مصرف نمک (سدیم) زیاد چه بلایی سر بدن ما می آورد؟

به گزارش مهسان بلاگ، 40 درصد از نمک خوراکی را که به آن سدیم کلرید هم می گویند، سدیم تشکیل داده است. گفته می گردد که فشار خون بالا، تحت تاثیر مصرف نمک زیاد است و این یعنی افراد مبتلا به این عارضه، به نمک حساس می شوند. حساسیت به نمک با افزایش سن تشدید می گردد. میزان مصرف توصیه شده سدیم، 2300 میلی گرم یا تقریبا یک قاشق چای خوری است .

مصرف نمک (سدیم) زیاد چه بلایی سر بدن ما می آورد؟
  • بهترین و بدترین مواد غذایی برای تقویت مغز

اما میزان مصرف سدیم روزانه بسیاری از افراد، بیش از مقدار توصیه شده است. این موضوع بیشتر به علت مصرف منابع پنهان سدیم، مثل مواد غذایی بسته بندی شده و غذاهای رستورانی است. سدیم به خوراکی های مختلف اضافه می گردد تا طعم بهتری بگیرند. در ادامه به معرفی خطرات مصرف نمک زیاد می پردازیم و به خوراکی هایی که حاوی سدیم زیاد هستند، اشاره می کنیم. در ادامه با خبرنگاران مگ همراه باشید.

سدیم چیست؟

نمک از تقریبا 40 درصد سدیم و 60 درصد کلرید تشکیل می گردد. معمولا از نمک برای طعم دادن یا افزایش ماندگاری مواد غذایی استفاده می گردد. سدیم یک ماده معدنی است که برای عملکرد اعصاب و عضلات لازم است.

سدیم در کنار کلرید ممکن است به حفظ تعادل آب و مواد معدنی در بدن یاری کند. با وجود اینکه سدیم فواید متعددی برای بدن دارد، اما مصرف بیش از حد آن می تواند تاثیرات منفی کوتاه مدت و بلندمدتی برای سلامتی داشته باشد.

عوارض جانبی مصرف نمک زیاد چیست؟

مصرف سدیم زیاد می تواند خطرات زیادی برای سلامتی بدن به همراه داشته باشد. این موضوع می تواند خطر ابتلا به عوارض زیر را افزایش دهد:

  • نفخ
  • نارسایی قلبی
  • سکته مغزی
  • پوکی استخوان
  • سردرد
  • بیماری کلیوی

بنابراین بهتر است حواس تان به میزان سدیم مصرفی خود باشد. حتما برچسب مواد تشکل دهنده روی محصولات را بخوانید تا مطمئن شوید حاوی مقدار زیادی سدیم نیستند. در ادامه به برخی از عوارض کوتاه مدت و بلندمدت مصرف نمک زیاد می پردازیم.

عوارض کوتاه مدت مصرف نمک زیاد

1. احتباس آب

ممکن است با وجود مصرف نمک زیاد، متوجه نفخ یا پف کردن خود نشوید. کلیه ها از آب اضافی بدن برای جبران میزان سدیم اضافی که خوردید، استفاده می نمایند. احتباس آب در بدن ممکن است منجر به التهاب، به ویژه در دست ها و پا گردد. این موضوع همچنین می تواند باعث گردد بیشتر از حالت معمول، اضافه وزن پیدا کنید.

2. بالا رفتن فشار خون

خوردن خوراکی های حاوی نمک زیاد می تواند منجر به افزایش فشار خون گردد. با این حال، ممکن است همه افراد این علائم را تجربه ننمایند. به طور مثال، تحقیقات عنوان نموده اند که افرادی که دچار مقاومت یا حساسیت به نمک هستند، ممکن است بعد از خوردن غذاهای سرشار از نمک، افزایش فشار خون را تجربه ننمایند.

  • همه چیز درباره فشار خون بالا؛ قاتل خاموش ایرانیان

باور بر این است که حساسیت بدن به نمک، تحت تاثیر ژنتیک و هورمون ها است . سن زیاد و چاقی هم ممکن است تاثیرات نمک را در افزایش فشار خون تشدید نمایند.

3. تشنگی شدید

خوردن غذاهایی که حاوی نمک زیاد هستند، می تواند منجر به خشکی لب ها و احساس تشنگی زیاد گردد. این موضوع باعث می گردد تمایل تان به نوشیدن آب بیشتر گردد. افزایش مصرف آب می تواند منجر به افزایش دفعات ادرار نسبت به حالت معمول گردد. نوشیدن بیش از حد آب همچنین می تواند منجر به عارضه ای به نام هیپوناترمی یا کم سدیمی خون گردد.

در این عارضه، سطح آب بدن افزایش پیدا می نماید و سلول ها متورم می شوند. اگر این عارضه درمان نگردد، منجر به گیجی، صرع، کما و حتی مرگ می گردد. سایر علائم کم سدیمی خون عبارتند از بی قراری، دشواری در تنفس و خوابیدن و همچنین کاهش دفعات ادرار.

عوارض بلندمدت مصرف نمک زیاد

1. سرطان معده

چندین مطالعه مصرف نمک زیاد را با افزایش خطر سرطان معده مرتبط دانسته اند . آنالیز صورت گرفته بر روی بیش از 268 هزار نفر مطرح نمود که افرادی که نمک بیشتری مصرف کردند، با خطر بیشتر سرطان معده روبرو شدند.

یک مطالعه دیگر نشان داد که افرادی که نمک زیادتری مصرف کردند، نسبت به کسانی که نمک کمتری خوردند، دو برابر بیشتر در معرض سرطان معده قرار داشتند. متخصصان باور دارند خوردن مواد غذایی سرشار از نمک باعث ایجا زخم و التهاب در پوشش معده می گردد که این موضوع افراد را مستعد سرطان معده می نماید.

2. بیماری قلبی و مرگ زودرس

رابطه بین رژیم غذایی حاوی نمک زیاد، بیماری قلبی و مرگ زودرس بحث برانگیز است. برخی از مطالعات عنوان می نمایند که مصرف نمک زیاد منجر به افزایش فشار خون و تنگ شدن رگ ها و سرخرگ ها می گردد. این تغییرات با افزایش خطر بیماری قلبی و مرگ زودرس همراه هستند.

  • 8 قانون در رژیم غذایی که سلامت قلب شما را تضمین می نمایند

به طور مثال، یک مطالعه نشان داد که افرادی که در روز کمتر از 5.8 گرم نمک مصرف کردند، کمترین میزان مرگ ومیر را داشتند. این در حالی است که افرادی که بیشتر از 15 گرم نمک در روز مصرف کردند، بیشترین میزان مرگ ومیر را داشتند.

منابع پنهان سدیم

برخی از مواد غذایی حاوی سدیم هستند، اما ما از وجود سدیم در آن ها بی خبر هستیم. در ادامه به برخی از خوراکی ها که حاوی مقدار زیادی سدیم هستند، اشاره می کنیم.

1. میگو

معمولا به میگوی بسته بندی شده و یخ زده برای اینکه طعم بهتری بگیرد، نمک و نگهدارنده های سرشار از سدیم اضافه می نمایند. به طور مثال، تری پلی فسفات سدیم معمولا به میگوهای بسته بندی شده اضافه می گردد تا رطوبت آن هنگام گرم کردن کمتر از دست برود.

85 گرم میگوی یخ زده حاوی 800 میلی گرم سدیم است که 35 درصد از میزان مصرف توصیه شده در روز محسوب می گردد. میگوی تازه و بدون نمک و مواد نگهدارنده، فقط 101 میلی گرم سدیم دارد. پس هنگام خرید میگو، به دنبال میگوی تازه باشید.

2. سوپ آماده

سوپ های آماده و کنسرو شده، حاوی مقدار زیادی سدیم هستند. سدیم این سوپ ها ناشی از نمک است، اگرچه برخی از سوپ ها حاوی طعم دهنده های سرشار از سدیم، مثل مونوسدیم گلومات (MGS) هستند. یک فنجان (245 گرم) سوپ کنسرو شده به طور میانگین حاوی 700 میلی گرم سدیم است.

3. ژامبون

ژامبون هم یکی دیگر از خوراکی هایی است که سدیم بالایی دارد. 85 گرم ژامبون به طور میانگین حاوی 1.117 میلی گرم سدیم یا 84 درصد از میزان مصرف توصیه شده در روز است. بنابراین مصرف ژامبون را در رژیم غذایی خود محدود کنید.

4. پنیر کاتیج

پنیر کاتیج منبع خوب کلسیم و منبع عالی پروتئین به شمار می رود، اما میزان نمک آن هم نسبتا بالا است. نصف فنجان (113 گرم) پنیر کاتیج به طور میانگین 350 میلی گرم سدیم دارد. نمک موجود در پنیر کاتیج نه تنها به آن طعم می دهد، بلکه به عنوان یک نگهدارنده هم عمل می نماید.

بنابراین معمولا نوع کم سدیم آن را پیدا نخواهید کرد. با این حال، یک مطالعه به این نتیجه رسید که شستن پنیر کاتیج به مدت 3 دقیقه زیر آب و سپس خشک کردن آن می تواند تا 63 درصد میزان سدیم آن را کاهش دهد.

5. سس سالاد

مقداری از سدیم موجود در سس سالاد، ناشی از نمک است. علاوه بر این، برخی از برندها به سس ها طعم دهنده های حاوی سدیم اضافه می نمایند. دو قاشق غذاخوری (28 گرم) سس سالاد به طور میانگین حاوی 304 میلی گرم سدیم است. بهترین کار این است که خودتان در خانه با روغن زیتون و سرکه یک سس خوشمزه درست کنید.

6. پیتزا

پیتزا هم سدیم زیادی دارد. بسیاری از مواد تشکیل دهنده پیتزا مثل پنیر، سس، خمیر و گوشت فرآوری شده همگی حاوی مقدار زیادی سدیم هستند. بنابراین سعی کنید بیشتر از یک تکه پیتزا نخورید و برای اینکه سیر شوید، در کنار پیتزا، سالاد حاوی سبزیجات دارای برگ سبز با سس کم سدیم بخورید.

140 گرم پیتزای یخ زده، به طور میانگین 765 میلی گرم سدیم دارد. پیتزاهای رستورانی حتی بیش از این مقدار، یعنی 957 میلی گرم سدیم دارند.

7. ساندویچ

ساندویچ هم از آن دسته از غذاهایی است که باید مصرف آن را محدود کنید، چون حاوی سدیم زیاد است. نان، گوشت فرآوری شده و پنیر، که از آن ها در تهیه ساندویچ استفاده می گردد، دارای سدیم زیادی هستند. بهتر است در تهیه ساندویچ، از مواد فرآوری نشده مثل سینه مرغ، آووکادو یا گوجه فرنگی بهره ببرید تا تبدیل به یک گزینه سالم تر گردد.

8. آب مرغ و آب گوشت آماده

آب مرغ و آب گوشت آماده که معمولا در سوپ ها استفاده می شوند، نمک زیادی دارند. به طور مثال، 240 میلی لیتر آب گوشت حاوی 782 میلی گرم سدیم است. آب مرغ و آب سبزیجات هم به طور مشابه دارای مقدار زیادی سدیم هستند. به جای خرید آب مرغ و آب گوشت آماده، خودتان در خانه آن ها را درست کنید.

9. پنیر فرآوری شده

پنیر فرآوری شده، نسبت به پنیر معمولی سدیم بیشتری دارند. 28 گرم پنیر فرآوری شده حاوی 337 میلی گرم سدیم است.

10. سس گوجه فرنگی

اگر فکر می کنید سس گوجه فرنگی سدیم زیادی ندارد، باید به شما بگوییم که اشتباه می کنید. یک چهارم فنجان (62 گرم) سس گوجه فرنگی، 321 میلی گرم سدیم دارد.

  • رژیم غذایی مونو چیست، چه فواید و چه عوارضی دارد؟

نکته انتهای

مصرف نمک زیاد می تواند خطرات جدی را برای سلامتی به دنبال داشته باشد. در این مقاله از خبرنگاران مگ به معرفی عوارض کوتاه مدت و بلندمدت مصرف نمک زیاد پرداختیم. در انتها هم به معرفی منابع پنهان سدیم پرداختیم . حواس تان به سدیم مصرفی تان باشد و حتما برچسب مواد تشکیل دهنده روی خوراکی های بسته بندی شده را بخوانید تا متوجه میزان سدیم موجود در آن ها شوید .

منبع: health line, health line

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 28 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 28 اردیبهشت 1401 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 76584

به "مصرف نمک (سدیم) زیاد چه بلایی سر بدن ما می آورد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مصرف نمک (سدیم) زیاد چه بلایی سر بدن ما می آورد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید