پارادوکس در طرح ساماندهی خیابان ولیعصر
به گزارش مهسان بلاگ، تهران (پانا) - رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با اشاره به طرح ساماندهی خیابان ولیعصر درباره کاهش طبقات مجاز در خیابان ولیعصر با رویکرد حفاظتی از درختان چنار در این خیابان توضیحاتی داد.

محمد سالاری در گفت وگو با پانا درباره طرح ساماندهی خیابان ولیعصر و ثبت جهانی آن اظهار کرد: ساماندهی خیابان ولیعصر یکی از ضروری ترین کارهایی بوده که باید از دهه های گذشته شروع می شده است چرا که خیابان ولیعصر طولانی ترین خیابان شهر تهران است و استخوان بندی این شهر را تشکیل می دهد و از سلسله کوه های البرز تا دشت ها و اراضی مزروعی جنوب شهر تهران ادامه دارد و چندین منطقه در شهر تهران و تعداد قابل توجهی ناحیه و محله شهری را به هم وصل می نماید.
درختان چنار خیابان ولیعصر میراث طبیعی شهر تهران است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران به چنارهای خیابان ولیعصر اشاره نمود و گفت: شهر تهران به واسطه خیابان ولیعصر و چنارهای کهنی که دارد به شهر چنارها معروف است. این درختان میراث طبیعی و چشم اندازی است که در محدوده آن پارک ها و بوستان های قابل توجهی قرار گرفتند و قابلیت جامعی برای ثبت میراثی دارد. یکی از مسائلی که در زمان فعلی مدیریت شهری در خیابان ولیعصر وجود دارد این است که به موجب بخشنامه ها و ضوابط شهرسازی و مفاد طرح تفصیلی شهر تهران در بخش قابل توجهی از جداره های خیابان بارگذاری های قابل توجهی صورت گرفته است که همین امر باعث شده تا چنارهای خیابان ولیعصر که مهم ترین شاخص های این خیابان است تحت تاثیر قرار بگیرد.
طرح ساماندهی خیابان ولیعصر رویکرد حفاظتی نسبت به چنارها را لحاظ نمی نماید چون ارتفاع ساختمان ها را 6 طبقه با ارتفاع 25 متر در نظر گرفته که مسئله ای از چنارهای تهران حل نمی نماید و این ارتفاع موجب حفاظت نمی گردد
وجود ساختمان ها در خیابان ولیعصر مانع رشد درختان چنار است
وی ادامه داد: اکنون در بازدیدهای میدانی می بینیم که وجود ساختمان ها باعث جلوگیری از رشد درختان چنار شده است. البته مدیریت شهری دوره پنجم، مبتنی بر نگاه کیفی که بر مدیریت شهر داشته است، در راستای توقف شهرفروشی، اقداماتی را در خیابان ولیعصر شروع نموده است که جای قدردانی دارد و این اقدامات در قالب طرح ساماندهی در آستانه تصمیم گیری در کمیسیون ماده پنج شهر تهران است.
سالاری در ادامه گفت: یکی از موضوعاتی که در طرح ساماندهی خیابان ولیعصر مطرح است میزان بارگذاری طبقاتی است که در جداره های خیابان واقع شده است و پارادوکس وجود دارد. در بخشی از این خیابان که واقع در مناطق شمالی شهر است، ساخت و سازهایی حتی فراتر از طرح تفصیلی صورت گرفته است و بخشی از آن که در مناطق میانی و جنوبی واقع شده است، ساخت و ساز بلندمرتبه در حد طرح تفصیلی صورت گرفته و بخشی هم انجام نشده است. شرایط در بخش جنوبی بهتر است اما بازهم شاهد شکل گیری بارگذاری هایی در این بخش از خیابان هستیم.
وجود پارادوکس در طرح ساماندهی خیابان ولیعصر
این عضو شورای شهر تهران اضافه نمود: پارادوکس این است که شهرداری تهران که باید در راستای رفتن به ثبت جهانی، بارگذاری ها را محدود کند، نمی تواند برای حق مکتسبه ای که برای جداره های خیابان شکل گرفته کاری کند. یعنی به نوعی تعارض منافع برای املاک جداره های خیابان در طرح تفصیلی خیابان ولیعصر قرار گرفته، ایجاد شده است. بخشی حتی بیش از ظرفیت قانونی بهره برداری کردند و بخشی هم از حقوق مکتسبه ای که طرح تفصیلی به آنها داده استفاده نکردند.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران گفت: اگر قرار است برای خیابان ولیعصر تصمیم بگیریم درخصوص کالبد و بارگذاری، الزاما باید پیوست حق انتقال توسعه هم داشته باشد و اینطور نباشد آنهایی که با رویکرد درآمدزایی و منفعت طلبی و سوداگری دست به تخریب و نوسازی نزدند، حقوقشان از بین برود و برعکس آنهایی که بلافاصله از ظرفیت طرح تفصیلی و فراتر از آن استفاده کردند، حقوق مکتسبه در نظر گرفته گردد زیرا این مساله با حقوق عمومی سازگار نیست و باعث می گردد نگاه ارزشمند حفاظت و صیانت از ارزش های تاریخی و میراثی این خیابان با مشکل روبرو گردد.
ضرورت توجه به حقوق مردم در طرح ساماندهی خیابان ولیعصر
سالاری تاکید نمود: بنابراین هر گونه تصمیم گیری درباره خیابان ولیعصر انجام می گردد، باید به موازات و پیوست آن حقوق از دست رفته آنهایی که نمی توانند این حق را داشته باشند نیز مورد توجه قرار بگیرد ولی متاسفانه در آنچه به کمیسیون ماده پنج ارائه شده و قرار است آنالیز گردد، این موضوع دیده نشده است و بی توجهی به حقوق شهروندانی است که ساخت و ساز انجام ندادند.
وی اضافه نمود: اکنون نمی توان ساختمان های بلندمرتبه ای را که شکل گرفته تخریب کرد و در عین حال هم نمی توانیم بگوییم برای این خیابان نباید کاری کرد. خیابان ولیعصر 17.2 کیلومتر طول و 374 هکتار مساحت دارد و با توجه به شرایطی که دارد، می تواند یکی از عرصه های عمومی و محل تجلی عینی تعاملات شهروندی باشد مشروط بر اینکه در تصمیم گیری ها همه موضوعات دیده گردد و پیوست های اجتکاعی و فرهنگی در نظر گرفته گردد ضمن اینکه قطعا باید محدودیت ارتفاع ساخت و ساز در این خیابان در نظر گرفته گردد مشروط بر اینکه حقوق مردم در آن مد نظر قرار بگیرد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران یادآور شد: وقتی شهری بدون طرح تفصیلی دقیق و با برنامه عملیاتی شکل می گیرد و سپس برای آن طرح تفصیلی تدوین می گردد مثل تهران، با این مسائل هم روبرو خواهد شد. بنابراین از ابتدا طرح تفصیلی باید وجود داشته باشد تا همه نظامات پیش بینی گردد. شهرداری نیز دچار مسائلی است و تمایل دارد که محدودیت ارتفاعی را در خیابان ولیعصر بیشتر کند اما در بخش های مختلف خیابان، پازل هایی را می بینیم که طبقات ساخت و ساز در آنها متفاوت است. در طرح تفصیلی موجود شهر تهران الزامی برای شهرداری وجود داشت برای اینکه وقتی می خواهد به بارگذاری تجاری در پهنه های اس و ام مجوز بدهد، باید عقب نشینی هایی ایجاد گردد که فضای مکث نامیده می گردد و این عقب نشینی ها باعث می گردد برخورد درختان و سایه افکنی درختان کم گردد. اکنون این اتفاق نیفتاده است نه تنها فضای مکث ایجاد نشده بلکه پیش آمدگی نیز مشاهده می گردد و اکنون شهرداری تهران بین حقوق مردم و آنچه ایده آل است مانده است.
اگر قرار است برای خیابان ولیعصر تصمیم بگیریم درخصوص کالبد و بارگذاری، الزاما باید پیوست حق انتقال توسعه هم داشته باشد و اینطور نباشد آنهایی که با رویکرد درآمدزایی و منفعت طلبی و سوداگری دست به تخریب و نوسازی نزدند، حقوقشان از بین برود
مدیریت شهری فعلی به دنبال بارگذاری برای درآمدزایی نیست
سالاری گفت: شهرداری تهران و سازمان میراث باید حقوق مکتسبه مردم از طرح تفصیلی را در ساماندهی خیابان ولیعصر و ثبت ملی شدن آن در نظر بگیرند. اینکه می خواهیم خیابان ولیعصر را ثبت ملی کنیم و در مقابل کار شتابزده کنیم درست نیست و باید موضوع به مطالعات قابل اعتماد سپرده گردد. شهرداری تهران در این زمینه کار مطالعاتی انجام داده است و مدیریت شهری به دنبال بارگذاری برای درآمدزایی نیست.
وی درباره رویکرد حفاظتی از درختان چنار در طرح ساماندهی خیابان ولیعصر گفت: این طرح رویکرد حفاظتی نسبت به چنارها را لحاظ نمی نماید چون ارتفاع ساختمان ها را 6 طبقه با ارتفاع 25 متر در نظر گرفته که مسئله ای از چنارهای تهران حل نمی نماید و این ارتفاع موجب حفاظت نمی گردد.
منبع: خبرگزاری پاناfungroups.ir: گروه سرگرمی، مجله و انجمن سرگرمی
namit.ir: نامیت | مجله بازاریابی و مدیریت بازار