سازمان تجارت جهانی با ترامپ سرشاخ می گردد؟

به گزارش مهسان بلاگ، استفاده دولت دونالد ترامپ از تعرفه ها، متحدان، قانونگذاران و شرکت ها در سراسر دنیا را به خشم آورده است اما عمیق ترین تاثیر را بر سازمان تجارت دنیای (WTO) داشته است.

سازمان تجارت جهانی با ترامپ سرشاخ می گردد؟

به گزارش ایسنا، این گروه تجاری جهانی به عنوان یک داور تجاری در جنگ شدید میان قدرتمندترین اعضایش، در وضعیت نامساعد و زیان باری قرار گرفته است.

در مرکز این جنگ، این مسئله در میان است که آیا تعرفه های فولاد و آلومینیوم آمریکا برای حمایت از امنیت ملی این کشور آن گونه که مقامات دولتی مدعی هستند ضروری به شمار می رود یا تنها ترفندی برای حمایت از تولیدنمایندگان فلز آمریکایی در برابر رقیبان جهانی است. متحدانی مانند کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا تعرفه های دونالد ترامپ را در سازمان تجارت جهانی به چالش کشیده و اعلام نموده اند فلزات آنها هیچ تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا ایجاد نمی نماید. این کشورها با تعرفه های تلافی جویانه به آمریکا پاسخ داده اند و باعث شده اند دولت ترامپ شکایت خود علیه آنها را در سازمان تجارت جهانی مطرح کند.

اکنون این گروه تجاری جهانی در موقعیت دشواری قرار گرفته و ناچار است حکمی صادر است که مشکلاتی را در پی خواهد داشت.

هر گونه تصمیمی ممکن است سازمان تجارت جهانی را که آمریکا در سال 1995 به تاسیس آن به عنوان مجمعی برای حفظ جریان آزاد تجارت در سراسر جهان یاری کند، باطل کند. حکم علیه دولت ترامپ باعث خواهد شد آمریکا این گروه را ترک کند اما جانبداری از ادعای امنیت ملی آمریکا نیز قدرت این سازمان را به شدت مخدوش خواهد نمود و باعث می گردد کشورهای دیگر نیز با اشاره به منافع ملی خود، مقررات آن را در موضوعاتی مانند مالکیت معنوی، استانداردهای محیط زیستی یا یارانه های زراعی نادیده بگیرند.

روفوس یرکسا، رییس شورای ملی تجارت خارجی و معاون سابق مدیرکل WTO در این باره چنین گفت: اگر آمریکا مقررات سیستم WTO را بازنویسی کند تا بگوید می توانید هر آنچه که می خواهید به نام منافع امنیت ملی انجام دهید، در این صورت باید آماده باشیم هر کشوری در جهان با تعریف جدیدی از منافع امنیت ملی حساس خود پیش بیاید.

روز آدینه که ترامپ تصمیم گرفت تعرفه های واردات فولاد و آلومینیوم از ترکیه را دو برابر کند، دولت آمریکا دوباره به ادعای امنیت ملی استناد کرد. ویلبر راس، وزیر بازرگانی آمریکا در بیانیه ای اظهار کرد صادرات این فلز به آمریکا به حد کافی کاهش نیافته تا تهدید متوجه امنیت ملی را برطرف کند و افزایش تعرفه ها روی واردات ترکیه این تهدید را کاهش خواهد داد.

روبرتو آزودو، مدیرکل فعلی سازمان تجارت جهانی اظهار کرد اگرچه این گروه درباره شکایت ها علیه تعرفه های فلزات دولت ترامپ بی طرفانه داوری خواهد نمود اما هر گونه تصمیمی در مورد چنین موضوع سیاسی حساسی ممکن است تنش های زیان باری را در این گروه ایجاد کند.

ترامپ پیش از این از قدرت سازمان تجارت جهانی به اشکال مختلف از جمله انتقاد علنی از این گروه به عنوان یک فاجعه که نسبت به آمریکا بسیار غیرمنصفانه بوده، کاسته است.

آمریکا همچنین به انتصاب اعضای جدید برای بخش داوری سازمان تجارت جهانی اعتراض نموده که چنین اقدامی ممکن است توانایی این گروه برای حل و فصل اختلافات را فلج کند.

تا سپتامبر گروه داوران سازمان تجارت جهانی که معمولا هفت عضو دارد تنها 3 عضو خواهد داشت که حداقل لازم برای صدور احکام است. اگر آمریکا همچنان از موافقت با انتصاب اعضای جدید امتناع کند، با اتمام مهلت خدمت اعضای فعلی، تا انتها سال تنها یک عضو در گروه داوری باقی خواهد ماند.

رابرت لایتیزر، نماینده تجاری آمریکا در دسامبر اظهار نموده بود که سازمان تجارت جهانی موسسه مهمی است اما از نظر ما، چالش های جدی وجود دارد.

در این بین دولت ترامپ از این نهاد برای یاری به پیشبرد جنگ های تجاری خود استفاده می نماید.

دولت آمریکا در ده ها مورد مشارکت نموده و شکایت هایی را علیه عملنمودهای تجاری چین، اتحادیه اروپا، مکزیک و سایر کشورها تنظیم نموده است. مقامات آمریکایی همچنین اظهار نموده اند مایلند این سازمان بهبود پیدا کند اما جزییات چندانی مطرح ننموده اند. همچنین آمریکا، اتحادیه اروپا و ژاپن سرگرم کار روی اسنادی هستند که مقررات در زمینه یارانه ها و شرکت های دولتی را که با مد نظر قرار دادن چین طراحی شده است، سخت گیرانه تر می نماید.

ترامپ و مشاورانش استدلال می نمایند که آمریکا با حضور در یک سیستم مبتنی بر مقررات، بخشی از مزیت های خود به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان را از دست داده است. آنها مزایای بیشتری در مذاکره تک به تک با کشورهای دیگر می بینند.

چنین رویکردی زنگ خطر را برای متحدان آمریکا به صدا درآورده که بدون نهادی که بتواند به قراردادهای تجاری یاری نموده و اختلافات تجاری را حل نماید، جهان به سیستمی بازخواهد گشت که در آن بزرگترها و قوی ترها قانون وضع می نمایند.

دولت ترامپ کشورهای دیگر را تشویق نموده تا در اعمال تعرفه روی واردات فولاد و آلومینیوم از بهانه مشابه امنیت ملی استفاده نمایند. واشنگتن در اواخر ژوییه در پرونده شکایت اوکراین از روسیه به دلیل محدودیت های ترانزیت که صادرات اوکراین را کاهش داده است، از روسیه حمایت کرد. روسیه مانند آمریکا مدعی است سازمان تجارت جهانی حق ندارد تا آنچه که این کشور یک موضوع امنیت ملی به حساب می آورد را آنالیز کند.

اقتصاددان ها همچنین این ادعای دولت ترامپ مبنی بر اینکه در سازمان تجارت جهان به شکل غیرمنصفانه ای با آمریکا برخورد شده است را زیرسوال برده اند. آمریکا بیش از هر عضو دیگری در 22 سال گذشته به این گروه شکایت برده است و طبق اعلام دولت ترامپ در فوریه، میانگین پرونده های شکایتی که آمریکا در آنها پیروز شده است از میانگین جهانی بالاتر بوده است.

بر اساس گزارش نیویورک تایمز، دولت ترامپ نخستین دولت آمریکایی نبوده که منتقد سازمان تجارت جهانی بوده است. یک توافق عمومی در میان اعضای این گروه وجود دارد که سازمان تجارت جهانی به شدت به اصلاحات احتیاج داشته و اکثر کشورهای عضو تصدیق می نمایند که سیستم قضاوت ناکارآمدی دارد.

منبع: انتخاب
انتشار: 4 دی 1398 بروزرسانی: 28 فروردین 1399 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 25253

به "سازمان تجارت جهانی با ترامپ سرشاخ می گردد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سازمان تجارت جهانی با ترامپ سرشاخ می گردد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید