خبرنگاران چگونه از حریم خصوصی خود در شبکه های اجتماعی محافظت کنیم؟
به گزارش مهسان بلاگ، تهران - خبرنگاران - گستردگی فضای مجازی و توسعه ارتباطات و اطلاعات با ابزارهای نوین تعداد کاربران فعال در شبکه های اجتماعی را به مرز سه میلیارد نفر رسانده و این حجم از مخاطبان، شبکه های مجازی را ناایمن نموده زیرا بسیاری از شیادان از این امکان نوین بدون حد و مرزی در جهت رسیدن به اهداف خود استفاده می نمایند، با این وجود چگونه می توان از خود در شاهراه پرتردد شبکه های مجازی به سلامت عبور کرد؟
در حالی ابزارهای نوین ارتباطی و شبکه های اجتماعی توسعه یافته که سن استفاده از گوشی های هوشمند و ورود به شبکه های اجتماعی نیز به سرعت در حال کاهش است به گونه ای که در دست بچه ها نیز گوشی های هوشمندی دیده می گردد که والدین قادر به منع بچه ها برای استفاده از این فناوری نیستند.
هواداران سایت های شبکه های اجتماعی می گویند جوامع آن لاین باعث افزایش تعامل با دوستان و خانواده می گردد و به معلمان، کتاب داران و دانشجویان دسترسی ارزشمندی به پشتیبانی و مواد آموزشی داده؛ تغییرات اجتماعی و سیاسی را تسهیل کرده و انتشار اطلاعات مفید را سرعت می بخشد.
مخالفان شبکه های اجتماعی می گویند که سایت ها، از ارتباطات چهره به چهره جلوگیری می نماید، زمان را در اثر فعالیت های بی فایده هدر می دهد، مغز و رفتار بچه ها را تغییر می دهد و آنها را برای بیش فعالی مستعد می سازد و نیز کاربران را در معرض خطر شکارچیانی مانند کودک آزاران و سارقین قرار می دهد و در واقع اطلاعات نادرست و بالقوه خطرناکی در چنین محیط هایی منتشر می گردد.
از مزایای شبکه های اجتماعی این است که اطلاعات را سریع تر از هر رسانه دیگر پخش می نماید اما استفاده منفی این شبکه های اجتماعی، گسترش اطلاعات غیر قابل اعتماد و غلط نیز است.
کارشناسان شبکه های اجتماعی معتقد هستند سایت ها و شبکه های اجتماعی به دانشجویان یاری می نماید تا در مدرسه بهتر عمل کنند به ویژه در شرایطی که اکنون ویروس کرونا جهان را گرفتار کرده و سلامت دانش آموزان و دانشجویان با ورود به مراکز آموزش در خطر است.
نکته قابل توجه کارشناسان فضای مجازی و همچنین پلیس فتا ایجاد امنیت در شبکه های اجتماعی است. یکی از توصیه های همیشگی این کارشناسان به کاربران این است که ضمن استفاده از تکنولوژی های نوین و حتی آشنایی بچه ها با این ابزارها و اینکه باید همراه با تکنولوژی عظیم شده و تهدید و آسیب ها را در کنار مزایا به آن ها آموزش داد، این است که در شبکه های اجتماعی به افراد غریبه نباید اعتماد کرد.
اغلب کاربران به دلیل سهل انگاری و اطمینان به افراد مختلف در فضای مجازی عکس ها و فیلم های خصوصی خود را با دیگران به اشتراک می گذارند و مقدمات سوء استفاده برای مجرمان اینترنتی را فراهم می کنند.
پرونده های بسیاری در پلیس فتا تشکیل شده که نشات گرفته از نامطلعی کاربران نسبت به استفاده نادرست از شبکه های مجازی است.
خطرات شبکه های اجتماعی
کارشناسان پلیس فتا براین باورند که امروزه شبکه های اجتماعی از سرگرم کننده ترین و جذاب ترین تفریحات جوانان و نوجوانان کشور است که زمان زیادی از آن ها را در طی روز به خود اختصاص می دهد اما همواره خطراتی ممکن است در شبکه های اجتماعی پیش روی افراد باشد به همین دلیل ضرورت دارد مهم ترین خطرات شبکه های اجتماعی که در کمین افراد نا مطلع است را آموزش دهیم.
از جمله این خطرات تغییر هویت برای اخاذی از دوستان در شبکه های اجتماعی است، گاهی افرادی با تغییر هویت مجازی و تصاویر خود در حساب های کاربری شبکه های اجتماعی از دوست و آشنایان خود یا حتی غریبه ها در فضای مجازی اخاذی می کنند. پلیس فتا در آنالیز پرونده های خود با موارد بسیار زیادی از این دست اتفاقات رو به رو می گردد.
حتک حیثیت و اخاذی در پی برهم خوردن روابط در این فضا نیز بسیار است. گاهی اوقات افراد به روابط خود با دیگران در این فضا اطمینان زیادی دارند و فکر می کنند این ارتباط تا ابد باقی می ماند و متعهدانه است به همین دلیل اقدام به رد و بدل کردن و ارسال عکس و فیلم های شخصی خود به آن شخص می کنند اما غافل از اینکه پس از اتمام این رابطه، چه بر سر حیثیت و آبروی ما می آید. بنابراین مراقب دوستی های فضای مجازی که به هیچ وجه قابل اطمینان نیست باشید.
ترویج رابطه های خارج از عرف و نامشروع از دیگر خطراتی است که پیش روی نوجوانان و جوانان واقع شده است، البته گاه افراد بالغ در دام شیادان گرفتار می شوند. در شبکه های اجتماعی خصوصا اینستاگرام افراد با اشتراک گذاری چند فیلم وعکس زیبا در یک صفحه، خود را معرفی و اقدام به جذب افراد ساده لوح که به راحتی قربانی مقاصد شوم آنها می شوند، می کنند. به این صورت که با ایجاد یک رابطه دوستی و سپس پیشنهاد رابطه نامشروع، پس از مدتی شخص قربانی را تهدید به افشای این رابطه می کنند و از او اخاذی می کنند.
خطر سرقت هویت گروه های سنی بچه ها و نوجوانان در شبکه های اجتماعی وجود دارد. گاهی کلاهبرداران در ظاهر دوست یا follower در اینستاگرام به نوجوانانی که تجربه زیادی ندارند نزدیک شده و اطلاعات شخصی آنها را بدست می آورند و سپس با دانستن این اطلاعات اقدام به کلاهبرداری اقتصادی از آنها می کنند. مثلا از اطلاعات حساب بانکی آنها سوء استفاده و از آن برداشت می کنند.
کلاهبرداری به وسیله تبلیغات دروغین نیز از دیگر خطرات پیش رو در استفاده از شبکه های اجتماعی است، کلاهبرداران در شبکه های اجتماعی با راه اندازی کانال یا صفحات، به ظاهرخود را فروشگاه اینتذنتی یا آژانس هواپیمایی یا … معرفی می کنند و در قبال فروش کالا یا بلیطهواپیما و تور، از کاربران هزینه هایی اخذ می کنند و در صورتی که هیچ کالا یا خدماتی برای فروش وجود ندارد و کاربر فریب خورده پول خود را از دست داده است.
کلاهبرداران می توانند از شبکه های اجتماعی و اطلاعات کاربران سوءاستفاده کنند. بنابراین مراقب اطلاعات مهم در این شبکه ها ضروری است. براین اساس ضروری است تا ضمن مطلعی از نحوه مراقبت از اطلاعات خود در شبکه های اجتماعی، این نکات را به فرزندان خود نیز آموزش دهیم.
در حال حاضر شبکه های اجتماعی جزء لابنفک زندگی ما شده اند. در واقع بعضی از افراد به دلیل مزایای زیاد شبکه های اجتماعی و کاربردهایش، آن را انتخاب می کنند. بااین حال، شبکه های اجتماعی همانند شمشیر دولبه هستند. اگر به اندازه کافی و عاقلانه از آن استفاده نکنید، ممکن است به خودتان آسیب برساند. البته راه های زیادی وجود دارد که می توان از شبکه های اجتماعی به صورت درست و هدفمند استفاده کرد.
به گفته کارشناسان پلیس فتا نباید از شبکه های اجتماعی به عنوان معیاری برای مقایسه و سنجش استفاده کرد، شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک،برای اشتراک گذاری اخبار، کاربران خود را تشویق می نماید به هر حال این اخبار غیر از خود کاربران توسط افراد دیگر منتشر نمی گردد انتخاب انتشار یا عدم انتشار خبر با کاربران است به همین دلیل، مردم نسبت به اتفاقات مثبت زندگی شان جهت گیری خاصی دارند و در مقابل از بیان مسائل زندگی خودداری می کنند.
نکته حائز اهمیت در مواجهه با پست های مختلف در شبکه های اجتماعی این است که باید واقع گرا بود. .با واقعیت روبرو شوید، لازم نیست فیس بوک یا توییتر خود را هر پنج دقیقه یکبار آنالیز کنید، عادت به چک کردن بیش از حد شبکه های اجتماعی، می تواند شما را از واقعیت جدا کند. به جای اینکه هنگام راه رفتن وقت خود را صرف آنالیز شبکه های اجتماعی کنید صرف پیاده روی کنید این امر در خصوص فعالیت هایی مانند غذا خوردن یا انتظار برای مدت طولانی بدون انجام کار مفید دیگر نیز صدق می نماید.
توصیه دیگر این است که سخت گیر نباشید چرا که شبکه های اجتماعی برای کسب رضایت فوری ذهن کاربران است در نتیجه، هنگامی که شما چیزی را ارسال می کنید، می خواهید لایک ها و نظرات آن را بلافاصله مشاهده کنید، از شما خواسته می گردد هر پنج دقیقه یک بار آن را آنالیز کنید، یا مساله دیگر آن است که می تواند درچند دقیقه اول یک ناهماهنگی شناختی را ایجاد کند زیرا فکر می کنید مطالب ارسالی بازخورد مثبتی خواهد داشت اما در چند دقیقه اول این اتفاق نمی افتد و باعث ناراحتی کاربران می گردد.
از سوی دیگر کارشناسان پلیس فتا می گویند، با خیال راحت از شبکه های اجتماعی بهره ببرید. اطلاعات شخصی خود همانند شماره کارت های اعتباری، گذرواژه و غیره را در اختیار افراد غریبه و افرادی که به آنها اعتماد نداردید، قرار ندهید.حتی مواردی را که دوست ندارید افراد دیگر از آن اطلاع داشته باشند، ارسال نکنید.
مواردی که می تواند شما را نیز در معرض آسیب قرار دهد را ارسال نکنید، مانند من الان در خانه تنها هستم،خانه هیچ کس نیست، و غیره نمونه های واقعی وجود دارد که مجرمان از این شرایط برای ارتکاب جرم استفاده می کنند.
حفاظت از خود در شبکه های اجتماعی
مقدار اطلاعات شخصی که به اشتراک می گذارید را محدود کنید، اطلاعاتی که به ضرر شما منجر می گردد را به اشتراک نگذارید، از قبیل آدرس و برنامه روزانه. اگر افرادی که در ارتباط با شما هستند اطلاعاتی از شما به اشتراک گذاشتند، مطمئن شوید که این اطلاعات آنقدر زیاد نیست که اگر غریبه ها بدانند شما را ناراحت کند. و همچنین هنگام به اشتراک گذاشتن اطلاعات و یا عکسی از افرادی که با آن ها در ارتباط هستید نیز محتاط باشید.
اینترنت یک منبع عمومی است،: فقط اطلاعاتی را منتشر کنید که قبول کنید اشکالی نداشته باشد همه آن را ببینند. این شامل اطلاعات و عکس ها در پروفایل شما و فروم ها و بلاگ می گردد. همچنین وقتی شما اطلاعاتی را آنلاین به اشتراک می گذارید نمی توانید آن را پس بگیرید. حتی اگر شما آن اطلاعات را از آن سایت حذف کنید، زیرا ممکن است به صورت ذخیره شده و یا کش شده در سیستم های سایرین وجود داشته باشد.
در خصوص غریبه ها محتاط باشید، اینترنت راه را برای افرادی که هویت و انگیزه خودشان را به غلط جا می زنند آسان کرده است. افرادی که می خواهید با آن ها در تماس باشید را محدود کنید، اگر شما با افرادی که آن ها را نمی شناسید تعامل دارید، در خصوص دادن اطلاعات به آن ها و دیدار حضوری محتاط باشید.
مشکوک باشید، هر چیزی را که بصورت آنلاین می خوانید باور نکنید، کاربران ممکن است اطلاعات نادرست در خصوص موضوعات مختلف از جمله هویت خودشان، منتشر کنند. که البته لزوما به قصد مخربی نیست می تواند شوخی و یا اغراق نیز باشد. شما همواره محتاط باشید و قبل از هر گونه اقدامی از صحت اطلاعات مطمئن شوید.
تنظیمات خود را چک کنید، از امکانات تنظیم حریم خصوصی سایت بهره ببرید، تنظیمات پیش فرض هر سایتی ممکن است به همه امکان دیدن اطلاعات شما را بدهد اما شما می توانید تنظیمات را سفارشی کرده و اطلاعاتتان را محدود به دسترسی افراد خاصی کنید. اما باز هم این ریسک را نکنید که اطلاعاتی را که نمی خواهید همه ببینیند را منتشر کنید زیرا احتمال این نیز باز هست که اطلاعات شما در دسترس سایرین قرار بگیرد. سایت ها ممکن است گزینه های تنظیماتی خود را تغییر دهند پس به روز باشید و تنظیمات حریم شخصی خود را به صورت دوره ای چک کنید که مناسبترین گزینه ها را انتخاب کرده باشید.
در خصوص برنامه های کاربردی که به واسطه شخص نوشته شده است محتاط باشد: برنامه های کاربردی که توسط اشخاص نوشته می گردد ممکن است جنبه سرگرمی و یا کاربردی داشته باشد ولی شما محتاط باشید که کدام برنامه را فعال می کنید. از نصب برنامه هایی که ممکن است به نظرتان مشکوک باشد اجتناب کنید و یا تنظیمات خود را تغییر دهید تا این برنامه ها به کمترین اطلاعات ممکنه از دستگاه شما موبایل، لپ تاپ دسترسی داشته باشند.
از پسوردهای قوی بهره ببرید، با رمز عبورهای قوی از حساب های کاربری خودتان محافظت کنید، اگر رمز عبور شما در معرض خطر باشد ممکن شخص دیگری به حساب شما دسترسی داشته باشد و خود را جای شما جا بزند.
سیاست حفظ حریم خصوصی را آنالیز کنید، بعضی سایت ها ممکن است آدرس ایمیل و علاقه مندی های کاربرانشان را در اختیار شرکت های دیگر بگذارند، که ممکن است منجر به افزایش اسپم گردد. سعی کنید با ایجاد یک سیاستی لیست دوستان خود را در اختیار این سایت ها قرار ندهید. بعضی سایت ها به لیست افرادی که شما به آن ها اشاره کرده باشید ایمیل اسپم میفرستند تا آن ها نیز به سایت ملحق شوند.
نرم افزارها و به ویژه مرورگرتان را به روز نگاه دارید، نرم افزارهای آپدیت شده را نصب کنید به این ترتیب خرابکاران نمی توانند از راه های آسیب پذیری شناخته شده به شما آسیب برسانند. سیستم عامل های زیادی پیشنهاد آپدیت اتوماتیک را می دهند اگر این امکان را دارید فعالش کنید.
از نرم افزار ضد ویروس بهره ببرید، ضد ویروس ها به کامپیوتر شما در برابر ویروس های شناخته شده یاری می کنند، بنابراین شما می توانید قبل از اینکه به شما آسیب برسانند آن ها را حذف کنید. به دلیل اینکه خرابکارها به طور مرتب ویروس های جدیدی می نویسند، آپدیت بودن از اهمیت بالایی برخوردار است.
گزارش از معصومه نیکنام
منبع: ایرناvetworld.ir: مجله دامپزشکی | مجله خبری دانشجویان دامپزشکی
virapars.ir: مجله ویراپارس | مجله گردشگری و مسافرتی، خبری و ورزشی