دولت آینده باید برای برطرف فقر برنامه منسجمی داشته باشد

به گزارش مهسان بلاگ، اقتصاد ایران روزهای سختی را پشت سر گذاشته است؛ گسترش فقر، بیکاری، رکود و تورم در کنار تحریم و شیوع ویروس کرونا به این سختی ها دامن زده است. اگرچه فقر همه مردم و طبقات اجتماعی را آزرده ولی شاید کارگان روزهای تلخ تری را سپری نموده باشند.

دولت آینده باید برای برطرف فقر برنامه منسجمی داشته باشد

خالد توکلی، جامعه شناس توسعه در گفت وگو با پایگاه خبری اتاق ایران در پاسخ به این سؤال که فقر چه بر سر کارگران ایرانی آورده است؟ می گوید: کارگران - به ویژه روزمزدها و بخشی از کارگران فعال در بخش خصوصی - بیش ازپیش فقیر شده اند و حتی ممکن است کار خود را از دست دهند. در این شرایط، سبد مصرف کارگران هم کیفیت خود را از دست می دهد هم کمیت آن با چالش جدی روبرو می گردد.

توکلی می گوید: برخلاف کشورهای صنعتی که در آن ها طبقه کارگر تعریف تعیین و کارگران شرایط ذهنی و عینی تقریباً مشابه و مشترکی دارند، در ایران، شرایط کارگران، پیچیده تر است. کارگران ایرانی در یک شرایط مشابه عینی و ذهنی به سر نمی برند، درنتیجه در برابر مسائل اجتماعی موضع مشترکی ندارند و نوع و میزان تأثیرپذیری شان نیز از رویدادهای جامعه متفاوت است. ازاین رو باید از گروه های مختلف کارگری سخن گفته گردد و شرایط هر کدام به طور مجزا موردبررسی و تحلیل قرار گیرد.

او کارگران ایرانی را به سه دسته تقسیم می نماید: گروه اول شامل کسانی می گردد که در کارخانه های وابسته به دولت مشغول به کار هستند؛ گروه دوم عبارت از کسانی هستند که در کارگاه ها و بنگاه های بخش خصوصی استخدام شده اند و گروه سوم کارگران کسانی هستند که به صورت روزمزد و موقت در بنگاه های خصوصی یا دولتی کار می کنند.

او ادامه می دهد: این سه گروه شرایط عینی مشابهی ندارند و به همین دلیل ممکن است تحلیل آن ها از شرایطی که در آن قرارگرفته اند، متفاوت از همدیگر باشد.

توکلی تصریح می نماید: کارگرانی که در مؤسسات دولتی مشغول به کار هستند نسبت به دیگر کارگران از امنیت شغلی بیشتری برخوردارند؛ ممکن است تشکل کارگری داشته و در بعضی از موارد از حمایت این تشکل ها و قانون کار برخوردار باشند. وجود تشکل کارگری، اگرچه زیاد مستقل نیستند، موجب می گردد کارگران نسبت به حقوق صنفی خود آگاهی بیشتری داشته باشند و برای برخورداری از آن کوشش کنند. کارگرانی که در بنگاه های خصوصی مشغول به کار هستند نسبت به کارگران روزمزد، شرایط بهتری دارند و در اداره کار و مجامع امور صنفی، تا حدی از حقوق کارگری آن ها حمایت می گردد.

توکلی از تأثیر ویروس کرونا بر زندگی کارگران و گسترش فقر می گوید: ویروس کرونا به شیوه های گوناگون بر زندگی کارگران تأثیر گذاشته است. علیرغم آسیب پذیری کارگران در محیط کار، آمار و ارقام تعیینی از تلفات و ابتلای کارگران به بیماری کووید 19 منتشرنشده است.

او درباره فقدان آمارها می گوید: فقدان آمارها نشان دهد چه تعداد از کارگران به این بیماری مبتلا گشته اند، بدان معناست که عزم و اراده جدی برای حمایت از کارگرانی که روزبه روز فقیرتر می شوند و کرونا این فرایند را سرعت و شدت بخشیده است، وجود ندارد. کرونا تنها به جسم آن ها آسیب وارد ننموده بلکه مسائل اجتماعی و مالی مهمی را بر این افراد و اقشار تحمیل نموده است. در این مدت فقر، گسترش بیشتری یافته است و به لحاظ مالی، شرایط زندگی مردم را بدتر نموده است.

توکلی تصریح می نماید: کارگرانی که در بنگاه ها و کارخانه های دولتی مشغول به کار هستند، اگرچه مانند دیگر کارگران در زیر خط فقر قرار دارند اما نسبت به کارگران دیگر از ثبات و امنیت شغلی بیشتری برخوردارند. در مقابل، کارگران روزمزد در سخت ترین شرایط ممکن قرار دارند و هم بر اثر تورم لجام گسیخته شغل و پیشه خود را از دست داده اند و هم امکان ابتلای به بیماری کووید 19 در میان آن ها بیشتر است.

او گفته خود را درباره کارگرانی که در بخش خصوصی به فعالیت مشغول اند، ادامه می دهد: به دلایل مختلف ازجمله کاهش تقاضا برای تولیدات و درنتیجه تعطیلی کارخانه ها، کارگان شغل خود را از دست داده اند و اگر در کار دیگری مشغول نشوند کیفیت و کمیت سبد مصرف آن ها کاهش محسوس می یابد.

توکلی می گوید: در شرایطی که فقر گسترده تر شده و سبد کارگران خالی تر و سفره هایشان گسترده تر شده، دولت آینده باید برنامه منسجمی برای این حوزه و برطرف فقر داشته باشد. از رفتارهای شعاری و پوپولیستی خودداری نموده و برای برطرف فقر، بیکاری و فساد برنامه ریزی علمی و مالی داشته باشند. شعار پوپولیستی بدون پشتوانه علمی دردی از کارگران دوا نمی نماید.

گروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.

منبع: اتاق بازرگانی ایران
انتشار: 27 شهریور 1400 بروزرسانی: 27 شهریور 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 87141

به "دولت آینده باید برای برطرف فقر برنامه منسجمی داشته باشد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دولت آینده باید برای برطرف فقر برنامه منسجمی داشته باشد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید