آشنایی با انواع ماست و بعضی خواص آن
به گزارش مهسان بلاگ، این روزها زمانی که وارد غرفه ماست در فروشگاه ها می شویم، با انواعی از ماست های مختلف روبرو می شویم که نمی دانیم ویژگی های اصلی هر یک از این ماست ها چیست و استفاده از کدام نوع برایمان مناسب تر است. از این رو در این مطلب به معرفی ویژگی های انواع ماست های رایج می پردازیم تا هنگام خرید، برترین انتخاب را داشته باشید.

اما با محبوبیت یافتن ماست در دنیای خوراکی های سالم، بخش ماست فروشی بازار رشد چشمگیری داشته است و انواع بسیار زیادی از ماست ها به مردم عرضه شده اند. اگر احساس می کنید در انتخاب برترین گزینه از بین انواع ماست های موجود در بازار دچار تردید یا سردرگمی شده اید ما اینجا هستیم تا شما را در این زمینه راهنمایی کنیم.1
ماست چکیدهماست چکیده در واقع همان ماست معمولی است که آب خود را تا حدودی از دست داده و البته همراه با این آب میزانی از ویتامین های موجود در ماست هم دفع می گردد.
به عبارت دیگر ماست چکیده از نظر اندازه پروتئین و کلسیم تفاوت چندانی با ماست معمولی ندارد اما اندازه ویتامین B2 آن چون محلول در آب است، به نسبت کمتر است.
نکته قابل توجه درباره این ویتامین از بین رفتن آن هنگامی است که در معرض نور خورشید قرار می گیرد. به همین خاطر است که معمولا شیر و ماست را در ظروف مات می ریزند زیرا ریختن آن ها در ظروف شیشه ای سبب از بین رفتن این ویتامین می گردد.
نکته دیگری که در رابطه با ماست کیسه ای یا چکیده باید به آن اشاره نمود، این است که 100 گرم ماست چکیده در مقایسه با 100 گرم ماست معمولی، کالری و چربی بالاتری دارد. از این رو، فردی که رژیم غذایی خاصی برای کاهش وزن دارد، باید به این نکته دقت کند که گر چه کلسیم و پروتئین ماست چکیده بیشتر است اما اندازه چربی آن هم بالاتر است و استفاده زیاد از آن می تواند چاق نماینده باشد؛ به ویژه آن که لبنیات منبع اسیدهای چرب اشباع هستند.
این اندازه اسیدهای چرب در ماست چکیده تا حدی بالاتر است. به همین خاطر مصرف آن به خصوص برای کسانی که باید منابع این نوع چربی ها را محدود مصرف نمایند، توصیه نمی گردد. در درجه اول پیشنهاد می کنم ماست کم چرب مصرف کنید. البته نمی توان گفت مصرف ماست چکیده مُضر است اما باید حد تعادل را در مصرف آن رعایت کرد.
اگر برای یک فرد بزرگسال مصرف 2 واحد لبنیات توصیه می گردد و او یک لیوان را به ماست اختصاص داده، برای ماست چکیده مصرف نصف لیوان کافی است و احتیاج وی را رفع خواهد نمود.2
ماست پرچرباگرچه توصیه های تغذیه ای فعلی، انبوه مصرف نمایندگان را به سمت محصولات لبنی کم چرب راهنمایی می نمایند، اما مطالعات اخیر نشان دهنده نکات جالب و تازها در این زمینه هستند. این مطالعات نشان می دهند ارتباط بین مصرف چربی لبنی و بیماری قلبی، کمتر از آن چیزی است که فکر می کنیم.
یکی از مطالعات منتشرشده در European Journal of Nutrition که آنالیز گسترده ای روی تحقیقات مختلف انجام داده، نشان می دهد مصرف محصولات لبنی پرچرب با کاهش خطر ابتلا به چاقی مرتبط است. یکی از مزیت های ماست پرچرب برای سلامت این است که به ندرت حاوی غلظت دهنده ها و مواد افزودنی هستند که معمولا برای ایجاد قوام و طعم مناسب در ماست های کم چرب یا بدون چربی استفاده می شوند.
هر 226 گرم ماست پرچرب ساده فقط 138 گرم چربی دارد و حاوی 11 گرم قند، 8 گرم پروتئین، 275 میلی گرم کلسیم و 352 میلی گرم پتاسیم است. به اضافه اینکه میزانی از اسیدفولیک و ویتامین A هم در این ماست وجود دارد و اگر فراوری این ماست از انواع شیرهای غنی شده باشد، میزان مناسبی هم ویتامین D برای بدن شما فراهم می نماید.
بنابراین افرادی که بیماری زمینه ای قلبی یا چربی خون ندارند، می توانند در صورت برخورداری از یک رژیم غذایی سالم و دور از هر نوع پرخوری، ماست های پرچرب را به جای حذف ماست از برنامه غذایی روزانه خود، در سبد غذایی شان داشته باشند.3
ماست های میوه ای مخلوطانتخاب ماست میوه ای مخلوط یا ماست با رومال میوه ای کاملاً سلیقه ای است. هر دو نوع ماست حاوی مخلوطی از میوه های شیرین شده هستند و تفاوت آن ها در این است که این میوه ها در کارخانه با ماست مخلوط می شوند یا اینکه هنگام مصرف مخلوط می شوند.
برای راحتی شما ماست های میوه ای مخلوط در کارخانه مخلوط و برای جلوگیری از تغییر ظاهرشان مواد رنگی به آن ها اضافه می گردد. ماست های نوع رومال میوه ای حاوی ماست ساده با میزانی مخلوط میوه ای هستند که رویشان ریخته شده است.
ماست های میوه ای مخلوط از ویژگی های یکسانی برخوردارند، اما شما می توانید کالری و قند موجود در ماست های رومال میوه ای را با میزان میوه ای که با آن مخلوط می کنید، کنترل کنید.2
ماست یونانیماست یونانی در چند سال گذشته به سوگلی ماست ها تبدیل شده است، به نحوی که تا 40٪ کل ماست های بازار را تشکیل می دهد. و ما هم بدمان نمی آید. در مقایسه با ماست معمولی تهیه شده از شیر گاو، ماست یونانی دو برابر پروتئین، قند و کربوهیدرات کمتری دارد. هنگام خرید این ماست، مواد تشکیل دهنده و اندازه پروتئین آن را چک کنید چون هیچ قانون و مقرراتی از سوی سازمان جهانی غذا و دارو برای مواد تشکیل دهنده یا فرایند درست کردن ماست یونانی وجود ندارد. از برندهایی که در آن ها از پروتئین ها و غلیظ نماینده های غیر ضروری مانند، کنستانتره آب پنیر و نشاسته ذرت اصلاح شده، استفاده می گردد اجتناب کنید.1
ماست فرنیهمان طور که از نام این نوع ماست معلوم است، از ماست معمولی غلیظ تر است. برخلاف ماست یونانی، این نوع ماست تحت فرایندهای طولانی تغلیظ نمی گردد بلکه با اضافه شدن عوامل غلظت دهنده (معمولاً آگار، ژلاتین، صمغ گوآر و صمغ لوبیای لوکاست) تغلیظ می گردد. این ترکیبات بر مزیت ماست فرنی نمی افزاید و اساساً یک تغییر بافتی در آن ایجاد می نماید که باعث می گردد این نوع ماست با انواع دیگر ماست ها متفاوت باشد.
پروبیوتیک یا باکتریاییارزش غذایی ماست های پروبیوتیک نسبت به ماست های معمولی بیشتر است و مصرف این نوع ماست موجب افزایش دفاع ایمنی بدن می گردد. چرا که باکتری های پروبیوتیک مفیدی هستند که در این نوع ماست به وفور یافت می شوند.
این نوع ماست، بخش عمده بازار را به خود اختصاص داده و باعث به وجود آمدن رقابت تبلیغاتی قابل توجهی شده است.
پروبیوتیک ها، میکروارگانیسم های مفید داخل ماست هستند که در بالا با نام باکتری معرفی شدند. به طور طبیعی روده انسان دارای انواع خاصی باکتری است و اگر به وسیله موادی مانند ماست، میزان آن ها افزایش یابد، هضم غذا تسهیل می گردد و عوارض بیماری هایی نظیر کرون و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) کاهش می یابد. این باکتری های مفید می توانند نقش تأثیرگذاری را در میزان جذب اجزای مفید مواد غذایی مصرفی و کلاً سلامت دستگاه ایمنی بدن ایفا نمایند.
قطعاً خوردن ماست پروبیوتیک مضر نیست و ماستی که حاوی مقادیر بیشتری کشت های باکتریایی باشد، برای سلامت مفیدتر است. اما توجه داشته باشید که این نوع ماست ها گران تر از نوع معمولی هستند.2
ماست کفیرکفیر، نوعی نوشیدنی شبیه ماست و گاهی ماست رقیقی است که از شیر تخمیرشده به دست می آید. کفیر، مخلوطی از شیر و مجموعه ای از میکروارگانیستم های شامل الکتوباسیل و استرپتوکوک هستند که هم باری تهیه ماست به کار می فرایند و هم برای مخمرها و باکتری های اسید استیک.
عناصر تشکیل دهنده کفیر مثل ماست ها، شیر و باکتری های مفید است. از نظر میزان پروتئین، کلسیم و ویتامین D نیز با ماست های دیگر شباهت دارد. اندازه چربی کفیر هم با ماست های دیگر قابل مقایسه است و می تواند انواع پرچرب، کم چرب و بدون چربی داشته باشد.
یکی از ویژگی های خاص کفیر که آن را از ماست های دیگر متمایز می نماید، خصلت گازدار بودن آن است. محققان به کفیر به عنوان ماستی توجه می نمایند که از نظر پروبیوتیکی در صندلی خاصی قرار می گیرد و خصلت های مهم دیگری برای سلامت انسان ها دارد.
مطالعات نشان داده اند کفیر دارای خواص ضدمیکروبی، ضدتومور و ضدسرطانی ویژه ای است و در ضمن توانایی مثبتی در تنظیم سیستم ایمنی بدن دارد. این نکته را هم باید ذکر کرد که ترکیبات کفیر به هضم لاکتوز یاری می نمایند. ماست کفیر برای تمام دوستداران سلامت مفید است اما مبتلایان به نفخ و بیماری های گوارشی باید در مصرف آن احتیاط نمایند.3
ماست سویامبنای ماست سویا در واقع شیر سویا است و از سویا در ترکیب با مخمرهای زنده جهت تغلیظ درست می گردد. این ماست کلسترول پایینی دارد و برای کسانی که باید از مصرف پروتئین حیوانی اجتناب نمایند گزینه مناسبی است. سخت ترین جنبه این نوع ماست: پیدا کردن نمونه شیرین نشده و بدون افزودنی های غلیظ نماینده کار دشواری است. قوام و ثبات آن کاملا نزدیک به مایعات است و طعم عمده خاصی ندارد. نکته مثبت: ماست سویا موجب خنثی کردن آنزیم هایی می گردد که بر هضم کربوهیدرات ها تاثیر می گذارند که همین امر به افزایش کمتر قند خون بعد از صرف وعده غذایی منجر می گردد.1
تعدادی از خواص مفید ماستپیشگیری از پوکی استخوان (استئوپروز)
بهبود سیستم گوارش
کاهش عفونت دستگاه تناسلی در زنان
ایجاد احساس سیری و کاهش وزن بدن
درمان مسائل روحی با مصرف ماست2
پی نوشت:
1.www.bazdeh.org
2.www.jadidtarin.com
3.www.namnak.com
منبع: راسخونdorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه