مروری بر انتها ستاره های زن سینمای قبل از انقلاب
به گزارش مهسان بلاگ، خبرنگاران: درگذشت فرزانه تأییدی در لندن و بازنشر بعضی تبادل نظر های قدیمی اش بار دیگر موضوع شرایط هنرمندان فعال قبل از انقلاب، به ویژه زنان بازیگر، را عنوان نمود. خانم تأییدی یکی از مهم ترین استعداد های بازیگری زن سینما، تئاتر و تلویزیون ایران بود که باوجود حضورش در آثار جدی سینما و تئاتر پیش از انقلاب، اجازه فعالیت پیدا نکرد و به خارج از کشور مهاجرت کرد.

فرزانه تأییدی از بازیگران سرشناس و محبوب سینما و تئاتر پیش از انقلاب بود و اغلب او را به خاطر نقش آفرینی در فیلم فریاد زیر آب در کنار داریوش اقبالی به یاد می آورند. اتفاقاتی که برای فرزانه تأییدی افتاد، با نسبت و میزانی کم وبیش یکسان برای بیشتر بازیگران زن سینمای قبل از انقلاب افتاد.
پس از احضار ها و تشکیل پرونده های قضایی، تقریباً به بیشتر بازیگران زن گفته شد که اجازه کار در سینمای بعد از انقلاب را ندارند و اگر قصد ادامه زندگی در ایران دارند، نباید در محافل عمومی حاضر شوند.
محمد بهشتی که مدیریت بنیاد سینمایی فارابی را در آن موقع برعهده داشت، در یکی از تبادل نظر های سال های اخیرش چنین گفته بود: این جماعت توبه کردند و ما هم پذیرفتیم که در ایران بمانند و کار نمایند. اما بعد دیدیم مگر می گردد مخاطب سینما تک تک فیلم های قبلی را از یاد ببرد؟ به همین خاطر مجبور شدیم تمام مصادیق سینمای قبل از انقلاب را پاک کنیم و درنهایت تصمیم این شد که این افراد کار ننمایند.
حاصل این اتفاقات، حذف تقریباً تمام بازیگران زن مهم سینمای قبل از انقلاب، به جز چهره هایی، چون پروانه معصومی، شهلا ریاحی، نادره (حمیده خیرآبادی)، مهین شهابی، فخری خوروش و جمیله شیخی بود.
ستارگانی که زمانی صرف حضور نام شان تماشاگران را به سینما ها می کشاند، حالا نباید حتی حضور های اجتماعی هم می داشتند. مروری بر آن چه بر تعدادی از این بازیگران در سال های بعد گذشت، خود نشان دهنده تاثیر مخرب این حذف بر زندگی آن هاست:
فروزان
ستاره بی بدیل سینمای پیش از انقلاب که نامش تضمین گر فروش فیلم ها بود، با حضور در تعدادی از شاخص ترین آثار، چون قلندر، باباشمل، دشنه و دایره مینا، به دادگاه انقلاب احضار و با شرط بخشش اموال و نداشتن هیچ گونه فعالیت هنری و اجتماعی، اجازه زندگی گرفت. او سال 1394 در 78 سالگی در انزوا درگذشت.
نوری کسرایی
بازیگر تعدادی از آثار موج نو سینمای ایران از جمله پنجره، تنگسیر، و شازده احتجاب، دی ماه سال 1398 در 68 سالگی در انزوای کامل، به طوری که پیکرش دو روز بعد از مرگ در خانه اش یافت شد، درگذشت.
ایرن
بازیگر توانا و بی پروای سینمای قبل از انقلاب که در فیلم هایی، چون بلوچ، موسرخه، و شام آخر بازی نموده بود، در چند سال ابتدایی انقلاب بازیگر چند نقش حاشیه ای در خط قرمز، جایزه و هزاردستان شد، اما همه فصول بازی هایش در این آثار هنگام نمایش حذف شد. حضور کوتاه ایرن در فیلم شیرین عباس کیارستمی آخرین حضو او روی پرده نقره ای بود. او سال 1391 در 85 سالگی درگذشت.
فرشته جنابی
بازیگر کیفر، قیامت عشق، و طوطی، بعد از انقلاب با پرونده قضایی روبرو شد و حتی گفته شد در مرحله ای حکم اعدام هم گرفت. فرشته جنابی سال 1377 در 50 سالگی درگذشت.
روشنک صدر
بازیگر فیلم های قادر، بیدار در شهر، و بر فراز آسمان ها، سال 66 در حالی که تنها 28 سال داشت، بر اثر سکته مغزی درگذشت.
طوطی سلیمی
در فیلم های متعددی، چون صمد آرتیست می گردد، کینه، صمد خوشبخت می گردد، و رابطه جوانی بازی نموده بود. بعد از انقلاب از جمله هنرمندانی بود که به دادگاه انقلاب احضار شد. او نیز سال 1391 در 57 سالگی، در حالی که به اختلال حواس دچار شده بود و هویتش را به یاد نمی آورد، درگذشت. پیکر طوطی سلیمی 15 روز بدون خاکسپاری بر زمین مانده بود.
پوری بنایی
از بازیگران مهم پیش از انقلاب و نقش آفرین آثاری، چون قیصر، کوچه مردها، غزل، و میراث، بعد از انقلاب به دادگاه انقلاب احضار و از فعالیت هنری محروم شد. بعضی زمزمه ها مبنی بر احتمال دادن اجازه کار به او پس از دوم خرداد به واقعیت نپیوست. در روز های اخیر خبر ابتلای پوری بنایی به ویروس کرونا و سپس بهبودی او منتشر شد.
آرام، سپیده و شورانگیز طباطبایی
شورانگیز طباطبایی
از ستارگان زن دهه 50 سینمای ایران که پس از انقلاب از فعالیت محروم شدند و در حال حاضر در ایران به زندگی خود ادامه می دهند.
گوگوش، لیلا فروهر، فرزانه تأییدی
در مقاطع زمانی گوناگون در سال های بعد از انقلاب، هریک از این سه نفر به شکل های گوناگون (بعضی قانونی و بعضی غیرقانونی) ایران را ترک کردند و هرکدام فعالیت های هنری شان را به شکلی در کشور های دیگر ادامه دادند.
منبع: برترین هاگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت