نهمین سالروز درگذشت پدر گرافیک ایران برگزار گردید
به گزارش مهسان بلاگ، خبرنگاران: شمار زیادی از علاقه مندان به هنر، همراه با هنرمندان نام آشنای ایران یاد و خاطر مرتضی ممیز را در نهمین سالروز درگذشتش گرامی داشتند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرنگاران، مراسم بزرگداشت زنده یاد مرتضی ممیز هنرمند فقید عرصه طراحی و گرافیک ایران با حضور پرشمار علاقه مندان، هنرمندان، مهمانان خارجی عصر روز آدینه هفتم آذرماه در خانه هنرمندان ایران برگزار گردید.
در ابتدای این مراسم، امرالله فرهادی که اجرای این بزرگداشت را عهده دار بود، در سخنان کوتاهی ضمن خوشامدگویی به حاضران، اظهار کرد: زنده یاد مرتضی ممیز هنرمندی بزرگ بود که نقش بسزایی را هنر ایران ایفا کرد و آثار ماندگاری را از خود برجای گذاشت.
او ضمن توضیحاتی درباره آثار زنده یاد مرتضی ممیز، به کاری پیپو هنرمند گرافیست فنلاندی برای حضور در مراسم بزرگداشت هنرمند فقید ایران خیر مقدم گفت.
در ادامه این مراسم انوشیروان روحانی فرزنده زنده یاد مرتضی ممیز حضور پیپو را در ایران اتفاقی شاد نماینده مطرح کرد و گفت: کاری پیپو تنها یک هنرمند بین المللی نیست، بلکه یکی از بهترین هنرمندان منطقه اسکاندیناوی است. این هنرمند به قدری رفتار شایسته دارد که با نخستین ایمیلی که به او ارسال کردیم، موافقت خود را برای حضور در ایران گفت.
وی ادامه داد: البته ما دوست داریم علاوه بر فنلاند با دیگر کشورهای دنیا نیز تعامل هنری داشته باشیم و ضمن دعوت از هنرمندان مختلف دنیا از دانش آنها نیز بهر ببریم.
در بخش دیگر از این مراسم مجید سرسنگی مدیرعامل خانه هنرمندان ایران با ستایش شخصیت زنده یاد مرتضی ممیز، خاطر نشان کرد: مرتضی ممیز انسانی بود که سالیان درازی را برای علاقه اش کوشش کرد و به آموزش هنر پرداخت.
وی اضافه نمود: هنر ایران و هنرمندانش هیچ گاه مرتضی ممیز را از یاد نمی برد و این هنرمند و آثارش را به یاد می سپارند.
سرسنگی با ابراز تاسف نسبت به از دست دادن چندین هنرمند در هفته های اخیر اظهار کرد: در مدت اخیر مرتضی پاشایی، مجید بهرامی، عظیم جوان روح و ... را از دست دادیم، که این واقعیت را به ما یاد آور می گردد هنرمندان از میان ما می فرایند و مهم این است که با هنرمندان در طول حیاتشات چطور برخورد می گردد.
مدیرعامل خانه هنرمندان ایران اضافه نمود: در بحث میراث فرهنگی، حفظ یک اثر دارای اهمیت بسیاری است و وقتی آن اثر تخریب می گردد، بسیاری می گویند چرا آن اثر تخریب شده است و متاسفانه در این بین یادی از هنرمند و معمار سازنده اش نمی نمایند، در صورتی که سازنده بنا از خود آن بنا اهمیت بیشتری دارد.
وی با تاکید بر توجه نسبت به هنرمندان، گفت: بهتر است به خود هنرمند توجه گردد تا به آثاری که از او به یادگار می ماند.
البته سخنان سرسنگی، با واکنش امرالله فرهادی همراه شد و او خطاب به مدیر عامل خانه هنرمندان ایران گفت: بهتر است به جای آنکه گفتید قدری به هنرمندان توجه گردد، می گفتید خیلی به هنرمندان توجه گردد، تا شاید نسبت به هنرمندان آنطور که باید و شاید توجه گردد.
هری کمراینن سفیر کشور فنلاد هم در سخنان کوتاهی ضمن ستایش فرهنگ و هنر ایران بر علاقه خود به آن تاکید نمود.
در بخش دیگری از این مراسم ابراهیم حقیقی هنرمند عرصه طراحی و گرافیک ایران در سخنانی در خصوص زنده یاد مرتضی ممیز، اظهار کرد: ممیز به ما یاد داد تا چگونه بسازیم و خلق کنیم. حتی در نبودش نیز آثارش برای ما به یادگار مانده است و نکات زیادی را به ما می آموزد.
وی خاطر نشان کرد: نبود انسان ها شاید چندان مهم نباشد، مهم آن چیزی است که هر انسانی از نقطه شروع تا انتها می سازد و به یادگار می ماند.
حقیقی در حالی که بغض گلویش را گرفته بود، متنی را در رثای زنده یاد مرتضی ممیز خواند که در بخش هایی از آن آمده بود: در میان طلوع و و غروب خورشید چیست که کسی را ماندگار می نماید... جاودانگی از کجا شروع می گردد...حتی آنان که تو را ندیدند نیز همیشه تو را می ستایند... زندگی تو پس از نبودن نیز ماندگار است...
این هنرمند در بخش از سخنانی خود به حضور کاری پیپو در ایران اشاره نمود و گفت: برای نخستین بار در سال 2000 این هنرمند را در کنگره ای که در کشور فنلاد برگزار گردیده بود، دیدار کردم و برای سالها آثارش را تعقیب می کردم.
وی ادامه داد: در سال 2006 هم در کشور ترکیه مجددا این هنرمند را دیدم. او انسانی شفاف، ساده و مهربان است و البته این سادگی ارزش بسیاری دارد. البته اضعار سعدی هم سادگی زیبایی دارند، ولی کسی نمی تواند نظیر آنچه این شاعر بزرگ ایرانی سروده را بسراید.
حقیقی اضافه نمود: ترکیب بندی آثار این هنرمند فنلاندی بسیار زیبا و حیرت انگیز است. او در نهایت سادگی عناصر مختلف را در کنار هم قرار می دهد و منظورش را به مخاطب بیان می نماید. ابهام و البته ایهامی که در آثارش به چشم می خورد، سبب شده تا زیبایی خاصی در آن دیده گردد.
این هنرمند با بیان اینکه آثار پیپو بیان نماینده تفکر خاصی هستند، خاطر نشان کرد: آثار این هنرمند فنلاندی بیان نماینده رفتار و تفکری خاص هستند، اما در عین حال ساده نیز بیان شده اند. من همیشه به آثار این هنرمندعلاقه مند هستم.
در بخش انتهای این مراسم کاری پیپو هنرمند گرافیست فنلاندی با ابراز خرسندی از حضور در ایران خاطر نشان کرد: در ابتدا از بنیاد ممیز برای دعوت از من و حضور در ایران تشکر می کنم. حضور در ایران برای من افتخار است و برای این همکاری و دعوت سپاس گزارم.
وی در ادامه با نمایش آثار توضیحاتی را در خصوص آنها ارائه کرد و گفت: حدود 70 درصد مساحت فنلاند را طبیعت و 10 درصد آنرا دریاچه ها تشکیل داده اند و همین امر سبب شده تا بسیاری از هنرمندان فنلادی از در آثار خود از طبیعت الهام بگیرند.
پیپو با نشان دادن عکس هایی از محل کار، منزل و زندگی روزمره خود، خاطر نشان کرد: : ارتباط با طبیعت و الهام دریافت از آن سبب شده تا هنر مردمی فنلاند حالتی ساده داشته باشد و همیشه بین فرم و محتوا یک تعادل برقرار باشد.
این هنرمند فنلاندی اضافه نمود : تصویر سازی ایده اصلی طراحی های من را تشکیل می دهد و این امر را به دیگر هنرمندان نیز توصیه می کنم. البته برای اینکه طراح خوبی شوید، راه های بسیاری وجود دارد و به نظرم این رشته مانند یک رنگین کمان است و رنگ های بسیاری را در خود جای داده است. برای رسیدن به صندلی یک هنرمند خوب باید تمامی رنگها را انتخاب کنید.
وی به نخستین طراحی خود نیز اشاره نمود و گفت: نخستین طراحی من مربوط به یک پوستر تئاتر در ابعاد کوک A3 می گردد که به دلیل مسائل مالی در آن می توانستم فقط از یک یا دو رنگ استفاده کنم.
این طراح گرافیک اضافه نمود: من در بیان آثار ساده رفتار می کنم و به نظرم هنرمند طراحی که می خواهد در آثارش مطالب بسیاری را بگوید، در نهایت هیچ چیزی نمی گوید. باید شجاع باشیم و راه خود را پیدا کنیم. زندگی هر روز ایده های جدید را به ما می دهد.
پیپو اضافه نمود: یک ایده قوی برای بیان هنرمند کفایت می نماید و سادگی، قوت و شفافیت ویژگی اصلی آثار من است. در بین آثارم طراحی های مختلفی را با مضامین صلح و نوع دوستی، مبارزه با اعتیاد، فجایع اتمی، تئاتر و ... وجود دارد. به یاد دارم با فروش شماری از آثارم توانستم مبلغ 20 هزار یورو را برای بیمارستان بچه ها جمع آوری کنم که آن اتفاق از بهترین خاطرات من است.
وی در خصوص فعالیتهایش در عرصه گرافیک نیز گفت: من هشت سال را در دانشگاه هلسینکی به تدریس طراحی و گرافیک پرداختم و در حال حاضر نیز به برگزاری ورک شاپ و کلاس های مختلف می پردازم.
پیپو در انتها خاطر نشان کرد: در سال 1970 در مسابقه ای که با موضوع نوع دوستی و صلح توسط یونسکو برگزار گردید و من هم در آن شرکت کردم و اتفاقا اثرم نیز برگزیده شد، ولی در حال حاضر پس از 44 سال از آن موقع هنوز آرزوی ما داشتن یک دنیای محبت آمیز و با آرامش است.
منبع: تسنیمتور روسیه: تور روسیه: تور سوچی، تور مسکو، تور سن پترزبورگ، تور تابستان نوروز، بهار روسیه