آینده نگری در بهینه سازی مصرف انرژی ضرورتی اجتناب ناپذیر است

به گزارش مهسان بلاگ، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت بر ضرورت آینده نگری در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: امروزه مهم ترین دغدغه جامعه بشری تأمین انرژی است که بر این اساس منابع و نحوه تأمین انرژی و به ویژه مدیریت مصرف موضوعی است که باید به آن توجه داشت.

آینده نگری در بهینه سازی مصرف انرژی ضرورتی اجتناب ناپذیر است

به گزارش خبرنگار شانا، جعفر توفیقی امروز (دوشنبه، ششم بهمن ماه) در حاشیه چهارمین روز از برگزاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشستی تخصصی با عنوان به کارگیری فناوری های نو در بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی مطرح کرد: در بهینه سازی مصرف انرژی نخستین گام درک اهمیت انرژی و درک اهمیت بهینه سازی مصرف انرژی است.

وی به دو مقوله آینده نگری و آینده پژوهی اشاره نمود و از آن به عنوان یکی از عظیم ترین زمینه های تحقیقاتی جامعه جهانی یاد کرد و اضافه کرد: امروزه مهم ترین دغدغه جامعه جهانی، موضوع انرژی و آینده انرژی است، اما بسیاری از ما متوجه این موضوع نیستیم که آینده انرژی با چه مخاطره ها و مسائلی روبه روست. منابع لازم برای تأمین انرژی، نحوه تأمین آن و انتها مقوله مدیریت مصرف انرژی مطرح است. بر این اساس در حوزه مدیریت مصرف پیشرفت های فناورانه بسیار فراوانی صورت گرفته است که باید به آن توجه کرد.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت توضیح داد: بخشی از موضوع بحث بهینه سازی مصرف انرژی به فرهنگ عموم مردم و صنایع و بخشی نیز به جنبه های فناورانه مرتبط است. به این منظور در پژوهشگاه صنعت نفت فناوری با عنوان میکروسی اچ پی طراحی شده که این فناوری قابلیت فراوری هم زمان برق و حرارت با بازده بالای 90 درصد را دارد و در مرحله تجاری سازی است و به زودی به بازار عرضه می گردد. هم اکنون نیروگاه های ما بیشتر با بازده 30 درصد کار می نمایند و این یعنی اتلاف 70 درصد انرژی که بهره مندی از این فناوری می تواند حائز اهمیت باشد.

توفیقی با بیان اینکه بهینه سازی مصرف انرژی هم در بخش مدیریت ارزان و هم مدیریت تقاضا را شامل می گردد، اظهار کرد: اقدام های وسیع و گسترده ای در زمینه انرژی خورشیدی، کاهش مصرف سوخت های فسیلی، انرژی هیدروژن و انرژی باد در جهان در حال اجراست و باید به آن توجه جدی گردد.

دستورعمل های بهینه سازی قابل اتکا نیست

سعید پاک سرشت، مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به عنوان دیگر سخنران نشست اختصاصی به کارگیری فناوری های نو در بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی گفت: امروز همه ما به این مسئله واقف هستیم که بهینه سازی مصرف انرژی از مهم ترین کارهایی است که ما باید در برنامه های کاری خود قرار دهیم. موضوع تازه ای نیست و سابقه طولانی در کشور ما دارد. اگر به سال های گذشته برگردیم قوانین و دستورعمل های زیادی برای بهینه سازی مصرف انرژی در کشور تدوین شده، اما متأسفانه هنوز به نتایج و عملکرد قابل قبولی دست نیافتیم.

وی اضافه کرد: کشور ما از جمله کشورهای با مصرف بالا در زمینه انرژی است. شاخص شدت مصرف انرژی که به عنوان معیاری برای کارآمدی انرژی در کشورهای مختلف اندازه گیری می گردد، حاکی از آن است که ما از لحاظ مصرف انرژی در فراوری ناخالص داخلی وضع مطلوبی نداریم. به عبارت دیگر، ما مقدار انرژی زیادی را مصرف می کنیم و عملکرد ما از این حیث ناکارآمد است. امروزه در خانه ها و صنعت وضع به گونه ای است که مجبوریم انرژی زیادی را مصرف کنیم. خب حال باید گفت که چه باید کرد؟

مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه در جهان این عبارت معروف است؛ ارزان ترین روش برای فراوری انرژی بهینه سازی آن است، مطرح کرد: پس باید توجه به این مقوله بیش از هر زمان دیگری باشد. کارشناسان حوزه بهینه سازی مصرف انرژی بیان می نمایند که چهار عامل مؤثر در این حوزه وجود دارد و مهم ترین آن قیمت است. قیمت اصلی ترین عامل در بهینه سازی مصرف انرژی به شمار می رود. متأسفانه در کشورمان حامل های انرژی قیمت بسیار پایینی دارند و به همین دلیل انگیزه ای در بهینه سازی برای مردم، صنایع و حوزه های مختلف صنعت ایجاد نمی گردد. بیش از هزار میلیارد تومان در سال یارانه پنهان انرژی پرداخت می گردد و از این حیث در جهان رتبه نخست را به خود اختصاص داده ایم.

پاک سرشت توضیح داد: اینها نشان دهنده این است که عملکرد ما در حوزه قیمت گذاری مناسب نبوده و سیاست هایی که چند سال پیش در راستا هدفمندی یارانه ها گذاشته شده در عمل به نتیجه مثبتی نرسیده است. به نظر می رسد یکی از مسائلی که باید به جد روی آن کار کرد، قیمت حامل های انرژی است و باید آن را بازنگری کرد. باید سعی کنیم قیمت انرژی را برای افراد برخوردار به سطحی ببریم که آنها با دقت و با ملاحظه بیشتری انرژی مصرف نمایند، به ویژه بخش غیر مولد خانگی. این موضوعی بسیار مهم است که ما با رفاهی کاذب روبه رو هستیم. ما اطلاعی از اینکه چه ضربه و ضرری را بر مخازن و منابع انرژی وارد می کنیم، نداریم و فکر می کنیم این رفاه ادامه دار است.

وی مطرح کرد: ما در اوج فراوری منابع فسیلی هستیم و همه فازهای پارس جنوبی به بهره برداری رسیده است و پس از راه اندازی پالایشگاه گازی بیدبلند خلیج فارس برنامه ای برای فراوری نداریم، بنابراین نباید امید به فراوری بیشتر داشت. پس امروز باید فکر کنیم که چه باید کرد؟ سال جاری وضع مصرف انرژی کشور در نقطه اوج قرار داشت و با کمبود روبه رو شدیم و همچنین با آلودگی فزاینده روبه رو بودیم، پس در سال های آینده به چه نحوی باید این مسئله را مدیریت کنیم.

مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از فناوری به عنوان دومین عامل بهینه سازی مصرف انرژی یاد کرد و اضافه کرد: این مقوله هنگامی در منازل، صنعت و نیروگاه ها وارد می گردد که ما به ارزش انرژی پی برده باشیم و زمانی این مسئله تحقق می یابد که ما به عنوان فراورینماینده و مصرف نماینده فناوری در راستای صحیح و واقعی قرار بگیریم.

پاک سرشت به قانون اصلاح الگوی مصرف اشاره نمود و گفت: در برنامه پنجم و ششم شدت مصرف انرژی باید به سطح یک سوم و بعد یک دوم کاهش می یافت، اما می بینیم که همچنان این فرایند افزایشی ادامه دار است، چرا؟ چون از قوانین و دستورعمل های ابلاغی در قالب برنامه های اجرایی و فناوری های عنوان شده در برنامه اصلاح الگوی مصرف در عمل استفاده نشده است. در این زمینه ما کم توجهی کردیم و باید کاغذبازی ها را کم کنیم و از فناوری های روزآمد بهره ببریم.

وی در ادامه گفته های خود به نحوه عملکرد شرکت های دانش بنیان اشاره نمود و گفت: امروز صحبت از شرکت های دانش بنیان است که توانسته اند تجهیزاتی با بازده بالاتر را فراهم نمایند، اما هنوز اثربخشی و عملکرد این دست شرکت ها در بخش های مصرف دیده نمی گردد به نظر می رسد دولتمردان باید بیشتر به حضور شرکت های دانش بنیان توجه نمایند.

مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از قوانین، مقررات و ساختارها به عنوان عامل سوم در بهینه سازی مصرف انرژی یاد کرد و اضافه کرد: اگرچه ما قوانین خوبی در حوزه انرژی داریم، همان طور که اشاره شد این قوانین کمتر به مرحله اجرا رسیده است و ساختارها را هم باید اصلاح کرد.

پاک سرشت توضیح داد: عامل چهارم فرهنگ سازی، نهادسازی و جریان سازی است که روی این بخش کوشش های زیادی شده است، اما فرهنگ سازی باید از زمانی شروع گردد. در مدارس و دوره های آموزشی که بچه ها حضور دارند باید یاد بگیرند چگونه انرژی مصرف نمایند و صرفه جو باشند. تصور بر این است در جامعه ما که منابع زیادی داریم و به راحتی می توانیم آنها را صرف کنیم. این تصوری است که باید اصلاح گردد.

بازارسازی برای بهینه سازی مصرف انرژی

مهدی شریف زاده، دبیر ستاد توسعه فناوری های آب و انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در ادامه مطرح کرد: این ستاد اقدام هایی را انجام داده و سعی ما این است سازوکار و بازارسازی با عنوان بازار بهینه سازی مصرف انرژی و بهینه سازی حفاظت از محیط زیست را ایجاد کنیم که رویکرد آن این است که بتواند روی مقوله بهینه سازی و کاهش مصرف انرژی ارزش گذاری نموده و یک آورده اثرگذاری را در اختیار فعالانی که در عرصه بهینه سازی کار می نمایند، قرار دهد.

وی ادامه داد: سازوکار این بازار به گونه ای است که شرکت هایی با عنوان اندازه گیری و صحت سنجی شکل بگیرند و بتوانند مبنای مصرف انرژی را در کشور تعیین نمایند، همچنین اوراقی که از سوی شرکت های گاز و توانیر منتشر می گردد قابل تبادل باشد و مشوق هایی را در اختیار مردم و صنایع قرار دهد که بتوانند به سمت بهینه سازی انرژی حرکت نمایند.

شریف زاده توضیح داد: مسئله بهینه سازی انرژی یک مسئله گلوگاهی است و ما در اوج کاهش فراوری قرار داریم و باید بتوانیم با اتخاذ تدابیر لازم مصرف را به نحو شایسته ای مدیریت کنیم، به این منظور حمایت از شرکت های دانش بنیان و به کارگیری دستاوردهای آنان می تواند در این راستا کارگشا باشد.

نقش آفرینی استارت آپ ها در مدیریت مصرف انرژی

امیر عابدپور، مدیرعامل شتاب دهنده های تک نیز به عنوان آخرین سخنران نشست به کارگیری فناوری های نوین در بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی خواهان توجه اکید به نقش آفرینی استارت آپ ها و اکوسیستم استارت آپی در بهینه سازی مصرف انرژی شد و مطرح کرد: نباید استارت آپ ها را در حد یک محصول دید و باید فضای ایجادشده در کسب وکارها را تغییر داد. اکنون دولت در زمینه کنترل مصرف انرژی پیروز عمل ننموده و باید بپذیریم که الگوهای سنتی دیگر جوابگو نخواهد بود و ضروری است به یک اجماع و درک درستی از فناوری های نو برسیم تا بتوانیم در مهار مصرف انرژی پیروز عمل کنیم. انتظار ما از حاکمیت این است که نباید از شرکت های استارت آپی تنها به عنوان مشاور استفاده کرد، در حالی که مفهوم استارت آپ این است که با نوآوری بتواند کارهای عظیمی انجام دهد.

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: خبرگزاری آریا
انتشار: 11 شهریور 1400 بروزرسانی: 11 شهریور 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 75720

به "آینده نگری در بهینه سازی مصرف انرژی ضرورتی اجتناب ناپذیر است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آینده نگری در بهینه سازی مصرف انرژی ضرورتی اجتناب ناپذیر است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید