روایت اساتید و دانشجویان از بی تدبیرهایی در سیستم های آموزش مجازی
به گزارش مهسان بلاگ، تهران (پانا) بی تدبیری و عدم برنامه ریزی های صحیح در حوزه سیستم های آنلاین آموزشی که متاسفانه هیچ نظارت دقیقی نیز روی آن ها نیست، مسائل زیادی را برای دانشجویان و اساتید به همراه داشته است و عاقبت این بی توجهی و از سر گذراندن ها را در آینده ای نه چندان دور شاهد خواهیم بود!

بحران کرونا، گستردگی جغرافیایی بی سابقه ای دارد و از طرفی امکان هرگونه تحرک برای فعالیت آموزشی را گرفته و هنوز مشخص نیست آسیب این بحران چقدر است!؟ در این میان سیستم های آموزشی مجازی باید بتوانند بخش آموزشی کشور را پوشش دهند و بهتر است برای حصول نتیجه ای مطلوب تر، نظارت ها برای رفع مسائل موجود در این بخش نیز بیشتر گردد .
متاسفانه ضعف در سرعت اینترنت و زیرساخت های آموزش الکترونیکی در بعضی دانشگاه ها باعث شده تا وقتی تعدادی از دانشجویان به صورت همزمان وارد آن ها می شوند، با خطا روبرو شوند که این موضوع یعنی سرور آموزشی توانایی لازم برای این حجم از فعالیت را ندارد؛ دانشجویان متعددی این روز ها با ضعف سیستم آموزشی الکترونیکی خودشان روبرو شدند که طبق اعلام خودشان پس از اتمام ساعت کلاس، توانسته اند به سامانه متصل شوند
بعضی دانشجوبان و اساتید نیز نسبت به سیستم های آموزشی مجازی انتقاد دارند و معتقدند دسترسی های زیادی که برای خود در گوشی تلفن هوشمند ایجاد می نماید، حریم خصوصی را نقض نموده و باید روی تلفن های هوشمند با اندروید به روز نصب گردد و این موضوع یعنی تحمیل هزینه زیادی به خانواده ها.
همچنین ایرادات فنی بسیار از جمله اعلام خطا هنگام ثبت نام، احتیاج داشتن به پهنای باند وسیع برای جابجایی داده ها و اینکه عملا با زیرساخت اینترنتی کشور به خصوص در استانهای دوردست و کمتربرخوردار ناهمگون است.
پاندمی کرونا فرصت از نو اندیشیدن را ایجاد نموده است
به گفته بعضی اساتید ، یکی از چالش های مهم آن ها در رابطه با سیستم های آموزشی آنلاین، بحث دریافت گزارش عملکرد و حضور دانشجویان در کلاس است که البته در سیستم هایی که در دانشگاه آزاد تدریس می نمایند قابلیت ارائه گزارشهای مدیریتی و دقیق از حضور دانشجویان، اساتید و عملکرد آن ها وجود دارد و در عین حال معتقدند اگر بتوان از ابزارهای پیشرفته تر با بکارگیری حواس بیشتر در آموزش های مجازی استفاده کرد ، می توان ارتباط بهتری برقرار و آموزش با کیفیت تری داشت.
در نظر سنجی که از تعداد زیادی دانشجو و اساتید به عمل آمده به این نکته اشاره کردند که حداقل امکان برقراری ارتباط تصویری بین مدرس و تمام دانشجویان باید به صورت تصویری دو طرفه باشد که هم استاد و هم دانشجو با ارتباط چهره به چهره با یکدیگر تعامل داشته باشند، در غیر این صورت حتی اگر دانشجو در کلاس حاضر بوده اما حضور مفیدی نداشته باشد، عملا کاربردی نخواهد داشت. البته استفاده از این روش در آموزش مجازی احتیاجمند سرعت اینترنت و ظرفیت مناسب سامانه است که متاسفانه در شرایط حال حاضر این امکان فراهم نیست.
آنها می گویند که بیشتر سامانه های آموزش مجازی دانشگاه ها به لحاظ ساختاری از مسائلی همچون ضعف سرورها که ظرفیت این حجم کاربر را ندارند، رنج می برند و در واقع سامانه هایی هستند که امکان برقراری ارتباط تصویری قوی با مخاطب را ندارند و این ضعف بزرگی در آموزش ایجاد می نماید.
یک مدرس دانشگاه در این زمینه گفت: پشتیبانی در لحظه و آنلاین برای استاد و دانشجو نیز از دیگر مباحثی است که باید در این سیستم ها مورد توجه قرار گیرد و از طرفی سامانه ها باید قابلیت ثبت حضور دانشجویان را دارا بوده و توانایی نمایش اطلاعاتی همچون مدت زمانی که دانشجو وارد سامانه شده و کلاس های ضبط شده را نیز داشته باشند.
وی در عین حال بیان نمود: البته تکلیف دانشجویانی که به هر دلیلی شماره تلفن همراه آنها تغییر می نماید و فرایند تغیبر آن در سیستم طول می کشد نیز به عنوان گپی است که باید در این سیستم ها رفع گردد.
او همچنین اظهار کرد:البته خوشبختانه در سامانه های آموزشی، علاوه بر نسخه وب ، اپلیکیشن نسخه اندروید آن نیز در اختیار کاربران قرار گرفته که دانشجویان می توانند در صورت احتیاجدر تلفن همراه خود، از حضور در کلاس های درسی به صورت مجازی بهره مند شوند و حتی بیشتر امور دانشجویی خود اعم از شرکت در کلاس های آموزشی، برقراری ارتباط با اساتید، انتخاب واحد و… را در زمان مقرر به وسیله سامانه های مجازی و به صورت اینترنتی انجام دهند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه آموزش های مجازی یا همان آموزش های آنلاین، بالاجبار بیش از 90 درصد آموزش های کشور را در برگرفته اعلام کرد: با بیماری که مشخص نیست چند سال دیگر بشر بتواند به آن غلبه کند، نمی توان مدارس و دانشگاه ها را تعطیل کرد و در این میان تنها راه حل موجود ، بهره مندی از فضای مجازی و آموزش های آنلاین است که در این روزها در همه کشورها به خصوص کشورمان مورداستفاده قرار گرفته است.
وی گفت: یکی از موضوعات مهمی که شاید کمتر به آن توجه شده این است که باید سرورها و دیتاسنترهای این سامانه ها در داخل کشور باشند که اگر مسئله ای پیش آمد بتوان سریع آن را رفع کرد و به واسطه بومی و داخلی بودن، کنترل کاملی بر زیرساخت های موجود داشته و پتانسیل پاسخگویی به احتیاج های سامانه را نیز داشته باشد .
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پشتیبانی در لحظه و آنلاین از استاد و دانشجو نیز از دیگر موضوعاتی است که با آن دچار چالش هستیم
وی در عین حال تاکید نمود: در آموزش مجازی روش ارزیابی دقیق نیست و امکان ارزیابی معتبر در زمان برگزاری امتحان ها و آزمون های آنلاین وجود ندارد .
اما یکی از فواید آموزش های مجازی، صرفه جویی در زمان است و از طرفی با توجه به این موضوع فرصت پرداختن به تحقیق و پژوهش برای دانشجویان و اساتید نیز بیشتر فراهم می گردد.
نکته قابل توجه دیگر آن است که با توجه به ظرفیت محدود دانشگاه ها در آموزش های حضوری، ایجاد تعادل بین متقاضیان و ظرفیت دانشگاهها در آموزش مجازی نیز فراهم می گردد و از این پس ، چالشی که یکی از بزرگترین و مهمترین مسائل دانشجویان و علاقه مندان ورود به دانشگاه بود، نیز رفع می گردد .
منبع: خبرگزاری پاناpariha.com: پریها | مجله گردشگری، تور لحظه آخری، تور ارزان قیمت، سفرنامه گردشگری
malayro.ir: تور مالزی ارزان قیمت، تور پنانگ، کوالالامپور، لنکاوی، تور لحظه آخری مالزی