هزینه های قابل قبول مالیاتی کدامند؟
به گزارش مهسان بلاگ، خبرنگاران: از آنجا که بعضی از فعالان مالی برای کاهش مالیات پرداختی خود، هزینه های بنگاه های خود را نسبت به واقعیت کمتر نشان می دهند؛ قانون گذار برای جلوگیری از این امر، هزینه های قابل قبول مالیاتی همچون مخارج سوخت، برق، روشنایی، آب، مخابرات و ارتباطات، هزینه های مربوط به حفظ و نگهداری محل موسسه در صورتی که ملکی باشد، مخارج حمل و نقل، هزینه های ایاب و ذهاب، پذیرایی و انبارداری، ضایعات متعارف فراوری و... را برای آن ها درنظر گرفته است.

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، از آنجا که بین درآمدها و هزینه های بنگاه های اقتصادی رابطه معکوسی وجود دارد، به این معنی که هر چه هزینه ها افزایش پیدا کند، درآمدها کاهش می یابد؛ بر همین اساس تعدادی از فعالان اقتصادی کوشش می نمایند تا به منظور کاهش اقتصادیات های خویش، هزینه های خود را بیشتر از واقعیت در دفاتر اسناد و مدارک نشان دهند.
بنابراین قانونگذار برای حل و فصل این موضوع و آگاهی مودیان از هزینه های مورد قبول سازمان امور اقتصادیاتی، فصل دوم از باب چهارم قانون اقتصادیات ها را به هزینه های قابل قبول اختصاص داده که در ادامه با جزئیات بیشتر این موارد آشنا می شوید.
تعریف هزینه های قابل قبول
هزینه های قابل قبول در حدود متعارف متکی به مدارک بوده و منحصرا مربوط به تحصیل درآمد موسسه در دوره اقتصادی مربوط با رعایت حد نصاب های مقرر باشد.
البته در مواردی که هزینه ای در قانون اقتصادیات ها پیش بینی نشده یا بیش از نصاب های مقرر بوده ولی پرداخت آن به موجب قانون یا مصوبه هیئت وزیران اجرا شده باشد قابل قابل قبول خواهد بود.
همچنین، هزینه های مربوط به درآمدهایی که به موجب قانون اقتصادیات های مستقیم از پرداخت اقتصادیات معاف یا مشمول اقتصادیات با نرخ صفر بوده یا با نرخ مقطوع محاسبه می گردد، به عنوان هزینه های قابل قبول اقتصادیاتی شناخته نمی شوند.
گفتنی است پذیرش هزینه های پرداختی قابل قبول اقتصادیاتی موضوع قانون اقتصادیات ها که به شیوه تهاتری انجام نگردد از مبلغ 50 میلیون ریال به بالا منوط به پرداخت یا تسویه وجه آن به وسیله سیستم بانکی خواهد بود.
شرایط هزینه های قابل قبول اقتصادیاتی
شرایط در نظر گرفته شده برای هزینه های قابل قبول اقتصادیاتی به توضیح زیر است:
1) قیمت خرید کالای فروخته شده و یا قیمت خرید مواد مصرفی در کالا و خدمات فروخته شده.
هزینه های استخدامی قابل قبول اقتصادیاتی به چه صورت است؟
2) هزینه های استخدامی متناسب با خدمت کارکنان بر اساس مقررات موسسه به توضیح زیر است:
الف) حقوق یا مزد اصلی و مزایای مستمر اعم از نقدی یا غیرنقدی (مزایای غیر نقدی به قیمت تمام شده برای کارفرما)
ب) مزایای غیرمستمر اعم از نقدی و غیرنقدی از قبیل خواربار، بهره وری، پاداش، عیدی، اضافه کار، هزینه سفر و فوق العاده مسافرت.
ج) هزینه های بهداشتی و درمانی و وجوه پرداختی بابت بیمه های بهداشتی و عمر و حوادث ناشی از کار کارکنان.
و) حقوق بازنشستگی، وظیفه، سرانجام خدمت طبق مقررات استخدامی موسسه و خسارت اخراج و باز خرید طبق قوانین موضوعه مازاد بر مانده حساب ذخیره مربوط.
د) وجوه پرداختی به سازمان تامین اجتماعی طبق مقررات مربوط و همچنین تا میزان سه درصد حقوق پرداختی سالانه بابت پس انداز کارکنان.
ه) معادل یک ماه آخرین حقوق و دستمزد و همچنین ما به التفاوت تعدیل حقوق سنوات قبل که به منظور تامین حقوق بازنشستگی و وظیفه و مزایای سرانجام خدمت، خسارت اخراج و بازخرید کارکنان موسسه ذخیره می گردد.
ز) پرداختی به بازنشستگان موسسه حداکثر تا سقف یک دوازدهم معافیت موضوع ماده 84 قانون اقتصادیات های مستقیم
هزینه های قابل قبول اقتصادیاتی کدامند؟
3) کرایه محل موسسه در صورتی که اجاری باشد؛ مال الاجاره پرداختی طبق سند رسمی و در غیر اینصورت در حدود متعارف.
4) اجاره بهای ماشین آلات و ادوات مربوط به موسسه در صورتی که اجاری باشد.
5) مخارج سوخت، برق، روشنایی، آب و مخابرات و ارتباطات
6) وجوه پرداختی بابت انواع بیمه مربوط به عملیات و دارایی موسسه.
7) حق الامتیاز پرداختی و همچنین حقوق و عوارض و اقتصادیات هایی که به سبب فعالیت موسسه به شهرداری ها و وزارتخانه ها و موسسات دولتی و وابسته به آن ها پرداخت می گردد. (به استثنای اقتصادیات بر درآمد و ملحقات آن و سایر اقتصادیات هایی که موسسه به موجب مقررات قانون اقتصادیات ها ملزم به کسر از دیگران و پرداخت آن است و همچنین جرایمی که به دولت و شهرداری ها پرداخت می گردد)
8)هزینه های تحقیقاتی، آزمایشی و آموزشی، خرید کتاب و نشریات و لوح های فشرده، هزینه های بازاریابی، تبلیغات و نمایشگاهی مربوط به فعالیت موسسه.
9) هزینه های مربوط به جبران خسارت وارده مربوط به فعالیت و دارایی موسسه مشروط بر اینکه وجود خسارت محقق باشد، موضوع و میزان آن معین باشد و طبق مقررات قانون یا قراردادهای موجود جبران آن به عهده دیگری نبوده یا در هر صورت به وسیله دیگر جبران نشده باشد.
10) هزینه های فرهنگی، ورزشی و رفاهی کارگران پرداختی به وزارت کار و امور اجتماعی حداکثر معادل ده هزار ریال به ازای هر کارگر.
11) ذخیره مطالباتی که وصول آن مشکوک باشد مشروط بر اینکه، مربوط به فعالیت موسسه باشد، احتمال غالب برای لاوصول ماندن آن موجود باشد و در دفاتر موسسه به حساب مخصوص منظور شده باشد تا زمانی که وصول گردد یا لاوصول بودن آن محقق گردد.
12) زیان اشخاص حقیقی یا حقوقی که به وسیله رسیدگی به دفاتر آن ها و با توجه به مقررات احراز گردد، از درآمد سال یا سال های بعد استهلاک پذیر است.
13) هزینه های جزئی مربوط به محل موسسه که عرفا به عهده مستاجر است در صورتیکه اجاری باشد.
14) هزینه های مربوط به حفظ و نگهداری محل موسسه در صورتی که ملکی باشد.
15) مخارج حمل و نقل
16) هزینه های ایاب و ذهاب، پذیرایی و انبارداری.
17) حق الزحمه های پرداختی متناسب با کار اجرا شده از قبیل حق العمل، دلالی، حق الوکاله، حق المشاوره، حق حضور، هزینه حسابرسی و خدمات اقتصادی و اداری و بازرسی، هزینه نرم افزاری، طراحی و استقرار سیستم های مورد احتیاج موسسه، سایر هزینه های کارشناسی در ارتباط به فعالیت موسسه و حق الزحمه بازرسی قانونی.
18)سود، کارمزد و جریمه هایی که برای انجام عملیات موسسه به بانک ها، صندوق تعاون، صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی و همچنین موسسات اعتباری غیربانکی مجاز و شرکت های واسپاری (لیزینگ) دارای مجوز از بانک مرکزی پرداخت شده یا تخصیص یافته باشد.
19) بهای ملزومات ادرای و الزامی که معمولا ظرف یک سال از بین می فرایند.
20) مخارج تعمیر و نگهداری ماشین آلات و لوازم کار و تعویض قطعات یدکی که به عنوان تعمیر اساسی تلقی نگردد.
21) هزینه های اکتشاف معادن که منجر به بهره برداری نشده باشد.
22) هزینه های مربوط به حق عضویت و اشتراک پرداختی مربوط به فعالیت موسسه.
23) مطالبات لاوصول به شرط اثبات آن از طرف مودی مازاد بر مانده حساب ذخیره مطالبات مشکوک الوصول.
24) زیان حاصل از تسعیر ارز براساس اصول متداول حسابداری مشروط بر اتخاذ یک روش یکنواخت طی سال های مختلف از طرف مودی.
25) ضایعات متعارف فراوری
26) ذخیره مربوط به هزینه های پرداختی قابل قبول که به سال مورد رسیدگی ارتباط دارد.
27) هزینه های قابل قبول مربوط به سال های قبل که پرداخت یا تخصیص آن در سال اقتصادیاتی مورد رسیدگی تحقق می یابد.
28) هزینه خرید کتاب و سایر کالاهای فرهنگی-هنری برای کارکنان و افراد تحت تکفل آن ها تا میزان حداکثر 5 درصد معافیت اقتصادیاتی موضوع ماده 84 قانون اقتصادیات های مستقیم به ازای هر نفر.
29) ذخیره مربوط به خدمات پس از فروش اشخاص حقوقی
گفتنی است که هزینه های دیگری که مربوط به تحصیل درآمد موسسه تشخیص داده می گردد و در این ماده پیش بینی نشده است به پیشنهاد سازمان امور اقتصادیاتی کشور و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی جز هزینه های قابل قبول پذیرفته می گردد.
همچنین، مدیران و صاحبان سرمایه اشخاص حقوقی در صورتی که دارای شغل موظف در موسسات مذکور باشند جز کارکنان موسسه محسوب خواهند شد.
اما در موسساتی که غیر اشخاص حقوقی باشند، حقوق و مزایای صاحب موسسه و اولاد تحت تکفل و همسر نامبرده به استثنای هزینه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل که مشمول مقررات جز (ب) بند 2 این ماده خواهد بود؛ جز هزینه های قابل قبول منظور نخواهد شد.
منبع: اقتصادنیوزpariha.com: پریها | مجله گردشگری، تور لحظه آخری، تور ارزان قیمت، سفرنامه گردشگری
malayro.ir: تور مالزی ارزان قیمت، تور پنانگ، کوالالامپور، لنکاوی، تور لحظه آخری مالزی