ارتباط رژیم غذایی و کلسترول

به گزارش مهسان بلاگ، ما می دانیم که حدود 70 تا 80 درصد کلسترول در کبد فراوری می گردد و ما کنترل چندانی روی آن نداریم. اما 20 تا 30 درصد باقیمانده می تواند با رژیم غذایی مرتبط باشد و شرایط می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

ارتباط رژیم غذایی و کلسترول

به گزارش ، کلسترول بالا یک مشکل سلامت جدی محسوب می گردد. ممکن است این گونه به نظر برسد که پرهیز از غذا های دارای کلسترول بالا روش خوبی برای رفع کردن این مشکل سلامت رایج است، اما در واقعیت، ارتباط بین رژیم غذایی و سطوح کلسترول خون بسیار پیچیده تر است. کلسترول در بعضی مواد غذایی وجود دارد و مصرف آن ها می تواند بر سطوح کلسترول خون در بدن انسان اثرگذار باشد. اما حتی کارشناسان برجسته سلامت و تغذیه نیز مطمئن نیستند که نقش کلسترول غذایی در سلامت کلی قلب و عروق یک فرد تا چه اندازه بزرگ است.

از آنجایی که کلسترول توسط خود بدن انسان نیز فراوری می گردد، ژنتیک نیز یک عامل نقش آفرین بزرگ است. دیگر بخش های سبک زندگی مانند میزان فعالیت بدنی، سیگار کشیدن و مصرف زیاد غذا های فرآوری شده یا سرخ شده (چه دارای کلسترول بالا باشند یا نباشند) نیز می توانند عواملی تاثیرگذار باشند.

کلسترول یک ماده چرب است که در جریان خون انسان وجود دارد. این ماده توسط کبد فراوری می گردد و به واسطه ژنتیک و تفاوت های سبک زندگی، بدن بعضی افراد بیش از دیگران کلسترول فراوری می نماید.

بدن برای ساخت سلول ها به کلسترول احتیاج دارد، اما کلسترول بیش از حد می تواند به انباشت این ماده در سرخرگ ها و تشکیل پلاک منجر گردد که موجب سفتی و تنگ شدن رگ های خونی می گردد و جریان آزاد خون در بدن را سخت می نماید. این شرایط به نام آترواسکلروز یا تصلب شرایین شناخته می گردد و خطر تشکیل لخته های خون، حملات قلبی و سکته های مغزی را افزایش می دهد.

دو نوع کلسترول وجود دارند که شامل کلسترول بد (LDL) و کلسترول خوب (HDL) می شوند. کلسترول LDL می تواند خطر تشکیل پلاک را افزایش دهد، از این رو به عنوان کلسترول بد شناخته می گردد. از سوی دیگر، کلسترول HDL به دلیل این که مولکول های کلسترول را از جریان خون به کبد باز می گرداند تا در آنجا از بین بروند به عنوان کلسترول خوب شناخته می گردد.

همانند کلسترولی که در بدن انسان فراوری می گردد، این ماده در بدن حیواناتی که به عنوان غذا مصرف می کنیم نیز فراوری می گردد. در واقع، هر چیزی که دارای کبد باشد دارای کلسترول نیز خواهد بود.

کلسترول نه تنها در جریان خون حیوانات بلکه در بخش های دیگر بدن آن ها نیز وجود دارد و البته در محصولات حیوانی مانند گوشت قرمز، گوشت ماکیان، تخم مرغ، شیر و دیگر محصولات لبنی که مصرف می کنیم نیز این ماده یافت می گردد.

از سوی دیگر، گیاهان حاوی کلسترول نیستند، اما بعضی محصولات گیاهی، مانند روغن نارگیل یا روغن پالم، حاوی چربی هایی هستند که می توانند بر سطوح کلسترول در بدن انسان تاثیرگذار باشند.

دانشمندان پیشتر تصور می کردند که کلسترول غذایی اثر بزرگی بر سطوح کلسترول در خون دارد. به همین دلیل، محصولات حاوی کلسترول زیاد، مانند تخم مرغ و میگو، از شهرت بدی برخوردار شدند.

امروز، کارشناسان سلامت می دانند که موضوع به این سادگی نیست. بنابر مطالعه ای که در ژوئن 2018 در نشریه Nutrients منتشر شد، نتیجه گیری پژوهشگران نشان داد این تصور که کلسترول غذایی خطر بیماری قلبی در افراد سالم را افزایش می دهد از نظر علمی قابل پشتیبانی نیست.

در عوض، پژوهشگران به این نکته اشاره داشتند که چربی های ترانس و اشباع که در بعضی غذا ها وجود دارند، اثر بزرگ تری بر سطوح کلسترول دارند تا کلسترول غذایی. در واقع، این آنالیز بر شواهدی اضافه کرد که نشان می دهند چربی های ترانس و اسید های چرب اشباع خطر بیماری قلبی عروقی را افزایش می دهند. یکی از دلایل سردرگمی در این زمینه می تواند با غذا های حاوی کلسترول زیاد مانند کره، پنیر و گوشت گاو که حاوی سطوح بالای چربی های اشباع نیز هستند، مرتبط باشد.

پس آیا این به معنای آن است که کلسترول غذایی هیچ نقشی در سطوح کلسترول خون ندارد؟ دقیقا این گونه نیست و همچنان اتفاق نظر در این مورد وجود ندارد.

ما می دانیم که حدود 70 تا 80 درصد کلسترول در کبد فراوری می گردد و ما کنترل چندانی روی آن نداریم. اما 20 تا 30 درصد باقیمانده می تواند با رژیم غذایی مرتبط باشد و شرایط می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

به عنوان مثال، یک آنالیز در سال 2018 نشان داد که چگونگی تاثیر کلسترول غذایی بر افراد مبتلا به دیابت همچنان نامشخص است. همچنین، بعضی افراد دارای زمینه های ژنتیکی هستند که می تواند آن ها را نسبت به آثار کلسترول غذایی حساس تر سازد.

برای سطوح سالم کلسترول چه چیزی بخوریم و از چه چیزی پرهیز کنیم

دنبال کردن یک رژیم غذایی متعادل و ترجیحا به سبک مدیترانه ای برای سلامت کلی قلب و سطوح سالم کلسترول توصیه شده است. مصرف فراوان مواد غذایی کامل، سهم بیشتر مواد غذایی گیاهی و پرهیز یا محدود کردن مصرف غذا های بسیار فرآوری شده و بسته بندی شده بعضی از بهترین اقداماتی است که می توانید انجام دهید.

محدود کردن مصرف چربی های اشباع در رژیم غذایی و مصرف مواد غذایی گیاهی مانند میوه ها، سبزیجات و مغزدانه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مواد غذایی نه تنها چربی اشباع کمی دارند و فاقد کلسترول غذایی هستند، بلکه سرشار از فیبر نیز هستند که سلاحی مهم برای مبارزه با کلسترول بالای خون محسوب می گردد. یکی از وظایف مهم فیبر حذف کلسترول از بدن است.

همچنین، پرهیز از چربی های ترانس که اغلب در غذا های سرخ شده، غذا های بسته بندی شده، مارگارین ها و چربمایه یافت می گردد، اهمیت دارد. همانند چربی های اشباع، این مولکول ها کبد را برای فراوری کلسترول بیشتر تحریک می نمایند و نشان داده اند که سطوح کلسترول بد را افزایش می دهند.

در شرایطی که احتیاجی نیست مصرف نرمتنان صدفدار را به طور کامل قطع کنید، باید به این نکته توجه داشت که این گروه غذایی معمولا دارای کلسترول بالایی هستند. به عنوان مثال، یک وعده سه اونسی (85 گرمی) از میگو، حدود 100 کالری دارد، اما حاوی 179 میلی گرم کلسترول است. این میزان کلسترول حدود 60 درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه 300 میلی گرمی را پوشش می دهد.

در خصوص تخم مرغ، همچنان اتفاق نظر درباره اثر آن بر سطوح کلسترول در بدن وجود ندارد. یک آنالیز در سال 2018 شواهد کافی مبنی بر تاثیرگذاری مصرف تخم مرغ بر سلامت قلبی عروقی را نیافت، اما یک متاآنالیز که در مارس 2019 در نشریه JAMA منتشر شد، نشان داد افرادی که تخم مرغ بیشتری مصرف می کردند، در معرض خطر بیشتری برای بیماری قلبی عروقی و مرگ قرار داشتند - ارتباطی که به نظر می رسد پیوند مستقیمی با مصرف کلسترول غذایی دارد.

تخم مرغ منبع خوبی برای پروتئین و مواد مغذی دیگر مانند ویتامین B12، روی و کولین است و بیشتر افراد می توانند شش تخم مرغ در هفته مصرف نمایند بدون این که نگرانی بابت تاثیر این ماده غذایی بر سلامت قلب وجود داشته باشد. یک تخم مرغ بزرگ دارای 186 میلی گرم کلسترول یا حدود 62 درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه برای این ماده است.

در شرایطی که رژیم غذایی عاملی تاثیرگذار بر سلامت قلبی عروقی انسان است، گاهی اوقات حتی سالم ترین رژیم های غذایی و سبک زندگی نیز ممکن است برای محافظت کامل در برابر کلسترول بالا کافی نباشد. این شرایط به ویژه برای افراد مبتلا به یک بیماری ژنتیکی به نام هیپرکلسترولمی خانوادگی صادق است. از این رو، در بعضی موارد ممکن است به مصرف دارو برای مدیریت سطوح کلسترول احتیاج باشد.

بر همین اساس است که آگاهی از شرایط کلسترول بدن و همچنین سابقه خانوادگی اهمیت دارد و اگر فکر می کنید در معرض خطر کلسترول بالا قرار دارید با پزشک خود در این زمینه صحبت کنید.

منبع : ایسنا

pariha.com: پریها | مجله گردشگری، تور لحظه آخری، تور ارزان قیمت، سفرنامه گردشگری

malayro.ir: تور مالزی ارزان قیمت، تور پنانگ، کوالالامپور، لنکاوی، تور لحظه آخری مالزی

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 26 آبان 1400 بروزرسانی: 26 آبان 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 23047

به "ارتباط رژیم غذایی و کلسترول" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ارتباط رژیم غذایی و کلسترول"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید