اجرای الگوی کشت تنها نسخه شفابخش کشاورزی کشور
به گزارش مهسان بلاگ، با گذشت بیش از 10 سال از مطرح شدن طرح الگوی کشت، اما این مصوبه همچنان در بلاتکلیفی به سر می برد.

به گزارش خبرنگار، با گذشت بیش از 10 سال از مطرح شدن طرح الگوی کشت، اما این مصوبه همچنان بلاتکیف مانده است و عدم اجرای آن خسارت های جبران ناپذیری را به بخش کشاورزی و اقتصاد کشور وارد می نماید.
با وجود آنکه غفلت از اجرای مصوبه الگوی کشت یکی از بزرگترین نقدها وارده به وزارت جهاد کشاورزی به شمار می رود، اما مسئولان این وزارتخانه همچنان برنامه مدونی برای این طرح ندارند، کما اینکه سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در ماه های اخیر بارها از اجرای مصوبه الگوی کشت در آینده نزدیک اطلاع داد که متاسفانه بنابر اظهارات دست اندرکاران بخش کشاورزی افق روشنی پیش رو نیست.
بسیاری از فعالان بخش کشاورزی معتقدند که مصوبه الگوی کشت به سبب نبود بانک اطلاعاتی و آماری دقیق در بخش کشاورزی اجرا نشده است که این امر منجر به تخریب منابع پایه و چالش جدی در بخش کشاورزی شده است.
با توجه به آنکه اجرای الگوی کشت در توسعه صادرات کالاهای غیرنفتی و تنظیم بازار داخل از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند در تحقق شعار سال نقش اساسی داشته باشد، حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از دلایل اجرا نشدن مصوبه الگوی کشت با خبر شویم:
محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت وگو با خبرنگار ، با اشاره به اینکه مصوبه الگوی کشت تنها با ایجاد زیرساخت لازم اجرا می گردد، اظهار کرد: ایجاد زیرساخت اولیه برای اجرای مصوبه الگوی کشت در کشور احتیاجمند بانک اطلاعاتی و آماری دقیق از تعداد بهره برداران، سطح زیرکشت، آمایش سرزمین و پتانسیل هر منطقه است.
او با اشاره به اینکه آمار دقیقق در بخش کشاورزی نداریم، اضافه کرد: بیشتر آمارهای موجود در بخش کشاورزی بر مبنای خود اظهاری است که نمی توان ادعا کرد این آمار دقیق و بر مبنای اطلاعات واقعی است.
ملک زاده با اشاره به اینکه با اجرای الگوی کشت دیگر کشاورزان دغدغه بازار فروش محصولات را ندارند، اضافه کرد: با اجرای الگوی کشت و پیدا شدن بازار مصرف علاوه بر تنظیم بازار محصولات کشاورزی این اطمینان را به کشاورزان می دهیم که آنها دیگر دغدغه خاطری بابت فروش محصولاتشان ندارند، این درحالی است که هم اکنون هیچ دستگاهی مسئولیت تضمین خرید محصولات فراوریی کشاورزان را نمی دهد که این امر مسائل متعددی در تنظیم بازار ایجاد می نماید.
رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی ادامه داد: در حال حاضر کشاورزان از آینده فراوری محصولاتشان اطمینان خاطر ندارند، در حالیکه با اجرای زیرساخت های لازم و تضمین خرید محصولات، کشاورزان حاضرند هر محصولی که دولت بر آن تاکید دارد، بکارند.
او نبود اطمینان خاطر از آینده فراوری و زیرساخت های لازم در بخش کشاورزی را 2 ضعف پیش روی اجرانشدن مصوبه الگوی کشت بیان نمود و گفت: با ایجاد بانک اطلاعاتی دقیق و بازار مصرف محصولات کشاورزی، مصوبه الگوی کشت به طور کامل اجرا خواهد شد که با این وجود دیگر فراورینمایندگان و مصرف نمایندگان از حیث نوسانات قیمت در بازار متضرر نخواهند شد.
سید جعفر حسینی مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت وگو با خبرنگار ، با انتقاد از بی توجهی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به مصوبه الگوی کشت اظهار کرد: بنابر تبصره 6 قانون افزایش بهره وری و طبق برنامه پنج ساله ششم توسعه، وزارت جهاد کشاورزی مکلف به تعریف و برنامه ریزی برای الگوی کشت بود که متاسفانه از سال 88 تا به امروز اجرای این مصوبه بلاتکلیف مانده است .
او اضافه کرد: آمارها حاکی از آن است که الگوی کشت تعریف شده ای از سوی وزارت جهاد کشاورزی برای سال 99 نداریم چرا که اجرای این مصوبه در ابتدا به برنامه ریزی و آمار دقیق احتیاج دارد که متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی آمار دقیقی از فراوری کشت ندارد.
به گفته حسینی، تا زمانی که آمار و اطلاعات دقیقی از فراوری در دسترس نباشد یا آمایش سرزمین به طور دقیق انجام نگردد، نمی توان برنامه دقیقی برای الگوی کشت داشت.
مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی ادامه داد: بنابر اختلاف مشهود وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو، اجرای الگوی کشت تنها شعاری زیباست که با این وجود نمی توان انتظار داشت که سال جاری الگوی کشت در کشور اجرا گردد .
علی خان محمدی مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی گفت وگو با خبرنگار ضمن انتقاد از بی توجهی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به اجرای مصوبه الگوی کشت اظهار کرد: سال 88 مصوبه الگوی کشت در کشور مصوب و ابلاغ شد که متاسفانه به سبب نبود برنامه ریزی و امکانات لازم اجرا نشده است.
او اضافه کرد: اگر دولت به هر دلیلی قادر به خرید تضمینی محصولات کشاورزی نیست، امور را به تشکل ها واگذار کند تا با اجرای الگوی کشت و کشت قراردادی بنابر سفارش اقدام به کشت نمایند.
خان محمدی با تاکید بر این موضوع که کشاورزان باید از آینده فراوری آسوده خاطر باشند، بیان نمود: اگر کشاورزان از بازار فروش محصول فراورییشان اطمینان خاطر داشته باشند، حاضرند هر محصولی را که دولت برحسب پتانسیل آن منطقه در نظر بگیرد، بکارند.
مدیرعامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی در انتها تنها نسخه شفابخش کشاورزی کشور را اجرای الگوی کشت و کشاورزی قراردادی برشمرد و گفت: اگر مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی فراوری با گذشت بیش از 10 سال مصوبه الگوی کشت را در کشور اجرا نمایند، علاوه بر برطرف دغدغه خاطر فراورینمایندگان ناشی از مازاد یا کاهش فراوری دیگر شاهد مسائل تنظیم بازار و نوسان قیمت ها به واسطه حذف دلالان نخواهیم بود.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوانمجله ابوذریون: نگاهی اجمالی به رویدادهای روز ایران و جهان
عکسفا: مجله عکسفا، عکسها و رویدادهای اخیر دنیا