هوش کلامی؛ تعاریف،ویژگی ها و راه های پرورش آن
به گزارش مهسان بلاگ، هوش کلامی، توانایی بسیار مهم و حیاتی در زندگی افراد به شمار می آید. این توانایی با تمرین های گوناگون زبانی و زبان شناختی به راحتی قابلیت ارتقا را داشته و می تواند بهبود یابد. افرادی که روابط عمومی بالاتری دارند و در بازی با کلمات تبحر دارند از هوش کلامی بالایی برخوردارند.
هوش کلامی و اهمیت آن
منظور از هوش کلامی، توانایی افراد در استفاده از کلمات و اصطلاحات برای انتقال مفاهیم و افکار به صورت نوشتاری و یا گفتاری است.
هوارد گاردنر (Howard Gardner) که مبدع نظریه هوش های چندگانه است، مفهوم هوش کلامی را این گونه بیان می کند: هوش کلامی، حساسیت به معنی و نظام کلمات، ریتم ها، صرف، کاربردهای گوناگون زبان، واج شناسی، نحو، علائم زبانی و نحوه استفاده از این علائم است. در این نظریه، گاردنر اشاره می کند که توانایی های گوناگونی در افراد به صورت کم یا زیاد وجود دارد. افرادی هم وجود دارند که همزمان از چند توانایی به خوبی بهره می برند و از آن استفاده می کنند. هوش کلامی که به هوش زبان شناختی نیز معروف است، به ما اجازه مکالمه با دیگران و نگارش متون گوناگون از جمله نگارش ایمیل و یا نامه را می دهد.
هوش زبان شناختی به روش های گوناگون قابل ارتقاست که در قسمت های بعدی به این روش ها اشاره خواهیم کرد.
هوش زبان شناختی و فعالیت های زبانی در نیمکره چپ مغز پردازش می شوند. در این نیمکره دو ساختار مهم وجود دارد. 1-ناحیه بروکا (Brocas area) برای برنامه ریزی بیان زبانی 2- ناحیه ورنیکه (Wernickes area) برای درک زبان
ویژگی های هوش زبانی
کسانی که از هوش زبان شناختی مطلوبی بهره می برند، قدرت بسیار خوبی در ابراز آنچه در ذهنشان می گذرد، دارند. چنین اشخاصی مجذوب کلام شده و از مطالعه و شعر گفتن لذت می برند و عاشق نوشتن هستند. به علاوه، آنها نمرات بسیار خوبی در آزمونهای مرتبط به فعالیت های زبانی کسب می کنند.
به طور کلی ویژگی های مهم افراد با هوش کلامی مطلوب به شرح زیر است.
- روابط عمومی بالایی دارند.
- از خواندن و نوشتن لذت می برند.
- توانایی خوبی در هجی کردن کلمات و شناسایی سریع خطاها و تناقضات گرامری دارند.
- دایره لغات بسیار خوبی در ذهنشان دارند و می توانند به خوبی کلمات را ترکیب کنند. آنها به استفاده از کلمات گوناگون علاقه دارند و گاهی از کلمات عجیبی استفاده می کنند که توسط خودشان ساخته شده است.
-آنها به خوبی می دانند چگونه گوش کنند. منظور از خوب گوش دادن این است که که آنها به خوبی می توانند به الگوهای زبانی دیگران و حالات زبانیشان توجه کنند.
-در بازی با کلمات و قافیه سازی تبحر خاصی دارند.
- قدرت زیادی برای متقاعد کردن دیگران از طریق لفاظی دارند.
-آنها حافظه کلامی بسیار خوبی برای به خاطر سپردن اطلاعات عمومی دارند.
- عموما افراد منظمی هستند و ذهن سازمان یافته ای دارند و از این رو، به خوبی می توانند افکارشان را به دیگران منتقل کنند.
- چنین افرادی توانایی بسیار خوبی برای انتخاب کلمه مناسب به منظور انتقال صحیح احساسات و مفاهیم با لحن متناسب دارند. به عنوان مثال می دانند چگونه نامه، شعر، داستان و گزارش بنویسند.
چگونه هوش کلامی خودمان را افزایش دهیم؟
بهبود توانایی هوش کلامی می تواند برای افراد بسیار مفید باشد چرا که زبان مهم ترین ابزار برای انتقال اطلاعات و احساسات است و به کمک آن افراد می توانند دیگران را متقاعد کنند، با دیگران مناظره کنند، سخنوری کنند، مذاکره کنند، محصولی را بفروشند و...
آیا شما هم علاقه مند به تقویت هوش کلامی خود هستید؟ هوش کلامی نیز مانند بسکمک از توانایی های دیگر قابلیت ارتقا و بهبود دارد.
در این قسمت به لیستی از کارهای مفید برای بهبود هوش کلامی اشاره می کنیم
1- روزانه کلمات جدیدی یاد بگیرید و آن را به دایره لغاتتان بیفزایید
2- تا حد ممکن به رادیو گوش کنید و اگر تمایل دارید، با تماس به مرکز پخش برنامه، نقطه نظرات خود را مطرح نمایید.
3- تلاش کنید داستان های کوتاهی بنویسید آن را برای دیگران نیز تعریف کنید
4- مطالعه داستان، رمان و حتی مطالب طنزآمیز را از قلم نیاندازید.
5- همیشه دفتری را برای نوشتن داستان، لطیفه و حتی شعر همراه خود داشته باشید.
6- وبلاگ و یا وب سایتی برای نگارش مطالبی که به آن ها علاقه مندید بسازید.
7- پیشنهاد می شود به کسانی که دوستشان دارید، ایمیل و نامه ارسال کنید.
8- زمانی را برای مصاحبت با دیگران در بحث های گوناگون و در موضوعات مورد علاقه تان کنار بگذارید و تلاش کنید تا حد ممکن در مباحث مطرح شده شرکت نمایید. این کار به بهبود توانایی شما برای حرف زدن در جمع نیز کمک شایانی می کند
9- تلاش کنید مطالبی که می خواهید در جایی بیان کنید را به صورت واضح و کامل ارائه دهید.
10- تمرین کنید تا بتوانید حرف های دیگران را با توجه کامل گوش کنید. ما انسان ها معمولا می خواهیم به آنچه پاسخ دهیم فکر کنیم و به همین دلیل، صحبت های دیگران را سطحی می شنویم.
11- سعی کنید داستان، حکایت و یا لطیفه را به صورت صحیح برای دیگران تعریف کنید تا بتواند جذابیت کافی را برای مخاطبتان داشته باشد.
12- صدای خودتان را ضبط کنید و به آن گوش دهید. نقاط ضعفتان را در صحبت پیدا کرده و سعی کنید آنها را برطرف کنید.
13- به صورت منظم کتابخانه بروید و کتاب های گوناگونی که به آنها علاقه دارید را تهیه نمایید. مثلا هدف گذاری کنید که یک کتاب را در یک هفته بخوانید.
14- یک دفتر خاطرات روزانه تهیه کنید و چند دقیقه از روزتان را به نوشتن داخل این دفتر صرف کنید. البته همان طور که می دانید امروزه نرم افزار های گوناگونی نیز برای این کار وجود دارند و شما می توانید به جای استفاده از دفتر، از آنها استفاده کنید.
15- متون و شعر هایی که دوست دارید را به خاطر بسپارید.
16- زبان های جدید را فراگیرید. برای یادگیری زبان های جدید، دوره ها، کتاب ها و نیز نرم فزار های خاصی برای کمک به شما وجود دارند.
17- اگر در متنی به کلماتی برخوردید که معنی آن را نمی دانستید، تلاش کنید تا معنی آن را به خصوص در اینترنت بیابید.
18 - تمام کلماتی که می توانید در یک دقیقه به آن ها فکر کنید را بر اساس شاخص های گوناگون بنویسید. مثلا همه کلمه هایی که با الف. شروع می شوند.
19- شنیدن کتاب های صوتی در مواقع پیاده روی و نیز در اوقات فراغت می تواند مفید باشد.
20 - در وبلاگ خودتان و یا در انجمن های ادبی، کتاب ها داستان ها و یا اشعار را نقد کنید.
21 - تلاش کنید تا آرایه های ادبی متون را بررسی کرده و در متن های نوشته شده توسط خودتان نیز آن ها را به کار ببندید.
22 - از ویدئو ها و مقالات اینترنتی درباره نکات آموزشی مرتبط با سخنرانی، مذاکره و ارتباطات استفاده کنید.
امروزه اهمیت توانایی کلامی بر کسی پوشیده نیست. همان گونه که اشاره شد، این توانایی به کمک تمرین های زبان شناختی قابل ارتقاست. البته انتظار بهبود سریع هوش کلامی، انتظاری غیرمنطقی است اما به کمک روش های ذکر شده می توان به راحتی و به مرور این توانایی را تقویت کرد.
برگرفته از: lifepersona
گروه روانشناسی خبرنگاران
منبع: setare.comcanadaro.ir: تور کانادا | مجله گردشگری و مسافرتی تور کانادا
chinaro.ir: تور چین ارزان قیمت، تور پکن، هانگزو، شانگهای، تور نوروز چین همگی را در این وبسایت بیابید.