6 روش تشخیص بیماری های قلبی
به گزارش مهسان بلاگ، خیلی از بیماران قلبی نمی دانند که روش های تشخیصی بیماری های قلب چه تفاوت هایی با هم دارد و مثلا از پزشک شان گله می نمایند که چرا به نوار قلب اکتفا ننموده و برایشان آنژیوگرافی تجویز نموده است. حقیقت این است که زمانى گوشى پزشکى (استتوسکوپ) تنها وسیله ای بود که دکترها براى تشخیص بیمارى هاى قلبى در اختیار داشتند ولی امروزه

6 روش تشخیص بیماری های قلبی
خیلی از بیماران قلبی نمی دانند که روش های تشخیصی بیماری های قلب چه تفاوت هایی با هم دارد و مثلا از پزشک شان گله می نمایند که چرا به نوار قلب اکتفا ننموده و برایشان آنژیوگرافی تجویز نموده است. حقیقت این است که زمانى گوشى پزشکى (استتوسکوپ) تنها وسیله ای بود که دکترها براى تشخیص بیمارى هاى قلبى در اختیار داشتند ولی امروزه استفاده از جدیدترین دستگاه هاى تصویربردارى (اسکنرها) اشعه ایکس، امواج مغناطیسى و امواج ماورای صوت می تواند تصاویرى مشروح، سه بعدى و حتى متحرک از این اندام حیاتى در اختیار ما قرار دهد.
مهمترین وسیله ای که در تشخیص بیماری های قلبی کاربرد دارد شامل دستگاه الکتروکاردیوگرام، آزمون استرس هسته ای، اکوکاردیوگرام، آنژیوگرافی، سی تی اسکن و پت اسکن است.
الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب
الکتروکاردیوگرام قدیمی ترین و پایه ای ترین اسکن قلبى است که تکانه هاى الکتریکى تنظیم نماینده عمل تلمبه کردن قلب را ثبت می نماید. ممکن است این روش ساده به نظر برسد اما هر انحرافى از الگوى طبیعى ریتم قلب به پزشکان در خصوص احتمال آسیب بافت قلب و کاهش جریان خون آن هشدار می دهد. محدودیت ها: در حالى که نوار قلب می تواند علایم یک مشکل قلبى را نشان دهد نقشه ای از قلب به دست نمی دهد و نمی تواند دقیقا معین کند که عامل آسیب رسان و محل آن در قلب چیست.
آزمون استرس هسته ای
در این آزمون پزشکان ماده ای رادیواکتیو را به خون تزریق می نمایند. سپس با استفاده از دوربین اشعه گاما چگونگى حرکت خون در میان قلب را بررسى می نمایند. این آزمون نشان می دهد که قلب تا چه حدى می تواند خون اکسیژن دار به عضله خود برساند. اغلب این آزمون را دوبار انجام می دهند یک بار براى بررسى کارکرد قلب در حال استراحت و یک بار در حال فعالیت و تحت فشار جسمى.
انجام دادن دو اسکن ممکن است مدت زیادی طول بکشد. این آزمون بعلاوه بیمار را در معرض مقادیر اندکى تشعشع قرار می دهد.
اکوکاردیوگرام
امواج بى ضرر ماورای صوت، شبیه همان هایى که براى بررسى جنین استفاده می شوند به سمت قفسه سینه راهنمایی می شوند و سپس از روى دریچه ها و دیواره هاى قلب منعکس می شوند. پزشکان اغلب دوبار اکوکاردیوگرام را انجام می دهند یک بار در حال استراحت و یک بار در حال فشار جسمى. (برای مثال پس از فعالیت بیمار روى تسمه نقاله یا پس از آنکه تکنسین ها دارویى را به بیمار تزریق می نمایند که فعالیت قلب را تشدید می نماید.) مقایسه این دو تصویر نشان دهنده دریچه هاى غیرطبیعى یا مناطقى است که خون کافى دریافت نمی نمایند.
امواج ماورای صوت (اولترا سوند) تصاویر با وضوح کافى ایجاد نمی نمایند تا بتوان شریان هاى قلب را دید و تنها می توانند بزرگترین تغییرات در ساختارها مانند حفره هاى قلب را نشان دهند.
آنژیوگرافى عروق کرونرىاین آزمون برترین روش براى تماشا شریان هایى است که قلب را تغذیه می نمایند (عروق کرونرى). پزشکان یک کاتتر (سوند) را درون شریان ران قرار می دهند و آن را به جلو می رانند تا به قلب برسد. سپس یک رنگ مخصوص را به وسیله این لوله به درون رگ هاى تغذیه نماینده قلب می فرستند که امکان تماشا آنها را با اشعه ایکس ایجاد می نماید. به این ترتیب می توان انسدادهاى جهت شریان را شناسایى کرد.
از آنجایى که این روش تهاجمی است، با بعضى خطرات همراه است: کاتترها ممکن است دیواره هاى شریان را پاره نمایند و احتیاج به ترمیم جراحى باشد. در یک درصد موارد عوارض وخیم و از جمله مرگ بیمار ممکن است رخ دهد. پس از انجام عمل ضروری است بیمار چند ساعت دراز بکشد تا شریان رانى که محل ورود کاتتر بوده است، بسته گردد.
سى تى اسکن
این آزمون اسکن کردن سریع با اشعه ایکس را با توموگرافى کامپیوترى چندگانه (CT) ترکیب می نماید و تصویرهاى دقیق از شریان هاى قلب را در اختیار می گذارد. بیماران تحت تزریق یک ماده حاجب قرار می گیرند که جهت عروق خونى را تعیین می نماید و اشعه ایکس تصاویرى از مقاطع مختلف قلب به وجود می آورد. ترکیب کامپیوترى این مقطع ها به صورت تصویر قلب می تواند پلاک هاى کلسیم و چربى که شریان ها را مسدود نموده اند تعیین کند. اما سی تی اسکن با محدودیت هایی هم همراه است. در سى تى سکن فرد باید در معرض تشعشع قرار گیرد که در خصوص بچه ها نگران نماینده است. در افرادى که اضافه وزن دارند، رسوب کلسیم به اندازه زیاد در قلب آنها وجود دارد یا در کسانى که در رگ هاى قلب آنها استنت کار گذاشته شده است، تصاویر مطلوبى به دست نمی آید چرا که چربى می تواند باعث انحراف اشعه ایکس گردد و اشعه ایکس نمی تواند به آن سوى استنت یا کلسیم نفوذ کند.
پت اسکن
این روش ترکیبى از شیوه توموگرافى گسیل پوزیترون و سى تى اسکن است و می تواند اطلاعاتی در خصوص ساختار و کارکرد قلب را در یک اسکن واحد نشان دهد. پزشکان از این سى تى اسکن براى مکان یابى فیزیکى نواحى باریک شده شریان هاى قلب استفاده می نمایند و بعد با استفاده از پت اسکن بخش هاى معینى از قلب را که در نتیجه انسداد عروق از خون رسانى محروم شده اند شناسایى می نمایند. تکنولوژى پت اسکن گران قیمت است و در همه جاها در دسترس نیست. این روش فرد را در معرض اندازهى تشعشع قرار می دهد.
منبع: http://www.salamat.com
/ج
منبع: راسخونsahandblog.ir: سهندبلاگ: سیستم مدیریت محتوای سهند
salmandiar.ir: دیار سلمان | مجله گردشگری و مسافرتی دیار سلمان