حمام تاریخی رهنان، حمام دوستی

به گزارش مهسان بلاگ، منطقه تاریخی رهنان در فاصله 6 کیلومتری از مرکز شهر اصفهان و در محور غرب این شهر تاریخی، در جنوب شهرستان خمینی شهر واقع شده است.

حمام تاریخی رهنان، حمام دوستی

قدمت این محور تاریخی به شهادت کتب تاریخی، روایت نماینده وجود کهن دژی عظیم در این منطقه و همچنین بر اساس وجود آثاری همچون کوه آتشگاه، قدمت این منطقه به بیش از 3 هزار سال قبل می رسد. با این وصف در این محور تاریخی از عصر باستان و سپس در دوران اسلامی آثار متعددی وجود دارد که منطقه را مستعد توسعه از منظر گردشگری نموده است.

یکی از این آثار منحصربه فرد در این محور که حدفاصل شهرهای اصفهان و خمینی شهر شناسایی شده است، حمام تاریخی رهنان است که با مساحتی بالغ بر 1467 مترمربع در کنار بازار و محله تاریخی رهنان واقع شده است. ازجمله مهم ترین بناهای این محله، مسجد تاریخی ذوقبلتین است که قدمت آن به سده هشتم هجری قمری می رسد. این حمام تاریخی که با بیش از چهل ستون سنگی به عنوان حمام چهل ستون نیز نامیده شده، به عنوان سومین حمام عظیم تاریخی کشور از نظر مساحت به شمار می رود، این حمام تاریخی به دستور حاج محمد رنانی از عظیمان اصفهان در اوایل سده سیزدهم هجری قمری بنا شده و یادگاری از دوران زندیه محسوب می گردد.

این مجموعه تاریخی یکی از زیباترین آثار تاریخی اصفهان به شمار می رود که با توجه به معماری منحصربه فرد آن از آثار تاریخی زیبا و فاخر کشور محسوب می گردد.

حمام تاریخی رهنان به صورت دوقلو (حمام عظیم و حمام کوچک) بنا شده، که در ایام قدیم به صورت زنانه و مردانه مورد استفاده مردم منطقه رهنان قرار می گرفته است. در طراحی این بنا، درب های ورودی حمام عظیم و کوچک در دو معبر متفاوت در بازار تاریخی رهنان که در پیرامون حمام و هم زمان با احداث این اثر تاریخی بنا شده است، ایجاد شده، تا مردان و زنان آزادانه بتوانند در مسیرهای مجزا به داخل حمام تردد نمایند.

حمام عظیم، دارای یکی از عظیم ترین سربینه های حمام های ایرانی است، به گونه ای که سربینه حمام عظیم تاریخی رهنان دارای چهار سکو است و هرکدام مربوط به یکی از محله های اصلی رهنان بوده و مردم این محلات به صورت مسالمت آمیز از این سکوها در ادوار مختلف استفاده می کردند.

در بعضی از اسناد و مدارک تاریخی از این حمام به عنوان حمام دوستی نیز در ایام مختلف یاد شده است، زیرا این حمام به محلی برای برطرف اختلافات مردم به ویژه اختلافات محلات حیدری و نعمتی که از دوران صفوی در اصفهان و محلات آن وجود داشت تبدیل شده بود.

یکی از اصول حاکم بر معماری حمام رهنان، داشتن پیچ وخم های متعدد در فضاهای ارتباطی آن است. ازآنجاکه تهیه انرژی و کنترل گرما و سرما در این بنا، در گذشته کار مشکل و پرهزینه ای بوده است، اصولاً بناهای این مجموعه به نحوی طراحی شده که به بهترین شکل ممکن بتوانند شرایط متعادل محیط را فراهم نمایند.

بینه حمام عظیم درواقع سالن اجتماعات منطقه محسوب، و نقطه عطفی در برقراری ارتباطات چهار محله بوده و بسیاری از مراسم ها مانند حمام عروسی و جشن، حمام گلریزان و حمام عزا در آن انجام می شده، که دارای تزیینات منحصربه فردی بر روی گچ با نقوش گیاهی است. همچنین ازاره های حمام نیز با کاشی های هفت رنگ و الوان به زیبایی تمام تزئین شده است.

آب مورد احتیاج به منظور مصرف در حمام نیز به وسیله چاه حفرشده در محل حمام تأمین می شده.

بازار پیرامون حمام تاریخی رهنان با وجود عناصری همچون: مسجد، غریب خانه، سقاخانه، راسته بازار، حمام و محلات زندگی، امروزه یکی از مهم ترین عناصر تاریخی منطقه رهنان در راستای توسعه فرهنگی و مالی این منطقه از منظر گردشگری است.

حمام عظیم (مردانه) رهنان در دهه هشتاد خورشیدی بازسازی و تبدیل به کتابخانه و موزه مردم شناسی شد، لکن در دو سال گذشته با اجرای طرح بازسازی حمام کوچک که با مشارکت بخش خصوصی، شهرداری منطقه 11 اصفهان و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان انجام شد، در نظر است تا حمام تاریخی رهنان به یکی از مراکز تاریخی عظیم آب درمانی (گردشگری سلامت) منطقه مرکزی ایران تبدیل گردد.

حمام تاریخی رهنان در سال 1347 با شماره 825 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: میراث آریا
انتشار: 15 شهریور 1400 بروزرسانی: 15 شهریور 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 52659

به "حمام تاریخی رهنان، حمام دوستی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "حمام تاریخی رهنان، حمام دوستی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید