نکته های نغز درباره مغز(1)

به گزارش مهسان بلاگ، مغز ما در طول عمرمان مدام پیشرفته تر می گردد و رشد می نماید و جز در بعضی بیماری های مغز و اعصاب، تحت تاثیر سن قرار نمی گیرد. مغز ما در مراحل مختلف یادگیری، خود را با مسایل پیچیده و تازه وفق می دهد. تحقیقات پژوهشگران هم نشان داده که هر چه سلول های مغز (نورون ها) بیشتر تحریک شوند، جوان تر و فعال تر می شوند!

نکته های نغز درباره مغز(1)

نکته های نغز درباره مغز(1)

مغز شما چند ساله است؟

مغز ما در طول عمرمان مدام پیشرفته تر می گردد و رشد می نماید و جز در برخی بیماری های مغز و اعصاب، تحت تاثیر سن قرار نمی گیرد. مغز ما در مراحل مختلف یادگیری، خود را با مسایل پیچیده و نو وفق می دهد. تحقیقات پژوهشگران هم نشان داده که هر چه سلول های مغز (نورون ها) بیشتر تحریک شوند، جوان تر و فعال تر می شوند!

بیشتر ما تصور می کنیم که هر چه سن مان بیشتر گردد، توانایی هایمان کمتر و حافظه مان ضعیف تر می گردد و به آلزایمر نزدیک تر می شویم؛ اما به نظر می رسد این موضوع در رابطه با کسانی که اهل بازی های هوش اند و از مغزشان زیاد کار می کشند، صدق نمی نماید. در حقیقت، انجام این قبیل بازی ها و فعالیت ها، فرایند پیر شدن نورون ها را کند می نماید و اگرچه جلوی ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را نمی گیرد، اما با تحریک نورون ها باعث ساخته شدن نورون های تازه و به تعویق افتادن ابتلا به چنین ناراحتی هایی می گردد. جالب اینجاست که این موضوع در هر سنی صادق است!

چگونه از مغزمان مراقبت کنیم

برای آنکه مغزتان همیشه روی فرم باشد باید از شیوه زندگی سالمی پیروی کنید. اگر می خواهید از مغزتان به خوبی مراقبت کنید، توصیه های زیر را جدی بگیرید:

ماهی، میوه و سبزی بخورید

مصرف ماهی، لااقل دوبار در هفته، لازم است. ماهی غنی از امگا 3 زنجیره بلند به ویژه EPA و DHA است. وجود میزان بالای EPA در پلاسمای خونی سبب کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر و افسردگی می گردد. بعلاوه ضدالتهاب است. DHA هم اصلی ترین ترکیب مایع نورون ها است. ماهی بعلاوه حاوی سلنیوم، آنتی اکسیدان و ویتامین D است که می تواند از سلول های خاکستری مغز ما مراقبت کند. اگر ماهی به همراه میوه و سبزی مصرف گردد تمامی این خواص افزایش خواهد یافت. میوه ها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان و انواع ویتامین ها به ویژه C، کاروتنوییدها و پلی فنول ها هستند.

مغزتان را فعال نگه دارید

متخصصان می گویند همیشه مغز خود را با آموختن مسایل نو فعال نگاه دارید. حفظ کردن شعر، بالا بردن دامنه لغات، آموختن یک زبان نو و... می تواند سلامت مغز و موفقیت شما را در زندگی تضمین کند.

قندهای دیرهضم بخورید

گلوکز، اصلی ترین سوخت مورد احتیاج مغز است. مصرف قندهای دیر هضم که در غلات و نان سبوس دار موجود است، می تواند سبب گردد گلوکز به طور تدریجی وارد خون شده و به مغز برسد.

مواظب آسیب رسان ها باشید

دیابت، کلسترول بالا و پرفشاری خون از جمله مهم ترین دشمنان مغز محسوب می شوند و می توانند به عروق مغزی آسیب برسانند. در یک مغز که در آن خون به خوبی جریان پیدا نمی نماید، رشد کامل صورت نمی گیرد. هر چه سبزیجات و مواد غذای غنی از ویتامین های گروه B را بیشتر مصرف کنیم میزان هوموسیستین در خون کاهش بیشتری پیدا می نماید. هوموسیستین نوعی اسید آمینه است که افزایش آن در خون برای نورون ها و سیستم قلبی عروق سمی و خطرناک است.

به احساسا ت تان توجه کنید

می دانستید احساسات، حافظه را تقویت می نمایند. احساسات در یادآوری خاطرات تاثیر می گذارند و فرقی هم نمی نماید که احساسات مثبت و منفی یا خاطرات شیرین و تلخ باشند. البته نباید فراموش کرد که گاهی مکانیسم تاثیر احساسات بر مغز همیشه جنبه مثبت ندارد و گاهی استرس و یادآوری تصاویر منفی می تواند تاثیر منفی بر سلامت عمومی بدن بگذارد. به یاد هم داشته باشید که احساسات خیلی شدید مثل عشق یا نفرت فوق العاده زیاد جلوی یادآوری خاطرات را می گیرد.

خوب بخوابید

در طول خواب، مغز اطلاعاتی را که در طول روز به دست آورده، مرتب می نماید. کمبود خواب می تواند بر این مکانیسم هم تاثیر بگذارد.

زیاد ورزش کنید

فعالیت بدنی سبب افزایش فراوری فاکتورهای رشد دهنده و تغذیه نماینده نورون ها می گردد. ضمناً ورزش بر انعطاف پذیری عروق و اکسیژن رسانی هم نقش دارد و تحقیقات نشان داده افرادی که در طول زندگی خود به طور مرتب ورزش می نمایند در سالمندی بافت مغزی کمتری را از دست می دهند و توانایی ذهنی آنها بالاتر است. ضمناً ورزش از ابتلا به بیماری هایی نظیر آلزایمر هم جلوگیری می نماید.

با استرس بجنگید

استرس زیاد می تواند فعالیت مغز را مختل کند. تصاویر مغزی افراد افسرده یا مضطرب نشان داده است فعالیت مغز و میزان کارایی آن در حین افسردگی و استرس کاهش می یابد و استفاده از داروهای ضد افسردگی با افزایش میزان مولکول های شیمیایی سبب ارتباط بیشتر بین نورونی می گردد.

********

مغز خیلی پیر نمی گردد

توانایی های ذهنی ما (مانند حافظه، توجه، زبان، تفکر و منطق) چندان تحت تاثیر سن و سال قرار نمی گیرد. طی سال ها، فراوری نورون های نو کند شده و سرعت انتقال پیغام های عصبی در سیناپس ها کاهش می یابد. یک فرد سالمند قدرت تمرکز بالا و سریعی ندارد اما اگر در محیطی آرام قرار بگیرد می تواند همچون یک جوان به خوبی از عهده تمرکز برآید. از قلم نیاندازید که یک مغز 80 ساله که مدام در حال حساب بوده بهتر از یک مغز 20 ساله می تواند تحلیل کند!

مغزها به یک شکل و به یک میزان پیر نمی شوند. مغزهایی که مدام تحریک می شوند یا پیر نمی شوند یا به میزان فوق العاده کمی پیر می شوند.

مغز درد دیگران را حس می نماید

اگر زمانی فکر کردید که به معنی واقعی کلمه درد دیگر انسان ها را حس می کنید، ممکن است حق با شما باشد. یک مطالعه تصویربرداری از مغز نشان می دهد که برخی افراد، واکنش های جسمی واقعی نسبت به جراحت های دیگران نشان می دهند.

پژوهشگران انگلیسی با استفاده از نوعی روش عکس برداری که تصویربرداری عملکردی نامیده می گردد، شواهدی یافته اند که نشان می دهد آنهایی که می گویند درد دیگران را احساس می نمایند، در واقع در ناحیه های حس نماینده درد مغز فعالیت های بیشتری دارند.

به گفته محققان دانشگاه، آنالیز ها نشان داده است یک سوم انسان ها به هنگام مشاهده درد و رنج فیزیکی دیگران، خودشان دچار ناراحتی فیزیکی می شوند. محققان، آنالیز هایی را روی دانشجویان 123 دانشگاه انجام دادند و به هر کدام از آنها ویدیوکلیپ، عکس بیماران و لحظه آسیب تماشا ورزشکاران در ورزش (شکستگی پا در فوتبال و مانند اینها) را نشان دادند. در پایان، تمام دانشجویان گفتند که دست کم یکی از عکس ها یا ویدیوها آنها را دچار واکنش روحی روانی خاصی مانند احساس ناراحتی، انزجار یا ترس نموده است اما فقط یک سوم آنها ادعا داشته اند که درد واقعی را در قسمت مشابه بدن شان به هنگام مشاهده تصاویر حس نموده اند که برای برخی از آنها تا ثانیه ها طول کشیده است. در این تحقیق از FMRI هم برای اسکن هم زمان قسمت هایی از مغز به هنگام تماشا تصاویر استفاده می شد که نهایتا نشان داد برای آن دسته از افراد که درد را حس نموده اند، آن قسمت هایی از مغز که به هنگام حس درد فعال می شوند، به هنگام تماشا تصاویر فعال شده بود.

این یافته ها که در مجله علمی پین منتشر شده است، می تواند پیغامدهای ضمنی برای درک و احتمالا درمان موردهای غیر قابل توضیحی از درد عملکردی داشته باشد.

بدترین دشمان مغز

بیش از افزایش سن، آنچه سبب پیری مغز می گردد، کم تحرکی و کاهش فعالیت های ذهنی است. طبق تحقیقاتی که اخیرا از سوی پژوهشگران دانشگاه لییژ در بلژیک روی 37 هزار نفر در 13 کشور جهان اجرا شده و از سوی جوامع اروپایی مورد تایید قرار گرفته، مغز سالمندان بازنشسته سریع تر پیر می گردد و در میان بازنشستگان این 13 کشور، مغز سالمندان سوئد و سوئیس جوان تر است؛ چون دیرتر بازنشسته می شوند.

منبع:http://www.salamat.com

ادامه دارد...

hodablog.ir: هدا بلاگ | انجمن گفتگوی سیستم مدیریت محتوای هدا بلاگ

منبع: راسخون
انتشار: 6 آبان 1400 بروزرسانی: 6 آبان 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 96191

به "نکته های نغز درباره مغز(1)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نکته های نغز درباره مغز(1)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید