هیاهو برای فقط 100 میلیون دلار

به گزارش مهسان بلاگ، اخذ مالیات بر خانه های لوکس بالاخره به ایستگاه اجرا رسید و بر اساس آن، تا انتها سال، دولت حدود 700 میلیارد تومان عایدی مالیاتی تازه خواهد داشت. از دیگر سو، اما پیش بینی شده که عایدی دولت از محل اخذ مالیات بر خانه های خالی (طرح دیگرِ دولت و مجلس در زمینه توسعه تور مالیاتی کشور) هم تنها حدود 2 هزار میلیارد تومان باشد.

هیاهو برای فقط 100 میلیون دلار

به این ترتیب، با احتساب دلار 27 هزار تومانی، این 2 طرح بر روی هم تنها 100 میلیون دلار عایدیزایی تازه برای خزانه کشور در پی خواهند داشت، عددی که از عایدی یک روز صادرات نفت ایران در شرایط عادی هم کمتر است.

ثروتمندان چگونه مالیات مسکن می دهد؟

به گزارش خبرنگاران، اخذ مالیات بر خانه های لوکس بالاخره شروع شد و البته، ظاهراً نظام تقنینی و اجرایی ایران، باز هم سرنا را از سر گشادش نواخته است. بر این اساس، قرار است املاک مسکونی در ایران به 6 رده دسته بندی شوند و بر اساس این رده بندی قیمتی، مالیات تازه از آن ها اخذ گردد.

جزئیات این مالیات تازه به این شکل است که برای خانه هایی با ارزش روزِ کمتر از 10 میلیارد تومان (رده اول)، مالیاتی اخذ نمی گردد. برای املاکی با ارزش روز بین 10 تا 15 میلیارد تومان (رده دوم)، معادل 0.1 درصد از ارزش روز ملک (مازاد بر 10 میلیارد تومان اولیه) مالیات پیش بینی شده است.

در رده سوم، یعنی املاکی که بین 15 تا 25 میلیارد تومان ارزش روز دارند، 0.2 درصد نسبت به مازاد 10 میلیارد تومان اولیه، مالیات سالانه اخذ می گردد. در رده چهارم، یعنی املاکی که ارزش روز آن ها بین 25 تا 40 میلیارد تومان است، معادل 0.3 درصد از ارزش روز ملک نسبت به مازاد 10 میلیارد تومان اولیه، مالیات اخذ می گردد.

در رده پنجم، یعنی برای املاکی که بین 40 تا 60 میلیارد تومان ارزش روز دارند، اندازه مالیات به 0.4 درصد از ارزش روز ملک می رسد و در رده ششم، یعنی املاکی با ارزش روز بالاتر از 60 میلیارد تومان، معادل سالانه 0.5 درصد از ارزش روز ملک (در قیاس با مازاد 10 میلیارد تومان اولیه) مالیات اخذ خواهد شد.

مالیاتی کمتر از شارژ واحد های مسکونی

اما مشکل کجا است؟ نخست اینکه بر اساس اطلاعات موجود در خصوص تعداد املاک به اصطلاح لوکس که مشمول این مالیات می شوند، مبلغ نهایی مالیات چندان بالا نخواهد بود. (بر اساس قانون بودجه سال 1400 کشور، عایدی حاصل از این نوع مالیات، تنها حدود 700 میلیارد تومان پیش بینی شده است.)

رقم واقعی مالیاتی که دولت از صاحبان این املاک اخذ می نماید هم بسیار پایین و در مواردی حتی کمتر از شارژ سالیانه این املاک است. به عنوان نمونه، مالک یک خانه مسکونی 15 میلیارد تومانی، سالانه تنها 5 میلیون تومان (ماهانه کمتر از 500 هزار تومان) مالیات خواهد داد. این در حالی است که شارژ ماهانه همین واحد مسکونی و نیز هزینه های آب، برق و گاز آن، احتمالاً ماهانه بیش از یک میلیون تومان خواهد بود.

آنالیز ها نشان می دهند که کف مالیات سالانه املاک در دنیا 0.16 درصد و در آمریکا حدود 0.2 درصد است و این تازه برای املاکی است که ارزش حداقلی دارند و مالیات املاک در منطقه ها مرفه، حتی بالاتر هم هست.

همزمان، طرح مجلس و دولت برای اخذ مالیات از واحد های مسکونی خالی از سکنه (که چند بار در مرحله شناسایی و خوداظهاری با شکست روبرو شده) نیز چندان عایدیی برای دولت نخواهد داشت. بر این اساس، پیش بینی ها نشان می دهند که این دسته از املاک نیز تنها در حدود سالانه 2 هزار میلیارد تومان عایدیزایی برای دولت در پی خواهند داشت.

به این ترتیب، مجموع عایدی این 2 طرح مالیاتی تازه، سالانه حدود 2 هزار و 700 میلیارد تومان (با احتساب دلار 27 هزار تومانی، تنها حدود 100 میلیون دلار) خواهد بود. این رقم، در شرایط عادیِ فروش و صادرات نفت از سوی ایران، از عایدی صادراتی یک روز کشور هم کمتر است.

آیا تصویب این قوانین اصلاً ارزشش را داشت؟

به این ترتیب، عجیب است که کلیت ساختار تقنینی و اجرایی کشور، با صرف زمان و هزینه، طرحی را مصوب و اجرا می نماید که در عمل دردی را از خزانه کشور درمان نخواهد کرد. اما اگر بخواهیم مقایسه ای صورت دهیم، مجلس برای برگزاری جلساتش چقدر هزینه می نماید؟

خبرگزاری صدا و سیما، چند ماه پیش گزارشی منتشر کرد که نشان می داد هزینه برگزاری جلسات علنی مجلس شورای اسلامی چقدر است و به عبارت ساده، مجلسی ها برای تصویب قوانین چقدر برای ایرانی ها خرج می تراشند؟

بر اساس این گزارش، هزینه برگزاری هر دقیقه از جلسات علنی مجلس شورای اسلامی، 21 میلیون تومان (در هر ثانیه 350 هزار تومان) است و در یک جلسه علنیِ یک ساعته در مجلس، یک میلیارد تومان هزینه می گردد. به این ترتیب، هزینه جلسات علنی بهارستان نشینان، سالانه حدود هزار و 150 میلیارد تومان است.

این هزینه تنها مربوط به جلسات علنی است و هزینه جلسات غیرعلنی و جلسات کمیسیون ها را در بر نمی گیرد. با احتساب آن موارد، هزینه نشستن نمایندگان بر جایگاه های چرمیِ سبز در مجلس، می تواند سالانه چند هزار میلیارد تومان باشد. (این هزینه ها در بودجه عمومی کشور محاسبه شده اند.)

به این ترتیب، می توان پرسید آیا تمام هیاهو ها برای تصویب قوانین مالیات بر خانه های خالی و مالیات بر املاک لوکس، واقعاً ارزش داشته است و چرا حالا که قوانینی این چنینی تصویب شده، واقعاً یک بار برای همواره ابرثروتمندان ایرانی مالیاتی را که باید بپردازند، نمی پردازند؟

cicagraphic.ir: مجله گرافیک | همه چیز درباره طراحی بصری و گرافیکی

cruisero.ir: کشتی کروز، نمایندگی کشتی کروز ایران، MSC، تور نوروز، بهار، تابستان، پاییز، زمستان کشتی کروز

منبع: فرارو
انتشار: 2 آذر 1400 بروزرسانی: 2 آذر 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 99136

به "هیاهو برای فقط 100 میلیون دلار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هیاهو برای فقط 100 میلیون دلار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید