ضرر اثبات شده برای محصولات تراریخته گزارش نشده است
به گزارش مهسان بلاگ، تهران- خبرنگاران- دبیر شورای مشورتی مرجع ملی ایمنی زیستی درباره عوارض احتمالی عوارض محصولات تراریخته برای مصرف کنندگان گفت: براساس پژوهش های متعددی که در دنیا منتشر شده، تاکنون هیچ ضرر اثبات شده ای در خصوص محصولات تراریخته در حوزه سلامت و محیط زیست وجود ندارد.
سمیرا کهک روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی خبرنگاران گفت: مقالات علمی متعدد و گزارش های رسمی زیادی وجود دارند که سلامت این محصولات را تایید می نمایند که از جمله این گزارش ها می توان به تحقیق 10 ساله اتحادیه اروپا و گزارش انجمن سلطنتی اروپا و مقالات منتشر شده در مجلات پلاس وان و نیچر اشاره نمود که همگی بر سلامت این محصولات صحه می گذارند.
وی اضافه نمود: سازمان بهداشت دنیای سلامت محصولات ترایخته ای که در بازار تجارت دنیای قرار دارند را مورد تایید قرار می دهد زیرا این محصولات، ارزیابی های ایمنی زیستی را جهت تایید سلامت پشت سر می گذارند.
عضو هیات مدیره انجمن ایمنی زیستی ایران گفت: اکنون 24 کشور در دنیا فراورینماینده محصولات تراریخته و حدود 196 کشور از جمله اتحادیه اروپایی مصرف نماینده این محصولات هستند.
کهک، کشورهای آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند را فراورینمایندگان عمده این محصولات اظهار داشت و اضافه نمود: البته کشورهایی مانند ژاپن و استرالیا هم محصولات تراریخته فراوری می نمایند.
وی گفت: آمریکا یک سری محصولات تراریخته فراوری می نماید که فقط برای مصرف داخلی این کشور است و اصلا صادر نمی گردد اما مازاد فراوری بعضی محصولات تراریخته مانند ذرت را به دیگر کشورها صادر می نماید.
عضو هیات مدیره انجمن ایمنی زیستی ایران ادامه داد: براساس آمارهای سازمان های بین المللی و سازمان های ذی صلاح داخلی، چهار محصول عمده از نوع تراریخته شامل ذرت، سویا، کلزا و پنبه در بازار تجارت دنیای مبادله می شوند.
وی درباره نوع محصولات تراریخته وارداتی به ایران گفت: عمده محصولات تراریخته وارداتی به کشور، سویا و ذرت است که به مصرف غذای دام می رسد.
دبیر شورای مشورتی مرجع ملی ایمنی زیستی اضافه نمود: از سوی دیگر روغن های خوراکی با منشا کلزا، سویا و ذرت نیز عمدتا از نوع تراریخته است که مصرف غذای انسان دارند و گفته می گردد ذرت هایی که جهت تهیه اسنک های حجیم استفاده می شوند نیز از نوع تراریخته هستند.
براساس گزارش های رسیده حدود 15 سال است که این محصولات وارد کشور ما می شوند.
** به زودی تمام شرکت های فراوری موادغذایی، برچسب های تراریخته را نصب می نمایند
وی در پاسخ به این سوال که چرا بعضی محصولات تراریخته برچسب ندارند؟ گفت: براساس اظهارات مسئولان وزارت بهداشت، به زودی تمامی شرکت های فراوری مواد غذایی که از محصولات تراریخته در ترکیبات خود استفاده می نمایند، ضوابط برچسب گذاری این محصولات را رعایت خواهند کرد.
کهک یادآور شد: براساس آئین نامه بند ب ماده 7 قانون ایمنی زیستی و اصلاحیه این آئین نامه که اسفند ماه سال جاری از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد و نیز تبصره ذیل بند چ ماده 31 قانون برنامه ششم توسعه، محصولات تراریخته احتیاجمند برچسب گذاری هستند.
وی اضافه نمود: بسیاری از شرکت های فراورینماینده مواد غذایی برچسب گذاری این محصولات را انجام می دهند و بسیاری دیگر نیز در حال تهیه و به روزرسانی برچسب های خود هستند.
کهک درباره ارتباط روند رو به رشد بیماری ها در سال های اخیر با مصرف محصولات تراریخته، گفت: پاسخ به این سوال با توجه به اطلاعات موجود و تحقیقات صورت گرفته، منفی است.
وی اضافه نمود: این محصولات ارزیابی های ایمنی زیستی را پشت سر می گذارنند و بعد از تایید سلامتی، مجوز فراوری گرفته و وارد بازار می شوند؛ فرآیندی که حتی در خصوص محصولات ارگانیک هم انجام نمی گیرد.
عضو هیات مدیره انجمن ایمنی زیستی ایران ادامه داد: افزایش بیماری ها می تواند ناشی از عوامل مختلف همچون آلودگی هوا، استفاده از محصولات ارگانیک تقلبی، استفاده از سموم شیمیایی خطرناک و استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی در کشاورزی باشد.
وی به کشت محصولات تراریخته در کشور اشاره نمود و گفت: شنیده ها حاکی از این است که پنبه تراریخته مقاوم به آفات و بی احتیاج از مصرف سموم در حال ورود به بازار است.
کهک در پاسخ به این سوال که آیا آزمایشگاهی برای تائید سلامت محصولات تراریخته در کشور وجود دارد؟، گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، 8 آزمایشگاه همکار و وزارت جهاد کشاورزی نیز دو آزمایشگا همکار در این زمینه دارند.
وی در پاسخ به اینکه آیا محصولات تراریخته وارداتی مورد ارزیابی مخاطره ای قرار می گیرد؟، بیان داشت: از سال 1393 در وزارت جهاد کشاورزی و از سال های دهه 80 در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ضوابطی برای ارزیابی محصولات وارداتی تراریخته به کشور شکل گرفت.
دبیر شورای مشورتی مرجع ملی ایمنی زیستی بیان داشت: طبق شیوه نامه صدور مجوز وزارت جهاد کشاورزی، محصولات تراریخته ای که با هدف مصرف خوراک دام وارد کشور می شوند، ضوابط سختگیرانه ایمنی زیستی را برای کسب مجوز طی می نمایند.
کهک ادامه داد: از جمله اینکه کشور صادرنماینده محصول تراریخته باید خودشان مصرف نماینده محصولات تراریخته باشند تا امکان صادرات به کشور ما فراهم گردد، از سوی دیگر طبق ضوابط وزارت بهداشت، محصولات تراریخته ای که برای مصارف انسانی قصد ورود به کشور را دارند باید مجوز غذای انسان از اتحادیه اروپا داشته باشند.
وی اعلام کرد: البته ضوابط دیگری نیز هست و آزمایشگاه های همکار برای انجام امور ایمنی زیستی از جمله ردیابی و شناسایی رخدادهای تراریخته در هر دو وزارتخانه بهداشت و جهادکشاورزی وجود دارند.
کهک به مزیت های محصولات تراریخته اشاره نمود و گفت: بعضی محصولات تراریخته با هدف ایجاد مقاومت به آفات و بیماری ها فراوری می شوند، پژوهش های زیادی در دنیا نشان داده اند که کشت این نوع محصولات تراریخته، مصرف سموم شیمیایی خطرناک را کاهش می دهند.
وی اضافه نمود: نتایج یکی از این پژوهش ها که در مجله Plos one منتشر شده، نشان می دهد که کشت محصولات تراریخته، مصرف سموم شیمیایی آفت کش را به میزان 37 درصد کاهش می دهد.
کهک ادامه داد: از سوی دیگر بعضی از این محصولات با هدف غنی سازی مواد غذایی با ویتامین ها و مواد معدنی همچون آهن فراوری می شوند به گونه ای که مصرف این محصولات می توانند مصرف قرص های مکمل ویتامین و مواد معدنی را کاهش دهد و با مصرف خوراکی سبزیجات، به میزان زیادی کمبود این مواد در بدن انسان جبران خواهد شد.
محصولات تراریخته یا اصلاح شده ژنتیکی براساس قانون ایمنی زیستی کشور محصولات تغییریافته ژنتیکی هستند که با استفاده از پیشرفت های زیست فناوری نوین و به کاربردن ابزارهای مهندسی ژنتیک با الهام از طبیعت فراوری می شوند.
صفات مفیدی همانند مقاومت به آفات و بیماری ها، مقاومت به سموم علف کش یا افزایش مواد معدنی و ویتامین ها از شاخصه های این محصولات است و آنها پس از طی مراحل ارزیابی های ایمنی زیستی و زیر نظر دستگاه های ذی صلاح، مجوز فراوری را دریافت نموده و سپس وارد بازار می شوند.
علمی ** 1201 ** 1055
منبع: ایرناگروه آبان لوکس: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را زا ما بخواهید.