میزان بهره وری کشورها با ساعت کار نسبت معکوس دارد و افزایش بهره وری نیروی کار با افزایش تعطیلات رابطه مستقیمی دارد به این معنی که هرچقدر تعطیلات یک کشوری کمتر باشد بهره وری نیروی کار آن کشور پایین تر است و متقابلا هرچه بر میزان تعطیلات آخر هفته آن افزوده گردد نیروی کار نیز عملکرد بهتر با بهره وری بیشتری خواهد داشت. همچنین افزایش تعطیلات منظم هفتگی می تواند در برخی موارد از هزینه های اضافی بکاهد و منجر به کاهش آلودگی هوا و تردد کمتر در نواحی پرترافیک روزهای کاری گردد. کشورهای جهان برای افزایش لذت کار کردن و بهره نیروی کار به کاهش ساعت کاری هفتگی روی آورده اند.

با توجه به اهمیت روز آدینه برای کشورهای مسلمان تمامی کشورهای مسلمان به جز لبنان و پاکستان روز آدینه را تعطیل رسمی اعلام نموده اند و این دو کشور یکشنبه را به عنوان تعطیلی آخر هفته به ثبت رسانده اند. پاکستان و ایران تنها کشورهای مسلمانی هستند که فقط یک روز تعطیلی آخر هفته دارند. و دیگر کشورهای مسلمان به جز لبنان روزهای آدینه و شنبه را به عنوان تعطیلی آخر هفته برگزیدند. در لبنان روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است. یکی از دلایل انتخاب روز شنبه به عنوان تعطیلات آخر هفته به جای روز پنج شنبه از منظر مالی و براساس مبادلات و مراودات بین المللی است که براساس تقویم رسمی جهانی پنج شنبه از روزهای کامل کاری محسوب می گردد و یکسان سازی تعطیلات بر حسب مبادلات بین المللی موجب صرفه جویی در هزینه تعطیلات خواهد شد.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 9 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 18256

به "تفاوت تعطیلاتی ایران با سایر نقاط دنیا چیست؟ مقایسه تعطیلات ایران با آمریکا، چین و..." امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تفاوت تعطیلاتی ایران با سایر نقاط دنیا چیست؟ مقایسه تعطیلات ایران با آمریکا، چین و..."

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید