تالاب لیپار دریاچه صورتی ایران در شهر چابهار
به گزارش مهسان بلاگ، تالاب لیپار در چابهار تالابی منحصر به فرد
چابهار شهری بندری که همانطور که از نامش تعیین است شهری با آب و هوای بهاری است که از نظر اقتصادی و گردشگری بسیار مورد توجه عموم مردم دارد. این شهر سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به سمت خود جذب می کند و دلیل آن هم وجود جاذبه های منحصر به فردی است که در این منطقه وجود دارد.در این مطلب خبرنگاران قصد دارد تا درباره یکی از جاذبه های مجذوب کننده و کمی عجیب در این شهر بندری که تالاب لیپار در چابهار است خدمتتان شرح دهیم، این تالاب با توجه به طبیعت منحصر به فردی که دارد به عنوان یکی از اصلی ترین جاذبه های چابهار شناخته شده و جالب است بدانید که تنها 4 نمونه مشابه از آن در جهان وجود دارد. همراه ما باشید در ادامه این مطلب تا بیشتر خدمتتان درباره این جاذبه گردشگری در چابهار اطلاع کسب کنید.
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، تالاب لیپار یکی از جاذبه های منحصر به فردی است که در کرانه دریای عمان ایران قرار گرفته است و تنها چهار نمونه مشابه از آن در سراسر جهان مشاهده شده است. این دریاچه به دلیل رنگ صورتی که دارد بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از نظر زیست محیطی بسیار امن و فوق برای تعداد زیادی از گونه های جانوری به شمار می فرایند؛ ولی بعضی از این تالاب ها در دیگر نقاط جهان که شاید شمارشان به تعداد انگشتان یک دست باشند، به دلیل رنگ خاص خود از بقیه متمایز شده اند. آب این تالاب ها بنا به دلیل وجود باکتری ها و پلانکتون های گیاهی به رنگ شیر - توت فرنگی است و از اینرو، برای نوشیدن به نظر مناسب می رسند، ولی در واقعیت جزو شورترین آبگیرهای جهان هستند. به شدت توصیه می شود که این آب را میل نکنید.
پوشش گیاهی تالاب لیپار در چابهار
این منطقه به دلیل موقعیت جرافیایی که دارد شرایط مناسبی را برای رویش و پرورش گونه های مختلفی از بلوط و گزنه را دارد که این گیاهان در آب این تالاب رشد می کنند و صحنه فوق العاده زیبایی را پدید می آورد که نمونه آن نه تنها در ایران بلکه در جهان بسیار کم دیده شده است.
دشتی در کنار این تالاب قرار گرفته است که اهالی این منطقه به آن عروس چابهار نیز می گویند. در زبان بلوچستانی دشتان به معنای دختران جوانی است که هنوز ازدواج نکرده اند. دلیل نام گذاری این منطقه هم به این نام درختان سرسبز و جوانی است که در آن وجود دارد.
گونه های جانوری تالاب لیپار در چابهار
علاوه بر گیاهان متنوعی که در این منطقه رشد می کنند حیوانات متنوعی هم در آن دیده می شود که این حیوانات شامل پرندگانی چون چنگر، فلامینگو، کشیم، انواع حواصیل، طاووسکن، باقرقره، تیهو، عقاب دشتی، زیبایی این منطقه را دوچندان کرده است. علاوه بر این در این منطقه پنبه های وحشی می روید که مردم منطقه از آن تشک و بالشت تهیه می کنند. مطابق با بررسی ها و آمارگیری هایی که انجام شده در این شهر بندری در مورد گونه های جانوری نتیجه ای به این صورت نیز بدست آمده است که این نتیجه را می توانیم به شرح زیر خدمتتان نشان دهیم:
93 گونه پلانکتون گیاهی، 31 گروه پلانکتون جانوری، 64 گونه از انواع نرم تنان، 85 گونه انواع ماهی، 24 گونه از سخت پوستان، 14 گونه مایوبنتوز و 46 گونه مختلف از جلبک ها در آن شناسایی شده اند.
اکوسیستم تالاب لیپار در چابهار
نحوه اکوسیستم تالاب در چابهار به صورت جذر و مد قرمز انجام می شود که همین خود یکی از دیدنی های سواحل جنوبی استان سیستان و بلوچستان به شمار می رود و برای بازدیدکنندگان بسیار تعجب آور است. اوج زیبایی این پدیده در دره لیپار قابل مشاهده است، جایی که به آن تالاب صورتی می گویند. در مورد رنگ قرمز این پدیده که محصول فعالیت پلانکتون ها است.
امکانات رفاهی تالاب لیپار در چابهار
اگر بخواهیم درباره امکانات رفاهی که در این منطقه توریستی وجود دارد صحبت کنیم باید بگوییم که مجتمعی در این منطقه وجود دارد که مجهز به دو سالن ویژه اردو های دانش آموزی، فضای سبز، سرویس های بهداشتی، 6 سوئیت، آلاچیق، سکوی ویژه رصد ستارگان و دیگر امکانات تفریحی و گردشگری است. این مجتمع در زمینی به مساحت 7 هکتار در بین کوههای مریخی (مینیاتوری) مشرف به سواحل دریای عمان ساخته شده است.
موقعیت جغرافیایی تالاب لیپار در چابهار
تالاب لیپار یکی از جاذبه های خاص طبیعت ایران است که به دلیل رنگ خاصی که دارد از سایر دریاچه ها و تالاب ها متمایز شده است. این تالاب صورتی در تنگه و دره ای صخره ای مشرف به کوه، در راستا جاده ساحلی چابهار به گواتر در ساحل دریای عمان (15 کیلومتری شرق چابهار در نزدیکی روستای رمین و در راستا جاده ساحلی چابهار- گواتر) قرار گرفته است.
دلیل صورتی بودن تالاب لیپار در چابهار
همانطور که گفتیم رنگ صورتی این تالاب به دلیل وجود فراروان پلانکتون های گیاهی است که در آن وجود دارد و به رنگ قرمز دیده می شود. چیزی حدود 90 درصد از پلانکتون های گیاهی در این حوزه دیده می شوند. وفور مواد آلی و معدنی ای که از طریق رودخانه و خورهای متصل به خلیج به این حوزه نیز هدایت می شوند. همین موضوع خود سبب افزایش زیاد تولیدات بیولوژیکی در بعضی از فصول می شود، به طوری که این عوامل به همراه جریانات دریایی حاصل از طوفان های مونسون که از ویژگی های منحصربه فرد حوزه اقیانوسی دریای عمان است، موجب افزایش بیش از حد تعداد پلانکتون های گیاهی در ماه های بعد از فصل مونسون (از اواسط خرداد تا اواسط شهریور) می شود؛ این تعداد در آذرماه به حداکثر اندازه خود می رسد.
در ماه های بهمن، اسفند، فروردین، شهریور و مهر شاهد پدیده جزر و مد قرمز در منطقه خلیج گواتر هستیم که عامل اصلی آن گونه نوکتیلوکا میلیاروس است که در ماه های بهمن، اسفند و فروردین تعداد آن به شدت افزایش می یابد. فرآیند رد تاید یا کشند قرمز از جمله فرآیند های بیولوژیکی در محیط های آبی است که از طریق پلانکتون های گیاهی به وقوع می پیوندد و نقش عمده ای در زنجیره های غذایی و انرژی در اکوسیستم های آبی این منطقه دارد.
منبع: الی گشتدور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه
mahsanblog.ir: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای مهسان بلاگ