سموم شیمیایی و نیترات باقی مانده در صیفی جات کاهش می یابد
به گزارش مهسان بلاگ، به گزارش خبرنگاران به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، محققان این پژوهشگاه با جمع آوری و آنالیز صدها جدایه باکتری بومی از گلخانه های تجاری کشور پیروز به فراوری محصولات فرموله شده بر پایه باکتری های القا کننده رشد گیاهی شدند که ضمن افزایش کمی و کیفی محصول خیار، گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای موجب کاهش مصرف سموم شیمیایی و نیترات باقی مانده در این صیفی جات می گردد.

دکتر اکرم صادقی، عضو هیات علمی بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این باره گفت: با اتمام مراحل مختلف تحقیقاتی و تایید اثربخشی کامل آن ها در گلخانه های تجاری، دانش فنی فراوری 7 فرمولاسیون آماده عرضه به بخش خصوصی است و شرکت های علاقمند می توانند این فناوری را در قالب قراردادهای تعیین به صورت انحصاری یا غیرانحصاری از پژوهشگاه دریافت نمایند. این محصولات بر پایه باکتری های بومی با فرمولاسیونی ارزان و هزینه کارگری پایین قابل فراوری هستند و با توجه به کارایی مناسب و وجود مشتری در سراسر کشور، کاملا مقرون به صرفه و سودآور هستند.
وی در تبیین اهمیت این فناوری و فرایند تحقیقات اجرا شده برای دستیابی به آن گفت: محققان بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه با توجه به حساسیت و ضرورت کاهش مصرف کودها و سموم شیمیایی در صیفی جاتی مانند خیار، گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای که به دلیل تازه خوری بیش از سایر ارقام کشاورزی با مشکل بقایای سموم و عوامل شیمیایی بیماری زا روبرو هستند، از چند سال پیش، فراوری محصولات فرموله شده از باکتری های محرک رشد را در دستور کار قرار داده اند.
صادقی ادامه داد: با بهره گیری از این محصولات ضمن کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی و کاهش به جامانده نیترات در محصول، عملکرد فراوری گلخانه ای محصول خیار تا 25 درصد و گوجه فرنگی تا 20 درصد افزایش می یابد.
وی گفت: در مرحله اول طرح، حدود 400 جدایه باکتری از فلور خاک گلخانه های تجاری صیفی جات در استان های البرز، اصفهان، یزد و کرمان جمع آوری و آنالیز شد. در مرحله بعد که با همکاری بخش فیزیولوژی مولکولی انجام شد تاثیر این باکتری ها بر رشد گیاه و افزایش حجم ریشه در گلخانه های پژوهشی آزمایش شد. در ادامه با همکاری تعدادی از گلخانه های تجاری بخش خصوصی، اثربخشی باکتری های منتخب بر عملکرد و کیفیت محصولات گلخانه ای در شرایط واقعی و با شاخص های تجاری آنالیز شد.
عضو هیات علمی بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان این که برخلاف تصور عامه که محصولات مزرعه ای را سالم تر از محصولات گلخانه ای می دانند، صیفی جات گلخانه ای پرورش یافته با این فرمولاسیون های باکتریایی از نظر سلامت مطابق با استانداردهای بین المللی هستند گفت: محصولات فرموله شده بر پایه باکتری های القا نماینده رشد گیاهی که به صورت اختصاصی برای هر یک از صیفی جات خیار و فلفل دلمه ای فراوری شده اند با تقویت سیستم ایمنی گیاه و همچنین بالا بردن میزان جذب مواد مغذی موجود در خاک راندمان کودهای شیمیایی مورد استفاده در گلخانه را افزایش داده و میزان سموم و کودهای شیمیایی مصرفی و در نتیجه بقایای سمی آن ها در گیاه را کاهش می دهند. علاوه بر این محصولات حاصل عطر و طعم بهتری نسبت به شاهد بدون باکتری دارند.
وی درباره باکتری های شناسایی شده و مورد استفاده برای فراوری این فرمولاسیون ها توضیح داد: باکتری های بومی شناسایی شده عمدتا متعلق به سه جنس استرپتومایسس (Streptomyces)، سودوموناس (Pseudomonas) و باسیلوس (Bacillus) هستند. همچنین در این طرح برای نخستین بار از باکتری نادر آمیکولاتوپسیس (Amycolatopsis) در فرمولاسیون محصول تقویت رشد خیار استفاده شده است.
صادقی با بیان اینکه از ابتدای طرح کوشش داشتیم فرمولاسیون های تقویت رشد را در اشکال متنوع و به صورت کاملا اختصاصی برای هر محصول عرضه کنیم، ابراز امیدواری کرد که با فراوری انبوه و کاربرد این محصولات در بخش کشاورزی، هم گامی عملی در افزایش بهره وری و بهبود معیشت کشاورزان برداشته گردد و هم با کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی وارداتی به حفظ محیط زیست و اقتصاد این بخش یاری گردد.
منبع: خبرگزاری مهرمجله ویراپارس: مجله ویراپارس | مجله تبلیغات و بازاریابی مدرن، طراحی و چاپ