آبسه لثه چیست و چگونه درمان می گردد؟
به گزارش مهسان بلاگ، وب سایت نبض ما: عفونت و آبسه لثه بیماری دردناکی است که یکی از انواع آن، آبسه پریودنتال است. این بیماری دلایل مختلفی مانند عدم رعایت بهداشت دهان دارد. عفونت لثه نشانه هایی مانند تورم دهان دارد و می توان از آن با روش های ساده پیشگیری کرد.

آبسه لثه چیست؟
آبسه یک کیسه حاوی عفونت است که ممکن است در بخش های مختلف بدن، شامل قسمت های داخلی دهان، ایجاد شود.
در برخی افراد، آبسه دندان می تواند بخش ها و نواحی اطراف دندان را تحت تأثیر قرار دهد. اما گاهی اوقات، آبسه روی خود لثه ها تشکیل می شود.
آبسه لثه که با نام آبسه پریودنتال هم نامیده می شود، یک عارضه دردناک است که می تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد.
بسیار مهم است که نشانه های این مشکل را تشخیص دهید تا در صورتی که دچار آن هستید به دندان پزشک مراجعه کنید.
دلایل آبسه و عفونت لثه
آبسه لثه به این علت ایجاد می شود که باکتری های درون دهان منجر به ایجاد عفونت در فضای بین دندان ها و لثه ها می شوند. برخی آبسه های لثه هم ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان هستند.
بیماری پریودنتال یک عارضه التهابی لثه است که وقتی ایجاد می شود که پلاک ها زیر لثه تجمع پیدا نمایند. پلاک یک لایه نازک بدون رنگ و چسبنده از باکتری ها است.
وقتی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور مرتب اتفاق نیفتد این پلاک ها از دندان جدا نمی شوند و بافت های اطراف دچار عفونت می شوند و همین، منجر به ایجاد آبسه می شود.
آبسه لثه حتی می تواند به علت پاکت پریودنتال هم ایجاد شود؛ پاکت پریودنتال فضایی است که در اثر بیماری های لثه در اطراف دندان ها ایجاد می شود.
باکتری ها می توانند در این فضا زندگی نمایند و اگر غذا و پلاک در این فضا محبوس شود، در این صورت باکتری ها رشد می نمایند.
وقتی سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد هم ممکن است آبسه لثه ایجاد شود، چون سیستم ایمنی ضعیف این توانایی را ندارد که با عفونت ها مقابله کند.
عواملی که می توانند سد دفاعی بدن را ضعیف نمایند عبارتند از خستگی، استرس، بیماری های مزمن.
نشانه های آبسه لثه
برخی بیماری های لثه و دهان ممکن است در ابتدا و مراحل اولیه قابل رویت نباشند و نشانه های کمی ایجاد نمایند؛ اما در خصوص آبسه لثه این طور نیست.
آبسه و عفونت لثه منجر به درد مداوم و شدیدی در ناحیه پالپ می شود و اگر دهان تان را باز کنید و به ناحیه دچار درد نگاه کنید، احتمالاً می توانید تورم و قرمزی را ببینید. نشانه های دیگر آبسه لثه عبارتند از:
- حساسیت به غذاها و نوشیدنی های گرم یا سرد
- درد موقع جویدن
- لق شدن دندان
- احساس مزه بد در دهان (به علت عفونت)
- تخلیه عفونت
- تب
نحوه تشخیص آبسه لثه
اگر متوجه درد، خرابی، بو و مزه عفونت در دهان شدید، این نشانه ها را نادیده نگیرید و هرچه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید.
دندان پزشک احتمالاً بر حسب نشانه ها می تواند آبسه لثه (و البته شاید مشکل دیگری) را تشخیص دهد. دندانپزشک لثه ها را معاینه می نماید و به دنبال نشانه های عفونت، مانند درد، تورم و قرمزی می شود.
دندان پزشک همراه با معاینه چشمی لثه ها، احتمالاً برای شما عکس برداری اشعه ایکس هم می نویسد تا بیماری های پریودنتال یا دندان دچار عفونت (در نتیجه عفونت پالپ) را پیدا کند.
این عکس همچنین به دندانپزشک یاری می نماید تا متوجه شود که آیا در اثر این عفونت دچار تحلیل استخوان شده اید یا نه.
نشانه های آبسه لثه ممکن است در طول زمان بهبود پیدا کند، اما حتی اگر آبسه باز و تخلیه شد هم باید به دندان پزشک مراجعه کنید تا عفونت را درمان کند.
درمان آبسه لثه
باید به یاد داشته باشید که عفونت لثه به خودی خود به طور کامل خوب نمی شود و حتماً برای درمان باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
درمان آبسه لثه شامل تخلیه آبسه و برداشتن هرگونه بقایای عفونت در پاکت پریودنتال است. همچنین دندانپزشک برای از بین بردن پلاک ها و رسوبات رو و زیر خط لثه از روش های پاکسازی عمیق استفاده می نماید.
تخلیه آبسه برای رفع کردن عفونت و پیشگیری از عوارض بعدی، بسیار ضروری است. تخلیه آبسه به این صورت انجام می شود که دندانپزشک روی آبسه یک برش ایجاد می نماید؛ در این فرآیند احتمالاً از مواد بی حس نماینده هم استفاده می شود.
دندانپزشک بر اساس نتیجه عکسبرداری تشخیص می دهد که تحلیل استخوان ایجاد شده یا نه، و بر اساس میزان تحلیل ایجاد شده شاید دندان را بکشد. البته ممکن است از روش هایی برای ترمیم استخوان تحلیل رفته یا بافت لثه استفاده کند.
آبسه لثه گاهی ممکن است پالپ دندان، یعنی مرکز دندان را هم تحت تأثیر قرار دهد. پالپ از رگ های خونی، عصب و بافت همبند تشکیل شده است. اگر پالپ دچار عفونت شود، ممکن است احتیاج به درمان ریشه دندان داشته باشید تا بخش آسیب دیده دندان خارج شود.
درمان دارویی عفونت لثه
علاوه بر درمان هایی که ذکر شد، دندانپزشک برای شما یک دوره آنتی بیوتیک هم تجویز می نماید. در صورتی که دندانپزشک به طور کامل نتواند آبسه را تخلیه کند، آنتی بیوتیک ها می تواند به کاهش تورم یاری و از عود مجدد عفونت جلوگیری نمایند.
همچنین می توانند مانع انتشار عفونت به دیگر نواحی بدن شوند. اگر درد دارید برای شما مسکن تجویز می شود.
هیچ راهی برای درمان کامل عفونت لثه در منزل وجود ندارد. برای کاهش درد و حساسیت تا زمانی که بتوانید به دکتر مراجعه کنید، دهانتان را با آب نمک گرم بشویید.
عوارض آبسه لثه
به هیچ وجه در خصوص درمان آبسه لثه سستی نکنید، چون اگر بدون درمان رهایش کنید، عفونت به عمق بافت لثه نفوذ می نماید و دندان ها و استخوان های اطراف را هم درگیر خواهد نمود.
این موضوع منجر به افزایش درد و تورم می شود. حتی ممکن است عفونت به بخش های دیگر صورت و بدن هم سرایت کند.
در موارد نادر، انتشار عفونت لثه و ورود آن به جریان خون منجر به بروز عارضه ای خطرناک به نام سِپسیس یا عفونت خون می شود که نشانه های آن عبارتند از:
- دمای بالای 38 درجه سانتیگراد
- مشکل در تنفس
- درد شکمی
- ضربان قلب بالا
پیشگیری از آبسه لثه
بهداشت خوب دهان و دندان برای پیشگیری از آبسه لثه ضروری است. باید به طور منظم، دندان ها را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
دو یا سه بار در طول روز، به خصوص بعد از غذا، مسواک بزنید. این کار باعث کاهش تجمع پلاک ها روی دندان و زیر خط لثه می شود. استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز هم باعث رفع شدن پلاک ها و بیرون آمدن غذاها از بین لثه ها می شود.
به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید و هر شش ماه از خدمات دندانپزشکی برای نظافت اساسی و حرفه ای دندان ها بهره ببرید.
وقتی به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید، او می تواند بهداشت دهان و دندان شما را کنترل کند، و خیلی سریع و پیش از گسترش بیماری ها متوجه حضور آن ها شود و درمان را شروع کند.
منبع: برترین هاگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت
سلو بلاگ: سلو بلاگ: محفلی برای هم اندیشی
پریها: پریها: اخبار، سرگرمی، ورزش، فال، پزشکی، سینما، هنر، گردشگری