13 شهر باستانی که زمانی حکمران بخشی از دنیا بودند (قسمت دوم)

به گزارش مهسان بلاگ، در زمان های دور مردم عمدتاً در طبیعت زندگی می کردند و در شهرها و روستاهای کوچکی پراکنده شده بودند که ارتباط و تأثیرگذاری کمی روی سایر نقاط دنیا داشتند. در این میان اما، بعضی از شهرها پای را از دوران خود فراتر گذاشته، و با توسعه و پیشرفت های اجتماعی و مالی و نظامی حکمران دنیا اطراف خود می شدند. با خبرنگاران همراه باشید تا در قسمت دوم مقاله 6 شهر دیگر از 13 شهر باستانی که زمانی حاکم بر بخش بزرگی از دنیا بودند را آنالیز کنیم.

13 شهر باستانی که زمانی حکمران بخشی از دنیا بودند (قسمت دوم)

تا زمانی که کشاورزی در جهان رایج نشده بود، اجداد ما در یکجا سکنی نداشتند. آن ها به صورت گروه های مهاجر دائماً در حرکت بودند تا در کاوش طبیعت، شکار و محافظت از یکدیگر در مقابل بلایا راه ساده تری را در پیش داشته باشند. اما با ظهور یکجانشینی، مردم دیگر علاقه ای به صرف تمام زمان خود به شکار و پیدا کردن غذا نداشتند، بنابراین علایق جدیدی در میان آن ها به وجود آمد، روز به روز بر تعداد یکجانشین ها افزوده شد و شهرها و امپراتوری ها پا به عرصه جهان گذاشتند. بسته به شرایط محیطی، موقعیت و کمی شانس، بعضی از شهرها توسعه اجتماعی و مالی و قدرت سیاسی و نظامی بیشتری به دست آوردند و بر تمدن جهان اطراف خود تأثیر گذاردند.

شیان (Xian)

از میان شش پایتخت چین باستان، شیان مشهورترین آن ها، و مهد سلسله های هان و شین (Han and Qin) بود. در پشت دیواره های این شهر، امپراتور کین شی هوآنگ (Qin Shi Huang) ارتش معروف سربازان تراکوتا (terracotta) را شکل داد. مورخان بر این باورند که بسیاری از اختراعات مشهور تمدن چین مانند کاغذ، باروت، ارز و ابریشم در دوران قدرتمندی شیان به جهان عرضه شده است. این شهر همچنین نقطه شروع جاده تاریخی، تجاری و مهم ابریشم به جهان غرب بود. کاروان هایی مملو از کالا از این شهر روانه جهان غرب شده یا از آنجا به این شهر وارد می شدند، اما نکته مهم تر از آن انتقال دانش و فنّاوری به وسیله این جاده بود که باعث می شد سطح رفاه نسبی مردم در تمام جهان بالاتر رود. در حقیقت این جاده ابریشم بود که رونق و شهرت شیان را به اوج خود رساند، تا جایی که در قرن 8 ام میلادی، شیان با دو میلیون جمعیت پرجمعیت ترین شهر جهان آن روزها شده بود.

ویجایناگارا (Vijayanagara)

از سال 1336 تا 1646 میلادی برای حدود 300 سال، امپراتوری ویجایناگار حاکم بر بخش بزرگی از جنوب هند بود. مورخان سراسر جهان از زیبایی معماری و گوناگونی این شهر ابراز شگفتی نموده اند. این شهر که جمعیتی بالغ بر 500000 نفر را در خود جای داده بود، در زمان پادشاهی کیریشنا دورایا (Krishnadevraya) با دفع چند حمله از طرف مسلمانان و گسترش تجارت با تمام نواحی آسیا و اروپا به اوج شهرت و اعتبار خود رسید. اگرچه پس از مرگ پادشاه، پسرش که میراث دار تاج وتخت او بود، به فکر تسخیر امپراتوری همسایه خود افتاد و جنگ های پی درپی موجب تضعیف صندلی امپراتوری و به تبع آن شهر ویجایناگارا شد. انتها با فتح این شهر، پادشاه اعدام شد و شهر تسخیرشده به مدت شش ماه تمام غارت شد و تنها ویرانه هایی از آن به جای ماند. ویرانه های به جای مانده از این شهر، امروزه در فهرست آثار باستانی یونسکو قرارگرفته است.

چان چان (Chan Chan)

پادشاهی چیمو از سال 800 تا 1500 میلادی بر تمام مناطق شمال پرو سلطه داشت و چان چان تا پیش از سال 1470 میلادی که توسط ایکان ها(Incans) تسخیر شد، پایتخت این پادشاهی و بزرگ ترین شهر آمریکای جنوبی تلقی می شد. این شهر که تماماً خشتی، نه تنها ارگ، که بسیاری از قلعه ها، باغ ها، مخازن آب و معابد شگفت انگیز خشتی را در خود جای داده است. قرن 13 ام میلادی زمانی که ایکان ها کوزکو را پایتخت امپراتوری خود قراردادند به تدریج از شهرت و اعتبار چان چان کاسته شد و مردم چان چان برای زندگی بهتر به این شهر مهاجرت کردند تا جایی که در قرن 15 ام میلادی و با تسخیر این شهر، چان چان خالی از سکنه شد. امروزه باستان شناسان بسیاری برای حفظ بناهای ارزشمند چان چان کوشش می نمایند، تا ساختمان های خشتی این شهر از معرض تخریب مصون بماند.

بورگوندی (Burgundy)

در تمام طول قرن 15 ام میلادی ایالت بورگوندی یکی از ثروتمندترین و پررونق ترین حکومت های اروپا بود. این ایالت نه تنها بر شهر بورگوندی که شهرهای لورن، فلاندر، و همچنین هلند را زیر سلطه خود داشت. تجارت با سرتاسر قاره اروپا و جمعیت زیاد این شهر، دوران پر فراز و نشیبی را برای این ایالت رقم زد. با این حال رقابت شدید با پادشاهی فرانسه موجب تضعیف موقعیت بورگوندی شد. مرگ دوم چارلز دلیر در سال 1477 میلادی، چالش بزرگی را پیش روی این ایالت قرارداد. دوک تنها یک فرزند دختر داشت که به ازدواج خانواده سلطنتی فرانسه در آمده بود. نام شوهر او ماکسیمیلیان اول بود که ریاست مجلس هایسنبورگ اتریش را بر عهده داشت. با مرگ دوک، رقابت شدیدی میان اسپانیا، اتریش و فرانسه برای سلطه بر بورگوندی در گرفت و شهر بورگوندی ویران شد.

خاتوشا (یا هاتوسا) (Hattusa)

هاتی ها 2400 سال قبل از میلاد مسیح شهر خاتوشا یا (هاتوسا) را در ترکیه امروزی بنا کردند . 17 قرن پیش از میلاد مسیح اقوام هیتی با شکست هاتی ها، این شهر رو دوباره بنا نموده و با رواج تجارت در خاتوشا رونق بی نظیری به آن بخشیدند. امپراتوری هیتی ها تا قرن 12 ام پیش از میلاد به قدرت خود باقی بود، اما با حمله فرنگینها و تسخیر پایتخت آن ها، از خاتوشا تنها سرزمینی سوخته بر جای ماند. این شهر تا قرن 7 ام میلادی، رها شده بود. اگرچه پس از آن خاتوشا تا حدی مرمت و بازسازی شد اما هیچ گاه اعتبار و شکوه گذشته خود را باز نیافت.

زیمباوه بزرگ (Great Zimbabwe)

هنگامی که اروپایی ها سرخوش از استعمار سایر قاره ها بودند، در شرق قاره آفریقا با بناهای سنگی عظیمی روبرو شدند که آن ها را شگفت زده کرد. تعصب های نژادی آن موقع باعث شد تا ساخت این شهر سنگی عظیم که در زیمباوه امروزی قرارگرفته را به سایر تمدن ها نسبت بدهند. چنانکه بسیاری از باستان شناسان ساخت چنین بناهایی را از توان بومیان آفریقا خارج دانسته اند. اما مطالعات پیچیده باستان شناسی نشان داد که اقوام شونا این بناها را در قرن 11 ام میلادی بنا نموده اند. تخمین زده می گردد این شهر برای حدود 400 سال مرکز حکومت اقوام شونا بوده است. جمعیت این شهر در حدود 25000 نفر تخمین زده شده، و مقادیر زیادی طلا، عاج فیل و چوب از آن کشف شده است. این شهر به وسیله اقیانوس هند به کشورهایی چون هند، چین و کشورهای عربی دادوستد داشته است. در این مقاله تنها تعدادی از شهرهای باستانی که از لحاظ فرهنگی، تاریخی و مالی بر جهان اطراف خود تأثیرگذار بودند آنالیز شد. در مقالات بعدی به سایر شهرهای باستانی و شگفت انگیز خواهیم پرداخت. اگر شهرهایی می شناسید که از لحاظ باستانی دارای قدمتی کهن هستند و روزگاری بر جهان اطراف خود تأثیر شگرفی داشته اند، با خبرنگاران در میان بگذارید. منبع:buzzle

مجله سرگرمی: مجله سرگرمی و گردشگری

باتسک: مترجم آنلاین، دارالترجمه آنلاین

منبع: کجارو
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 34278

به "13 شهر باستانی که زمانی حکمران بخشی از دنیا بودند (قسمت دوم)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "13 شهر باستانی که زمانی حکمران بخشی از دنیا بودند (قسمت دوم)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید