طرز تهیه خورش اسپناساک (اسفناج) به روش اصیل مازندرانی

به گزارش مهسان بلاگ، اگر ساکن شمال کشور باشید، حتما با خورش اسپناساک آشنایی دارید. این و محبوب مازندرانی ها، در لیست غذاهای رستوران های شمالی هم پیدا می گردد، و از جمله پرطرفدار است. اما اگر تا حالا این غذا را نه از نزدیک دیده اید و نه اسمش را شنیده اید، همین جا به شما کمی درباره این خورشت ساده شمالی می گوییم. در اصل شمالی ها به خورش اسفناج، خورش اسپناساک می گویند. اما این خورش اسفناج مازندرانی، با خورش اسفناج متداولی که تا حالا خورده اید، چند تفاوت عمده دارد. در این مقاله از در ، طرز تهیه خورش اسپناساک مازندرانی را به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه خورش اسپناساک (اسفناج) به روش اصیل مازندرانی

مواد لازم برای تهیه خورش اسپاناساک مازندرانی (برای 6 نفر)

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
اسفناج1 کیلوگرم
جعفری، گشنیز، تره و نعناع300 گرم (ساطوری خرد شده)
گوشت گوسفند400 گرم
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد میانه
سیر (برای سیر داغ)4 حبه
هویج1 عدد
نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم
روغن سرخ کردنیبه میزان لازم
رب انار یا رب نارنج1 قاشق غذاخوری
تخم مرغ2 عدد
نخود100 گرم

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 دقیقه

مدت زمان لازم برای پخت خورش اسپاناساک: 2 ساعت

مراحل طرز تهیه خورش اسپناساک (خورش اسفناج مازندرانی)

خورش اسپناساک را معمولا به روش های مختلفی درست می نمایند ولی پایه و اساس همه آنها یکسان است. به هرحال دستتان باز است تا مواد دیگری هم در طرز تهیه خورش اسپناساک به کار ببرید.

مرحله اول: مواد اولیه خورشت اسپناساک را آماده کنید

قبل از هر چیز، نخود را به مدت 2 ساعت بخیسانید و چند بار هم آب نخودها را عوض کنید. اسفناج را به خوبی بشویید. حتما اسفناج ها را حداقل برای مدت 20 دقیقه در آب نگه دارید تا گل و لای آنها پاک گردد. بعد از این که اسفناج ها را آبکش کردید و آب خود را از دست داد، آنها را خرد کنید.

پیازها را خلالی باریک یا نگینی ریز خرد کنید. سیر را هم رنده یا له کنید. گوشت را هم در قطعات مکعبی 2 سانتی متری خرد کنید.

مرحله دوم: سیر داغ و پیاز داغ را آماده کنید

یک قابلمه مناسب را روی حرارت ملایم قرار دهید و در آن روغن بریزید. وقتی به دمای مناسب رسید، پیازها را اضافه کنید و تفت دهید. پیازها که سبک و طلایی شدند، سیرها را اضافه کنید. سیر را حتما بعد از سرخ شدن پیاز اضافه کنید چون سیر خیلی زود می سوزد.

می توانید برای تهیه سیر داغ و پیاز داغ منجمد به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله سوم: گوشت را پیاز و سیر تفت دهید

گوشت ها را که از قبل شسته و به شکل خورشتی خرد نموده اید به پیاز و سیر در حال تفت خوردن اضافه کنید. تکه های گوشت را تفت دهید. بعد از اینکه گوشت کمی سرخ شد و تغییر رنگ داد، به آن زردچوبه و فلفل سیاه بزنید و مجددا تفت دهید.

می توانید برای تهیه گوشت گوسفند و انواع ادویه غذا به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله چهارم: سبزیجات را به مواد خورشت اسپناساک اضافه کنید

بعد از اینکه ادویه ها تفت خوردند و طعم خامی شان گرفته شد، سبزی های معطر را اضافه کنید. جعفری، گشنیز، تره و نعنا ساطوری و خرد شده را اضافه کنید و اجازه دهید کمی با گوشت سرخ شوند. سپس اسفناج را اضافه کنید. آن را هم کمی تفت دهید و حرارت را پایین بیاورید تا کمی سبزیجات و گوشت با آب خودشان بپزند.

مرحله پنجم: نخود را اضافه کنید

در این مرحله از طرز تهیه خورش اسپناساک، می توانید نخود را به ترکیب گوشت و سبزیجات اضافه کنید. میزانی آب جوش هم اضافه کنید و اجازه دهید گوشت و دیگر مواد به خوبی بپزند. این مرحله به حدود 1 تا 1/5 ساعت زمان برای پخت گوشت و نخود احتیاج دارید.

می توانید برای تهیه نخود به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله ششم: هویج را اضافه کنید

بعد از یک تا یک ساعت و نیم زمانی که گوشت و نخود به خوبی پختند، هویج را بشویید و نگینی خرد کنید. هویج نگینی خرد شده را به مواد خورشت اضافه کنید. در این مرحله و زمانی که گوشت و نخود تا حدودی پختند نمک خورشت را هم اضافه کنید.

مرحله هفتم: تخم مرغ را به خورش اسپناساک اضافه کنید

تخم مرغ ها را در یک ظرف بشکنید و به خوبی به هم بزنید تا از حالت لختگی جدا شوند. در همین مرحله، تخم مرغ ها را به خورش اضافه کنید و به هم بزنید تا در کل خورش اسپناساک، مخلوط شوند. رب انار () یا رب نارنج () را هم می توانید به آن اضافه کنید تا غذا، طعم ترش یا ملس بگیرد.

تخم مرغ و رب انار را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.

مرحله هشتم: خورش اسپناساک را سرو کنید

بعد از اینکه همه مواد خورشت اسفناج مازندرانی پختند و آب آن کاملا غلیظ شد، خورش را از روی حرارت بردارید. خورش اسپناساک را در ظرف مناسب به همراه نان یا برنج کته و آبکشی ساده یا زعفرانی () سرو کنید.

برنج و نان را به روش های اینترنتی و حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه کئی پلا مازندرانی

روش تهیه خورش اسپناساک با مرغ و با گوشت چرخ نموده

اگر می خواهید در طرز تهیه خورش اسپناساک از گوشت قرمز بهره ببرید ولی وقت زیادی را هم صرف پخت گوشت نکنید، از گوشت چرخ نموده قلقلی شده بهره ببرید.

استفاده از کوفته های قلقلی در غذاهای شمالی بسیار رایج و پرطرفدار است. استفاده از گوشت قلقلی ضمن آنکه طعم گوشت را در خورش حفظ می نماید، باعث می گردد که خورش زودتر آماده گردد.

در این روش، پیازها را رنده کنید و آب شان را بگیرید. سپس گوشت را با زردچوبه، نمک و فلفل سیاه مخلوط کنید و ورز دهید. استفاده از سیر هم آن را خوش طعم تر می نماید. گوشت ها را به صورت قلقلی شده با کمی روغن سرخ کنید. سایر مراحل خورشت را مثل بالا انجام دهید و گوشت قلقلی های سرخ شده را در 30 دقیقه پایانی پخت به خورش اضافه کنید.

در طرز تهیه خورش اسپناساک با مرغ، گوشت را حذف و با مرغ جایگزین کنید. در این روش نیز زمان کمتری برای پخت احتیاج خواهید داشت. گوشت غاز هم یکی دیگر از گزینه هایی است که استفاده از آن در شمال کشور رایج است و به جای گوشت قرمز می توانید از آن برای پخت خورشت اسپناساک بهره ببرید.

می توانید برای تهیه گوشت چرخ نموده و گوشت مرغ به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه ترشی نازخاتون

خواص مفید خورش اسپناساک برای بدن

خورش اسپناساک، سرشار از ویتامین های A, B, C, D و E است. بعلاوه این غذا سرشار از مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم، فیبر، زینک و … است. از سوی دیگر این غذا به خاطر این که حاوی میزان زیادی پروتئین است، انرژی بدن را بالا می برد.

شمالی ها خورش اسپناساک را معمولا برای بچه هایی که در سن رشد هستند درست می نمایند چون باعث عضلات و اندام های تقویت بدن می گردد. علاوه بر این خوردن خورشت اسپناساک به ورزشکاران و خانم های باردار هم توصیه می گردد.

در کنار این ها نباید از خاطر برد که فیبر موجود در خورش اسپناساک برای کسانی که مشکل یبوست و دفع دارند، مفید است و عمل هضم را بسیار آسان می نماید. از طرفی کسانی که مشکل نرمی استخوان دارند، می توانند با خوردن این غذا، کمبود ویتامین D بدن خود را تا حدی جبران نمایند، چون خورش اسپناساک، سبب تقویت و استحکام دندان ها و استخوان می گردد.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورش مرغ ناردون مازندرانی

نکات مهم در طرز تهیه خورش اسپناساک

  • استفاده از تخم مرغ در خورش اسپناساک اختیاری است. اگر خورش اسپناساک وگان می خواهید درست کنید، می توانید تخم مرغ را با انواع گوشت جایگزین کنید. معمولا تخم مرغ را زمانی در خورش اسپناساک به کار می برند که گوشت را حذف نمایند ولی این امر هم سلیقه ای است و مثل روش بالا تخم مرغ و گوشت هر دو در خورش اسفناج مازندرانی هم کنار هم می نشینند.
  • طعم اسفناج باید در این غذا غالب باشد اما در طرز تهیه خورش اسپناساک، حتما از سبزی های معطر که در بالا آورده شد، بهره ببرید. بعلاوه شما می توانید از سبزی های معطر دیگر هم به دلخواه و بنا بر ذائقه خود بهره ببرید.
  • می توانید برای خوش طعم تر شدن خورش، در مرحله پایانی به آن آبلیمو یا آب نارنج اضافه کنید.
  • می توانید به جای حبه سیر از برگ های تازه سیر بهره ببرید. اگر از برگ سیر در طرز تهیه خورش اسپناساک استفاده می کنید، آن را به همراه اسفناج و دیگر سبزیجات معطر، تفت دهید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه اکبر جوجه

فوت و فن های خوشمزه شدن خورش اسپناساک مازندرانی

چرا خورش اسپاناسک آب می اندازد؟

اسفناج خیلی زود آب می اندازد. بهتر است اسفناج را بعد از سبزی های معطر به گوشت اضافه کنید. چون آب انداختن اسفناج مانع سرخ شدن سبزی های معطر دیگر می گردد.

آیا می توان نخود را از ترکیب خورش اسپناساک حذف کرد؟

استفاده از نخود در تهیه خورش فوق اختیاری است. می توانید آن را از ترکیب مواد اولیه حذف و یا با حبوبات دیگر نظیر انواع لوبیا جایگزین کنید. نخود لعاب خوبی به خورش اسپناساک می دهد.

محصولات مرتبط

پودر سیر 90 گرمی سانتین

33,900 تومان 36,900 تومان 8% تخفیف

چوب دارچین شکسته و سیگاری 40 گرمی گلها

55,500 تومان 56,050 تومان 1% تخفیف

زردچوبه 400 گرمی فامیلا

118,900 تومان 129,900 تومان 8% تخفیف

فلفل سیاه 75 گرمی گلستان

83,900 تومان 88,900 تومان 6% تخفیف

رب گوجه فرنگی 800 گرمی اویلا

45,900 تومان 59,900 تومان 23% تخفیف

رب انار 260 گرمی اروم آدا

63,900 تومان 79,900 تومان 20% تخفیف

پیاز سرخ شده خلال 300 گرم لاریج سار

172,900 تومان 175,000 تومان 1% تخفیف

روغن ذرت 1.8لیتر گلدن مایز (شفاف)

238,900 تومان 299,000 تومان 20% تخفیف

روغن سرخ کردنی وِیژه (کم جذب) 2250 فامیلا

125,900 تومان 138,100 تومان 9% تخفیف

لوبیا چیتی دستچین 800گرمی

103,900 تومان 125,900 تومان 17% تخفیف

نخود 900 گرمی (استند آپ) گلستان

107,900 تومان 127,900 تومان 16% تخفیف

تخم مرغ 6 عددی پارسیرنگ

27,480 تومان

تخم مرغ وکیوم 9 عددی تلاونگ

41,220 تومان

نخود فرنگی منجمد 400 گرم نوبر سبز

65,900 تومان 77,700 تومان 15% تخفیف

منبع: افق کوروش
انتشار: 11 مرداد 1403 بروزرسانی: 11 مرداد 1403 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 109384

به "طرز تهیه خورش اسپناساک (اسفناج) به روش اصیل مازندرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه خورش اسپناساک (اسفناج) به روش اصیل مازندرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید