همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای تازه به ایران رسیده؟

به گزارش مهسان بلاگ، خبرنگاران، درحالی که دانشمندان با گونه دلتا ویروس کرونا درگیر بوده و در پی راه حلی برای کاهش شیوع این واریانت بودند، برخی کشور ها با سویه جدیدی از ویروس کرونا با نام لامبدا روبرو شده اند. به اعتقاد متخصصان، کرونای لامبدا علاوه بر اینکه کشنده تر از گونه دلتا است، اندازه انتقال پذیری آن هم بیشتر است.

همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای تازه به ایران رسیده؟

به گزارش خبرنگاران، سویه لامبدا (Lambda) با نام علمی C.37، نخستین بار اواخر سال 2020 در کشور پرو شناسایی شد و به سرعت به سایر کشور های اروپایی رسید. این بیماری در حال حاضر در بیش از 30 کشور دنیا مشاهده شده است. به گفته دانشمندان اگر از پیشرفت این ویروس جلوگیری نشود، همچون سویه دلتا به ویروسی غالب در بیشتر کشورهای دنیا تبدیل می شود.

سازمان بهداشت دنیای اعلام کرده لامبدا موجب 82 درصد ابتلا در ماه مه و ژوئن در پرو بوده که بالاترین نرخ مرگ ومیر دنیا را هم رقم زده است.

همچنین بهداشت عمومی انگلستان با انتشار یادداشتی اعلام کرده است: تعداد معدودی از موارد ناشی از لامبدا در این کشور شناسایی شده است. این ویروس عامل بالقوه افزایش انتقال یا افزایش احتمال مقاومت در برابر آنتی بادی های خنثی کننده شناخته می شود.

به گفته ماریا کرخووا، رئیس تیم فنی واحد بیماری های اضطراری سازمان بهداشت دنیای، این نوع ویروس نسبتاً جوان، بیشتر در قاره آمریکا به ثبت رسیده، درحالیکه بیش از 30 کشور دیگر هم وجود دارد. به گفته او، سازمان با دقت نوع لامبدا را زیر نظر دارد و با سازمان بهداشت دنیای همکاری کرده است تا اطلاعاتی را در مورد توسعه این ویروس بدست آورد.

به گفته کارشناسان، کرونای لامبدا الگویی منحصربه فرد از هفت جهش در پروتئین سنبله است که ویروس از آن برای آلوده کردن سلول های انسانی استفاده می کند.

علائم گونه لامبدا ویروس کرونا و پیشگیری از آن

براساس اعلام سازمان بهداشت دنیای و متخصصان عفونی علائم مبتلایان به کرونای لامبدا با دیگر سویه ها مشترک است. علائم اصلی شامل تب، سرفه خشک، تنگی نفس و خستگی است. علائم کمتر شایعی هم وجود دارد که شامل درد، گلودرد، اسهال، ورم ملتحمه، سردرد، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست و پا می شوند.

بنابر اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بروز بیماری ها در آمریکا (CDC)، افراد باید همچنان از ماسک استفاده کنند، فاصله اجتماعی خود از دیگران را حفظ کنند، دستان خود را به صورت مرتب بشویند و از حضور در مکان های شلوغ با تهویه نامناسب هم دوری کنند. همچنین دریافت واکسن کرونا هم یکی از مؤثرترین روش های پیشگیری از بروز بیماری کووید -19 در نظر گرفته شده است.

میزان اثربخشی واکسن ها در برابر کرونای لامبدا

به اعتقاد متخصصان، پروتئین سنبله نوع لامبدا، الگوی منحصربه فرد از هفت جهش (Δ246-252, G 75 V, T 76 I, L 452 Q, F 490 S, D 614 G, T 859 N) دارد که L 452 Q آن مشابه جهش L 452 R گزارش شده در انواع دلتا و اپسیلون است.

گروهی از محققان دانشگاه شیلی، سانتیاگو به منظور بررسی میزان اثربخشی واکسن کرونا بر گونه لامبدا ویروس کرونا مطالعه نوی انجام داده اند. این محققان با استفاده از نمونه های خون کارکنان بهداشتی محلی که دو دوز واکسن کروناوکس (CoronaVac) چین را دریافت کرده بودند، به مطالعه درباره اثر لامبدا بر عفونت ویروسی پرداختند.

نتایج تحقیقات نشان می دهد که لامبدا نسبت به سویه گاما و آلفا عفونی تر است و بهتر می تواند از آنتی بادی های تولید شده از واکسیناسیون فرار کند و ممکن است خصوصیات مشابهی از عفونت دلتا داشته باشد. اما متخصصان بهداشت معتقدند که برای اثبات این واقعیت به اطلاعات بیشتری نیاز است.

همچنین دانشکده پزشکی گروسمن نیویورک هم مطالعاتی در این زمینه انجام داده اند که هنوز نتایج آن از طریق محققان تکرار نشده است. اما طبق نتایج اولیه ای که در سوم جولای منتشر شد، گویا واکسن های mRNA می توانند در برابر سویه لامبدا موثر باشند.

البته این تحقیقات نیاز به تکرار و بررسی های بیشتری دارد بهداشت عمومی انگلیس در این باره گفته است: در حال حاضر، هیچ مدرکی وجود ندارد که این سویه باعث بیماری شدیدتر یا کاهش تاثیر واکسن هایی کنونی شود.

تأثیر رژیم غذایی بر سویه لامبدا

به اعتقاد دانشمندان، عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های تنفسی از جمله بیماری کووید -19 دارد که با تغذیه مناسب تقویت می شود.

یکی از عوامل افزایش میزان ابتلا به کرونای لامبدا، وجود بیماری های زمینه ای مانند دیابت و بیماری های ریوی، قلبی، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است.

به گفته متخصصان کمبود دریافت مواد غذایی و کمبود ویتامین هایی مانند ویتامین C و A و D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلا به بیماری ها را افزایش می دهد؛ بنابراین مصرف روزانه منابع غذایی دارای ویتامین C مانند سبزی و سالاد همراه با غذایی می تواند مقاومت بدن را در مقابل انواع بیماری ها از جمله کرونا افزایش دهد.

همچنین میوه هایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزی هایی مانند انواع کلم، گل کلم، شلغم، فلفل سبز، فلفل دلمه ای، جعفری، پیازچه، شاهی، گوجه فرنگی از منابع غذایی دارای ویتامین C محسوب می شوند. هویج، کدو حلوایی و سبزی های سبز تیره مانند اسفناج، برگ چغندر و برگ های تیره رنگ کاهو هم از منابع خوب ویتامین A هستند.

کرونای لامبدا به ایران رسیده است؟

مدتی پیش برخی رسانه ها از شناسایی نوع نو جهش کروناویروس در گیلان خبر دادند. از همین رو دکتر انوش دهنادی مقدم، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گیلان به این خبر واکنش نشان داد و گفت: با توجه به شایعه پخش ویروس لامبدا در گیلان تا کنون موردی از این نوع ویروس کوید 19 در استان دیده نشده است.

همچنین مینو محرز استاد دانشگاه و عضو اتاق فکر واکسن، گفته که طبق تحقیقات واریانت نو کرونا تحت نام لامبدا از قدرت سرایت و انتقال بیماری بالاتری نسبت به جهش های قبلی برخوردار بوده و احتمالا شدت بیماری اش هم بیشتر از نوع های قبلی کروناست. اما خوشبختانه واریانت نو لامبدا در کشور ما شیوع پیدا نکرده است.

او می گوید: ویروس کرونا برعکس ویروس های مرس و سارس هر چقدر تغییر پیدا کرده و جهش می یابد قدرت آن بیشتر از واریانت های قبلی خود می شود. واریانت نو لامبدا جوانان را بیشتر از نوع های قبلی درگیر می کند. اگر مردم فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نکنند، باعث می شود تا ابتلای یکی از اعضا، همه افراد خانواده را درگیر کند.

بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

دور زمین: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله سرگرمی و گردشگری

منبع: فرارو
انتشار: 15 شهریور 1400 بروزرسانی: 15 شهریور 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 92627

به "همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای تازه به ایران رسیده؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همه چیز درباره کرونا لامبدا؛ کرونای تازه به ایران رسیده؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید