بازار تجریش، قلب مالی شمال تهران
به گزارش مهسان بلاگ، بازار تجریش در شهر تهران قرار گرفته است. بازار تجریش یکی از قدیمی ترین بازارهای تهران و شمیرانات محسوب می گردد. روازنه تعداد زیادی از مردم برای برطرف مایحتاج زندگی خود به این بازار مراجعه می نمایند. آدرس دقیق بازار تجریش: ضلع جنوب غربی میدان تجریش، جنب ایستگاه بی آر تی میدان تجریش.

خبرنگاران | سرویس گردشگری - بازارگردی همواره بخشی از گردش داخل شهر محسوب می گردد. بیشتر مردم هنگام سفر به یک شهر جدید معمولا به بازارهای آن مخصوصاً بازارهای سنتی سرمی زنند. یکی از این بازارهای سنتی و معروف ایران در شهر تهران و محدوده شمیرانات قرار گرفته است. بازار تجریش تهران یکی از قدیمی ترین بازارهای تهران و قدیمی ترین بازار شمیران محسوب می گردد. بازار تجریش را نمونه کوچکی از بازار عظیم تهران می دانند، اما برخلاف بازار تهران مغازه های این بازار خرده فروشی می نمایند.
ویژگی های مهم بازار تجریش
این بازار، از سمت جنوب همجوار با امامزاده صالح قرار گرفته است و از سمت شمال به میدان تجریش دسترسی دارد. بازار تجریش مانند هر باز سنتی دیگر دارای یک تکیه و چند مسجد عظیم است. کل مجموعه، بازار و تکیه و مسجدها جزء آثار تاریخی و جاذبه های قدیمی شهر تهران محسوب می شوند. هر چند که امروزه بخش های وسیعی از بازار و مغازه های اطراف آن تغییر نموده اند اما همچنان شکل قدیمی آن حفظ شده است.
در سال های اولیه این بازار همجوار با باغ های میوه شمیران بوده است، طوری که باغداران در غرفه های کوچک محصولات باغ های خود را به فروش می رساندند. سفر زائران امامزاده و مهاجرت مردم به این منطقه باعث شده است تا غرفه های کوچک به مرور زمان به صورت مغازه در آیند. هرچند که این بازار در طول عمر خود با تغییرات فراوان و آسیب دیدگی های زیادی همراه بوده است، اما به لطف توجه مسئولین و بازسازی های صورت گرفته امروزه این بازار یکی از جاذبه های گردشگری تهران محسوب می گردد.
همجواری بازار با امامزاده صالح باعث شده است که زائران امامزاده بعد از زیارت برای خرید سوغات به بازار تجریش بروند، بنابراین می توان گفت این بازار همواره پر رفت و آمد است. یکی از دلایل اصلی رونق این بازار وجود انواع مختلف محصولات در مغازه های متنوع است. وجود صنایع دستی، محصولات خوراکی، انواع ترشیجات، وسایل تزئینی و ادویه های معطر و سبزیجات بازار تجریش را به یکی از پر ترددترین منطقه تهران تبدیل نموده است. در این بازار علاوه بر محصولات سنتی می توان محصولات مدرن را نیز مشاهده کرد. نحوه چیدمان این محصولات در ورودی مغازه ها به گونه ای است که باعث شده بازار کاملاً رنگی و جذاب دیده گردد.
این بازار برخلاف دیگر بازهای موجود در کشور بعد از تاریکی هوا، خلوت نمی گردد و بلکه هجوم خریداران در ساعات بعد از غروب بیشتر نیز خواهد شد. همین دلیل باعث شده است که بسیاری از شهروندان تهرانی یا مسافران در ساعات ابتدای شب به این مکان سر بزنند، این ویژگی بازار باعث رونق بازار در ماه های گرم سال شده است. هرچند که این بازار مانند دیگر بازارهای سنتی دارای سقف است و معمولاً دمای آن در تمام نقاط سال ثابت است، اما سفر شبانه به این بازار جذابیت های بیشتری به همراه دارد. در کنار معماری سنتی بازار باید به کاشی کاری موجود بر سر در مغازه ها که نام مغازه ها در آن نوشته شده است نیز اشاره نمود.
مطالب مرتبط
- سوغات اصیل تهران چیست؟
- باغ نگارستان تهران، قلب هنر ایرانی
تکیه بازار تجریش
تکیه بازار تجریش در یک محوطه ای دایره ای شکل با وسعت 600 مترمربع قرار گرفته است. این مکان مربوط به دوران قاجار و دارای 220 سال قدمت است. در روز های عزاداری و محرم، محل برگزاری مراسم تعزیه و اجتماع عزاداران محسوب می گردد، تکیه بازار تجریش در دو طبقه طراحی شده است. هر دو طبقه آن در روز های عادی محل فروش اجناس متنوع هستند. محوطه دایره ای شکل در واقع قسمت تره بار بازار است که در روز های معمولی دور تا دور آن، انواع میوه ها و سبزیجات در رنگ های مختلف چیده شده است. خوشبختانه این تکیه در سال 1383 به ثبت ملی رسیده است.
مساجد بازار تجریش
این بازار مانند دیگر بازار های سنتی ایران ارتباط مستقیمی با مسجد دارد. مسجد صاحب الزمان (مسجد خان)، مسجد سیدالشهدا و مسجد اعظم از جمله مساجد قدیمی شمیرانات هستند. تمامی این مساجد از جاذبه های دیدنی تهران به شمار می آیند.
سفره خانه های بازار تجریش
بازار تجریش مانند هر مکان پرتردد دیگری برای گردشگران خود مکان های رفاهی فراهم نموده است. از جمله این مکان های می توان به انواع سفره خانه ها و رستوران های سنتی موجود در بازار و اطراف آن اشاره نمود. در این مکان انواع خوراکی های ایرانی از جمله آش و حلیم، نان سنتی و خوراکی های مخصوص فصل سرو می گردد.
روش دسترسی به بازار تجریش
برای رفتن به بازار تجریش باید مقصد خود را تهران، تجریش قرار دهید.
- ماشین شخصی: شما می توانید با ماشین شخصی خود به بازار تجریش بروید، در این صورت ابتدا باید به میدان قدس تجریش بروید، این میدان فاصله بسیار کمی تا بازار تجریش دارد.
- اتوبوس و تاکسی: تمام اتوبوس ها (بی -آر-تی) یا تاکسی های خطی که انتهای جهتشان به تجریش ختم می گردد، می توانند شما را به بازار تجریش برسانند.
- مترو: بازار تجریش تنها در چند قدمی ایستگاه مترو تجریش قرار گرفته است.
- توجه داشته باشید که برای ورود و خروج از این بازار می توانید از جهت اصلی آن، امامزاده صالح و یا پاساژ قائم عبور کنید.
منبع: setare.comلیسون: لیسون: مجله هنر هفتم، سینما
مجله روگذر: مجله روگذر | مجله وقایع نگاری روزمره یک مهندس معماری